Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:27 | 02/05/2015

Το πασίγνωστο - και από τους διεθνείς τουριστικούς οδηγούς της Λήμνου - στρατιωτικό νεκροταφείο  έχει επικρατήσει να λέγεται ''αράπικο'' επειδή βρίσκονται θαμμένοι 170 Αιγύπτιοι και 55 Τούρκοι στρατιώτες - αιχμάλωτοι του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ...''ανακάλυψε'' ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα και ενημέρωσε με ...τυμπανοκρουσίες την Άγκυρα!

Βεβαίως πρόκειται για... ανακάλυψη- μαϊμού καθώς όχι μόνο όλος ο κόσμος το ξέρει αλλά και όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ τουρκικής εφημερίδας ο Τούρκος διπλωμάτης έμαθε για αυτό από Έλληνες αξιωματούχους του νησιού κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στο νησί για τις εκδηλώσεις Μνήμης των Αυστραλών και Νεοζηλανδών που συμμετείχαν στην μάχη της Καλλίπολης. Μάλιστα το νεκροταφείο είναι χτισμένο από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο ανατολικά του χωριού Πορτιανού- όπου ήταν η έδρα του Ουίλσον Τσώρτσιλ ως Α' Λόρδου του Βρετανικού Ναυαρχείου - σε υποβλητική περιοχή, κοντά στην θάλασσα. Κατά τα τοπικά σάιτ οι Τούρκοι στρατιώτες που θάφτηκαν εκεί (πιθανόν αιχμάλωτοι από τις επιχειρήσεις της Καλλίπολης) ήταν κρατούμενοι οι οποίοι πέθαναν κάπου μεταξύ 1917-1919. Να θυμίσουμε ότι η Βρετανία και άλλοι σύμμαχοι στην πολυεθνική εκστρατεία στην Οθωμανική χερσόνησο της Καλλίπολης το 1915, είχαν επιλέξει το κοντινό νησί της Λήμνου ως στρατιωτική βάση εφοδιαστικής υποστήριξης αλλά και έδρα του Τσώρτσιλ.

Η τουρκική προπαγάνδα λοιπόν εμφανίζει - μέσω διαρροής στην εφημερίδα  Hurriyet Daily News- ότι  ''η Άγκυρα ανακάλυψε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο για Οθωμανούς στρατιώτες σε ένα ελληνικό νησί, όπου Τούρκοι και Αιγύπτιοι στρατιώτες θάφτηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις''.

Βεβαίως η ''αποκάλυψη'' του  πρέσβη κ. Κερίμ Ουράς - για τον οποίο λέει ότι είναι  ο πρώτος Τούρκος διπλωμάτης που επισκέφθηκε τη Λήμνο μετά τον Οθωμανό υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Ραούφ Μπέη, ο οποίος υπέγραψε την ανακωχή του Μούδρου το 1918-. δεν μένει εκεί. 

Παρόλο που η εφημερίδα κάπου πιο κάτω κρατάει απόσταση και λέει ότι πρόκειται για ανακάλυψη για την Τουρκία ( δηλαδή ότι υπήρχε και απλώς η Άγκυρα δεν το ήξερε), η συνεχεία έχει ενδιαφέρον αφού εντέχνως αφήνει να διαφανεί ότι θα πρέπει να έχει λόγο στο νεκροταφείο, ενώ το δημοσίευμα ξαναθέτει τους γνωστούς τουρκικού ισχυρισμούς περί ...αποστρατικοποιημένης Λήμνου που κανένας  πλέον δεν παίρνει στα σοβαρά :'

Αρχικά το ''μπρος -πίσω'' που κάνει η εφημερίδα από την ''ανακάλυψη''. Γράφει σε άλλο σημείο: ''Το νησί έχει τώρα τρία νεκροταφεία για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης. Μέχρι πρόσφατα, η Άγκυρα γνώριζε μόνο δύο από αυτές: το πρώτο για τους 352 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων στο Πορτιανού και το δεύτερο για τους 148 της Αυστραλίας και τους 76 Νεοζηλανδούς στρατιώτες στην πόλη του Μούδρου, όπου οι συμμαχικές δυνάμεις υπέγραψε ανακωχή με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία τελικά έχασε τον Παγκόσμιο Πόλεμο''. Στην συνέχεια ωστόσο λέει ευθέως λέει ότι ο Πρέσβης κ Ουράς ''ανακάλυψε την ύπαρξη του μουσουλμανικού νεκροταφείου εκ μέρους της Άγκυρας, χάρη στους τοπικούς Έλληνες αξιωματούχους που το είπαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης''.

Στην συνέχεια αφήνεται να διαφανεί ότι το θέμα θα έχει συνέχεια, αφού γράφει ότι ο Τουρκικός στρατός ξεκινά μελέτη αρχείων
Συγκεκριμένα ότι ''το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας μετά την ανακάλυψη ξεκίνησεμελέτη των αρχείων του. Η Άγκυρα ζήτησε επίσης - γράφει- από τις ελληνικές αρχές να αποκαταστήσουν το νεκροταφείο, να το μετονομάσουν σε «Μνημείο Μάρτυρα» και να βοηθήσουν στον εντοπισμό της ταυτότητας των στρατιωτών''.

Και συνεχίζει:''Υπάρχουν τουρκικά στρατιωτικά νεκροταφεία σε τουλάχιστον τρία ακόμη ελληνικά νησιά. Ως διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διατηρεί ένα μεγάλο αριθμό στρατιωτικών νεκροταφείων έξω από το (τουρκικό ) έδαφος, από την Εσθονία στην Μιανμάρ''.

Το μνημείο - νεκροταφείο ( ας πούμε κενοταφειο) ειναι από γρανίτη έχει ενσωματωμένες τρεις πινακίδες που ενημερώνουν τους επισκέπτες στα αγγλικά ότι 170 Αιγύπτιοι και 55 Τούρκοι στρατιώτες θάφτηκαν εδώ. Η τρίτη πινακίδα παρουσιάζει τις πληροφορείς στα αραβικά ( εξ ού και ''αράπικο'')
Κατά την εφημερίδα τα ονόματα των στρατιωτών που είχαν ταφεί εδώ είναι προς το παρόν άγνωστα, αλλά πιστεύεται ότι ήταν ανάμεσα στους 715 κρατούμενους Οθωμανούς που κρατήθηκαν στη Λήμνο ( από τις συμμαχικές δυνάμεις) και πέθαναν μεταξύ 1917 και 1919.


Στο τοπικο τουριστικό σάιτ mylemnos.gr ( όπως και όλα τα σχετικά) γράφει για το πασίγνωστο μνημειο:''  Στην παραθαλάσσια περιοχή ανατολικά του Πορτιανού ( σ.σ. όπου είναι συμμαχικό Νεκροταφείο) μεταξύ Μαντράκι και Ξηρόλιμνης βρίσκεται και άλλο νεκροταφείο το λεγόμενο «Αράπικο». 
Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ανώνυμοι νεκροί είναι θαμμένοι μεταξύ του περιφραγμένου χώρου και του τοίχου που προβάλλει Νότια. Σε ανάμνηση του γεγονότος μέσα στον περιφραγμένο χώρο υπάρχει ένας γρανιτένιος κόλουρος κώνος με δύο μαρμάρινες εντοιχισμένες πλάκες. 
Πάνω στη βόρεια πλάκα είναι γραμμένα τα εξής: 
"ΟΝΕ ΗUNDRED AND SEVENTY ΜΕΝ ΟF ΤΗΕ ΗΕGΥΡΤΙΑΝ LAΒΟUR GΟRΡS ΑRΕ ΒURΙΕD ΝΕΑR ΤΗΙS SΡΟΤ" ( "Εκατόν εβδομήντα άντρες του Αιγυπτιακού εργατικού στρατιωτικού σώματος είναι θαμμένοι κοντά σε αυτό το σημείο") 

Πάνω στη νότια πλάκα είναι γραμμένα τα εξής: 
"FIFTY FIVE TUSKISH SOLDIERS ARE BURIED NEAR THIS SPOT" ( "Πενήντα πέντε Τούρκοι στρατιώτες είναι θαμμένοι κοντά σ' αυτό το σημείο" )
Οι Τούρκοι στρατιώτες (πιθανόν αιχμάλωτοι από τις επιχειρήσεις της Καλλίπολης) ήταν κρατούμενοι οι οποίοι πέθαναν μεταξύ 1917-1919''.
Στο τέλος του δημοσιεύματος υπάρχει ο τουρκικός ανεδαφικός και πέραν των διεθνών συμβάσεων ισχυρισμός ότι  η περίπτωση της Λήμνου εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη, καθώς, όπως λέει, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα εξακολουθούν να ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία, επικαλούμενη  τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, ενώ η Ελλάδα στηριζόμενη στη Συνθήκη του Montreux του 1936 θεωρεί ότι διατηρεί το δικαίωμα να έχει οπλισμό και στράτευμα στο νησί. Ακόμα γράφει ότι η Ελλάδα για πολλά χρόνια επιμένει να συμπεριλαμβάνει τα στρατεύματα της στη Λήμνο σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ασκήσει βέτο στην πρόταση αυτή, με αποτέλεσμα η Αθήνα να αποχωρήσει από τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος.

Για να κάνουμε και λίγο πλάκα στον ...αρχαιολόγο κ. Κερίμ Ουράς, να πούμε ότι υπάρχει και... άλλος λόγος που η Λήμνος είναι κανονικά στρατιωτικοποιημένη : Έχει και στρατιωτικό νεκροταφείο με Οθωμανούς!

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis