Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:00 | 26/11/2014

 

Επιμέλεια: Εύη Κιόρρι

Ο 20ος αιώνας υπήρξε ένας αιώνας εξεγέρσεων, αλλαγών και μεγάλων εξελίξεων που οδήγησαν τα κράτη και τις κοινωνίες τους σε πρωτόγνωρη ανάπτυξη.

Οι παρακάτω επαναστάσεις έφεραν τον κόσμο στη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα και αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας.

10. Η Κουβανική Επανάσταση, 1956- 1959

Δημιούργησε το πρώτο κομμουνιστικό κράτος στο δυτικό ημισφαίριο και θεωρήθηκε μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ. Στόχος της επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο, ήταν η αποτίναξη του υποστηριζόμενου από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθεστώτος του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα. Ξεκίνησε στις  26 Ιουλίου 1953, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος, μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων: των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης βρίσκονταν σε εξέλιξη.

9. Ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, 1936-1939

Ήταν ο πόλεμος μεταξύ των Ισπανών Εθνικιστών υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο και των Δημοκρατικών κομμουνιστικών και αναρχικών Δυνάμεων που καθοδηγούνταν από τον Πρόεδρο της 2ης Ισπανικής Δημοκρατίας Μανουέλ Αθάνια. Νικήτριες αναδείχθηκαν οι εθνικές δυνάμεις του Φράνκο που εδραίωσαν το δικτατορικό καθεστώς.

8. Ο Σοβιετικός πόλεμος στο Αφγανιστάν, 1978

Ονομάζεται η εννιάχρονη σύγκρουση (27 Δεκεμβρίου 1979 - 15 Φεβρουαρίου 1989) που διεξήχθη μεταξύ των σοβιετικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Μαρξιστών του Λαού του Αφγανιστάν και της ομάδας αντίστασης των Μουτζαχεντίν. Η ομάδα των Μουτζαχεντίν από την πλευρά της υποστηριζόταν από πλήθος δυνάμεων μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και άλλα μουσουλμανικά έθνη. Η όλη σύγκρουση διεξήχθη στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου και υπήρξε σύγχρονη με την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και τον Ιρανο-ιρακινό Πόλεμο.

7. Γερμανική επανάσταση, 1918- 1919

Η επανάσταση ξεκίνησε στις 15 Γενάρη του 1919, όταν δολοφονήθηκαν οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η δολοφονία των Λίμπκνεχτ – Λούξεμπουργκ δεν ήρθε στα ξαφνικά. Είχε προηγηθεί η εργατική επανάσταση του 1918 στη Γερμανία, η ίδρυση του ΚΚ Γερμανίας σαν γέννημα ακριβώς των ίδιων των αναγκών της επανάστασης που τελικά καταπνίγηκε στο αίμα από την αστική τάξη.

6. Κινέζικη Επανάσταση, 1911 - 1949

Η Κινέζικη Επανάσταση του 1925-1927 παραμένει το μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης ιστορίας, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία. Πάνω στα Προβλήματα της Κινέζικης Επανάστασης συγκρούστηκαν τα βασικά ρεύματα του κομμουνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε με τη πτώση της δυναστείας των Μαντσού το 1912 και το τέλος της ήρθε με την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στην Κίνα.

5. Επανάσταση του Αυγούστου, 1945

Το Βιετνάμ ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από το γαλλικό αποικιακό καθεστώς. Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι βιετναμέζικες δυνάμεις είχαν καταλάβει τον έλεγχο των περισσότερων αγροτικών περιοχών και ο Πρόεδρος Χο Τσι Μινχ ανακοίνωσε το σχηματισμό μιας Προσωρινής Δημοκρατικής Δημοκρατίας. Κατάληξη της επανάστασης  ήταν η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο.

4. Η Αιγυπτιακή επανάσταση, 1952

Η Αιγυπτιακή Επανάσταση του 1952, άρχισε στις 23 Ιουλίου 1952, από το Κίνημα  Ελεύθερων Αξιωματικών, μια ομάδα αξιωματικών του στρατού με επικεφαλής τον Μωάμεθ Ναγκίμπ και Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ . Η επανάσταση είχε αρχικά ως στόχο την ανατροπή του βασιλιά Φαρούκ . Ωστόσο, το κίνημα είχε μεγαλύτερες πολιτικές βλέψεις και σύντομα προχώρησε στην κατάργηση της συνταγματικής μοναρχίας και της αριστοκρατίας της Αιγύπτου και του Σουδάν. Δημιούργησε μια δημοκρατία και κήρυξε τον τερματισμό της βρετανικής κατοχής της χώρας, παράλληλα και τη κρατικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ,που βρισκόταν υπό Αγγλική κατοχή.

3.Ιρανική επανάσταση, 1979

Ιρανική επανάσταση ή Ισλαμική επανάσταση οδήγησε στην πτώση της ιρανικής μοναρχίας και της δυναστείας Παχλαβί (1925-79), καταλήγοντας στην εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας στο Ιράν με ιδρυτή τον αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Το παραδοσιακό θρησκευτικό κόμμα του Χομεϊνί επικράτησε κατά τη σύγχυση και την αταξία που αναπτύχθηκε στον απόηχο της επανάστασης και μέσα από τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος, την 1η Απριλίου 1979, το Ιράν έγινε και επίσημα ισλαμική δημοκρατία. Το νέο θεοκρατικό σύνταγμα της χώρας που τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 1979 αντικατέστησε το σύνταγμα του 1906 και ανέδειξε τον Χομεϊνί ως ανώτατο ηγέτη του κράτους.

2. Ρώσικη επανάσταση, 1917

Η Ρώσικη επανάσταση, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επαναστάσεις του αιώνα και αναφέρεται κυρίως στα γεγονότα που συνέβησαν τους μήνες Φεβρουάριο και Οκτώβριο του 1917. Η επανάσταση σήμανε το τέλος της εμπλοκής της Ρωσίας στον Α' παγκόσμιο πόλεμο και οδήγησε στην πτώση της βασιλείας, εγκαθιδρύοντας την Σοβιετική Ένωση.

1. Άνοιξη των Εθνών, 1989

Οι επαναστάσεις του 1989, ήταν το επαναστατικό κύμα που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του κομμουνισμού στα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης . Η περίοδος αυτή ονομάζεται και "Άνοιξη των Εθνών", οι πρώτες εξεγέρσεις ξεκίνησαν από τη Πολωνία και ακολούθησαν όλα τα κράτη με σοσιαλιστικά καθεστώτα. Τα γεγονότα σήμαναν το τέλος του Ψυχρού πολέμου.

 

ΠΗΓΗ: news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis