Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:17 | 05/03/2015

Η αμερικανική ιστοσελίδα Indiewire είναι παγκοσμίως διάσημη κυρίως στους φαν της οθόνης, μικρής και μεγάλης, καθώς ειδικεύεται σε ειδησεογραφία σχετική με τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Σε αυτήν θα βρεις όλα τα νέα του σινεμά, βίντεο, συνεντεύξεις, κριτικές, φυσικά και τις απαραίτητες λίστες που λατρεύει το Διαδίκτυο.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα μισά της δεκαετίας, οι συντάκτες του blog της ιστοσελίδας συνέταξαν λίστα με τις 50 καλύτερες ταινίες της πενταετίας (με βάση τη χρονολογία κυκλοφορίας τους στην Αμερική). Και η -μεγάλη- για το ελληνικό σινεμά έκπληξη -και τιμή- έρχεται από την ταινία, που... αγγίζει κορυφή, κατακτώντας τη δεύτερη θέση, η οποία είναι ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου!

 

 

 

 

Ο «Κυνόδοντας» είναι μια παραγωγή του 2009, που όμως μπήκε και μάλιστα στην τιμητική δεύτερη θέση της λίστας, διότι στην Αμερική κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά.

Εξαιρετικά κολακευτικά είναι και τα σχόλια που συνοδεύουν την ταινία και εξηγούν την επιλογή της. Χαρακτηριστικά το σχετικό κείμενο αναφέρει: «Μερικές φορές αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει πια τίποτα καινούριο υπό τον ήλιο. Κάθε τι είναι απλώς ένας διαφορετικός συνδυασμός παλιών στοιχείων. Κι ύστερα βλέπεις τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου και αποκτάς την αίσθηση ότι μόλις βίωσες μια εμπειρία που δεν έχει προηγούμενο στην κινηματογραφική ιστορία, σαν να ανακαλύπτεις ότι το σύμπαν έχει και μια δεύτερη πόρτα, η οποία οδηγεί σε μια υπέροχη βεράντα. Απολύτως αυθεντική, ονειρική, ανησυχητική και ανεξήγητη, η ταινία κατακεραυνώνει το μύθο της τέλειας οικογένειας. Παράξενη και οικεία, αστεία και τρομακτική, παράλογη, άγρια και ελεγχόμενη, είναι κάτι το εντελώς καινούριο».

 

 

 

 

Ο «Κυνόδοντας» ήταν υποψήφιος για Οσκαρ καλύτερης ταινίας, όμως δεν το κέρδισε, αντιθέτως με την ταινία που βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, η οποίας είναι το ιρανικό «Ενας χωρισμός» που κατέκτησε Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (όπως και Χρυσή Αρκτο, πολλές βραβεύσεις, αλλά και την προτίμηση του κοινού).

 

 

 

 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το «Under the skin» με τη Σκάρλετ Γιόχανσον σε ρόλο εξωγήινης δολοφόνου και τέταρτο είναι το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «The act of killing» του Τζόσουα Οπενχάιμερ.

Αλλη μια -κατά μία έννοια- ελληνική συμμετοχή βρίσκουμε στην έκτη θέση, το «Η ζωή της Αντέλ» με πρωταγωνίστρια την Αντέλ Εξαρχόπουλος, ενώ η δραματική κωμωδία των αδερφών Κοέν, «Inside Llewyn Davis», βρίσκεται στη 10η θέση.

 

 

 

 

Οσο για τις ταινίες που κέρδισαν Οσκαρ καλύτερης ταινίας τα τελευταία πέντε χρόνια; Από τη λίστα του Indiewire απουσιάζουν τα «Ο λόγος του βασιλιά», «The artist» και «Argo», περιλαμβάνονται όμως οι επιλογές των δύο τελευταίων ετών, «12 χρόνια σκλάβος» (33η θέση) και «Birdman» (46η), αλλά και κάποιες άλλες Οσκαρικές ταινίες που όμως δεν πήραν βραβείο καλύτερης ταινίας, όπως το «Inception» (45η θέση) και «Μαύρος κύκνος» (35η) ή τα επίσης φετινά «Boyhood» (48η) και «Selma» (29η).

http://www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis