Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:12 | 16/11/2018

Υπάρχουν ορισμένες εσωτερικές δεξιότητες που δεν αποκτώνται μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης και που είναι όμως απαραίτητες ώστε ένας αστυνομικός να είναι αποτελεσματικός στην δουλειά του. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές από αυτές:

  • Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να κατανοείς τα συναισθήματα κάποιου άλλου, αλλά και να μπορείς να μοιράζεσαι τα δικά σου. Στην ουσία η ενσυναίσθηση επιτρέπει μια βαθύτερη εκτίμηση για το τι βιώνουν τα άλλα άτομα. Αυτή η δεξιότητα μπορεί να οδηγήσει σε πιο θετικές αλληλεπιδράσεις και καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των αστυνομικών και των ανθρώπων που συναντούν.

[custom:google-ads]

  • Συμπόνια

Το να μπορείς να συμπεριφέρεσαι στα άτομα με συμπόνια, ανεξάρτητα από το αν είναι μάρτυρες, θύματα ή ύποπτοι, συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας καλής σχέσης σε επικίνδυνες και τραυματικές καταστάσεις. Η συμπόνια είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για τον σύγχρονο αστυνομικό στις καθημερινές του αλληλεπιδράσεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσο κόκκινο βαράει η αδρεναλίνη σε μια ένοπλη συμπλοκή;


 

  • Η μη λεκτική επικοινωνία

Οι άνθρωποι εκφράζουν συχνά το παράπονο ότι "δεν είναι αυτό που είπαν αλλά το πως το είπαν" όταν κάνουν καταγγελίες για τη συμπεριφορά αστυνομικών.

Η μη λεκτική επικοινωνία - τα μηνύματα που στέλνουμε μέσω του τόνου, των εκφράσεων του προσώπου, των χειρονομιών και της έκφρασης - συχνά έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται τα μηνύματά μας από τα πραγματικά λόγια που χρησιμοποιούμε. Οι αστυνομικοί πρέπει να είναι ενήμεροι για το τι σηματοδοτεί η μη λεκτική επικοινωνία τους σε όσους συναντούν για να μπορούν να μετριάζουν τις συγκρούσεις και να χαλαρώνουν την ένταση.

  • Καλοί ακροατές

Οι αστυνομικοί ασχολούνται συνεχώς με άτομα που απλά θέλουν να ακουστούν. Είτε είναι θύματα εγκλήματος είτε μέλη της κοινότητας που αναζητούν λύση για όσους διαπράττουν εγκλήματα, οφείλουν να είναι καλοί ακροατές ώστε να κάνουν τους ανθρώπους που μιλούν να νιώσουν πιο άνετα. Ίσως έτσι τους εκμαιεύσουν περισσότερες πληροφορίες και καταφέρουν να επιλύσουν κάποια υπόθεση.

  • Ικανότητα προσαρμογής

Η καθημερινή δουλειά ενός αστυνομικού δεν είναι καθόλου προβλέψιμη. Στην πραγματικότητα, κάθε μεμονωμένη κλήση για υπηρεσία είναι απρόβλεπτη. Οι αστυνομικοί πρέπει να είναι ευέλικτοι και προσαρμόσιμοι, όχι μόνο στο μεταβαλλόμενο κοινωνικό κλίμα και στις εξελισσόμενες τεχνολογίες, αλλά και στις καθημερινές καταστάσεις που εκτυλίσσονται. Οι αξιωματικοί πρέπει να είναι σε θέση να προβλέπουν, να προσαρμόζουν και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις προκειμένου να παρέχουν σωστές υπηρεσίες στις κοινότητές τους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μία αδιαπέραστη "πανοπλία" για τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής


 

  • Κρίσιμη σκέψη και παρατηρητικότητα

Οι αστυνομικοί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν γρήγορα και αποτελεσματικά τα γεγονότα, τις παρατηρήσεις και τις πληροφορίες, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να σκέφτονται κριτικά εάν πρόκειται να βοηθήσουν τα μέλη της κοινότητας να λύσουν προβλήματα.

Η δεξιότητα της παρατηρητικότητας είναι απαραίτητη. Το να είστε σε θέση οπτικά, διανοητικά και συναισθηματικά να μετρήσετε μια κατάσταση γρήγορα λαμβάνοντας υπόψη όλες τις λεπτομέρειες μπορεί να σώσει τη ζωή σας και τη ζωή των άλλων.

  • Ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων

Επειδή η σύγκρουση συνοδεύει ένα μεγάλο μέρος της εργασίας των αστυνομικών, πρέπει να έχουν την ικανότητα να επιλύουν τις συγκρούσεις ειρηνικά. Έτσι θα μπορούν να λύνουν προβλήματα κι όχι να τα εντείνουν. Χρειάζεται υπομονή και συγκαταβατικότητα, όσο είναι εφικτή.

  • Ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

Ανάμεσα στις πολλές βάρδιες και τα πιεστικά ωράρια υπάρχουν πολλές πιθανές απειλές για την υγεία ενός αστυνομικού. Οι αξιωματικοί πρέπει να είναι σε θέση να βρίσκουν τρόπους για να μειώνουν αυτό το άγχος, ώστε να είναι πιο ευτυχισμένοι τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά. Η εύρεση χόμπι και τρόπων εξισορρόπησης της εργασίας με την προσωπική ζωή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τους αστυνομικούς που θέλουν να επιτύχουν πραγματικά στην καριέρα τους.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis