Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:55 | 09/03/2017

Με σημαντική πρόοδο σε όλα τα περιφερειακά θέματα αλλά χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία σε εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό ολοκληρώθηκε ένας ακόμα κύκλος συναντήσεων στην Αθήνα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Όπως ανακοίνωσε κορυφαίος αξιωματούχος έχει καταρτιστεί πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων την επόμενη εβδομάδα για όλα τα ανοικτά ζητήματα που θέλουν περισσότερη δουλειά ή ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση ώστε να υπάρξει ακόμα περισσότερη πρόοδος έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι έχει υπάρξει «σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε μια δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα», αλλά παραμένουν εκκρεμότητες σε τρία κυρίως μέτωπα:

Α) στο μέγεθος του πακέτου,

Β) στη μορφή των αντίμετρων

Γ) στα εργασιακά

Με βάση τις πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν σε συνολικό πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ το οποίο αναλύεται σε 1% από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020, ενώ στο μέτωπο των αντίμετρων οι δανειστές απορρίπτουν την μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητούσε η κυβέρνηση και φέρνουν σε πρώτο πλάνο τις μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.

Υπάρχουν όμως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αποδέχονται και εκεί υπάρχει σύγκλιση, αρκετές από τις ελληνικές προτάσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση όπως ανέφερε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος «έχει να αντιμετωπίσει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out» με το Ταμείο να επιμένει κατά τις πληροφορίες σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5 στο 10% και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως στο χρόνο όπου θα ξετυλιχθούν οι περικοπές. «Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστούν με μιας το 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Το ύψος των περικοπών θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο».

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου ανέβηκαν στον 11ο όροφο του ξενοδοχείο Χίλτον προκειμένου να μετάσχουν στη συνεδρίαση του EwG μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ αύριο αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα.

 

Έλενα Λάσκαρη

www.euro2day.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis