Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:06 | 16/06/2019

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ που είχε ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στη σκιά των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τι συζητήθηκε.

Η συνεδρίαση αυτή πυροδότησε σενάρια έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές, αντικείμενο έχει την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο βαθμός ετοιμότητας της Ελλάδος μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «στο κόκκινο».

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το σενάριο ο Αλέξης Τσίπρας να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς.

[custom:google-ads]

Στο ΚΥΣΕΑ προεδρεύει ο πρωθυπουργός και μετέχουν ως μέλη:

  •     ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,
  •     ο Υπουργός Εξωτερικών,
  •     ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,
  •     ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  •     ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας


Νωρίτερα το in.gr έγραφε ότι ο πρωθυπουργός ακύρωσε την περιοδεία του σε Κω και Νίσυρο και επέστρεψε εκτάκτως στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του εκτιμούν ότι δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις των Τούρκων, έπειτα και από τις πληροφορίες που έχει η Αγκυρα ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει εργασίες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει εγρήγορση τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο μιας και η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με το philnews, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή», στην κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά του νησιού.

Η κυπριακή δημοκρατία εκτιμά ότι οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά από τουρκικά πλοία τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης. Η κίνηση αυτή, όπως και η κάθοδος εντός Ιουλίου του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός κι εάν έχουν κόστος.

Διαβάστε περισσότερα στο: in.gr

 

*Δείτε στο Policenet.gr: Άφαντος ο επικίνδυνος κακοποιός «Τίτι» που δραπέτευσε από το Μεταγωγών

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis