Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:13 | 30/05/2018

Ολοκληρώνεται σήμερα η δίκη των αστυνομικών που φέρονται να βασάνισαν κρατούμενο στην Πάτρα. Πρόκειται για μία υπόθεση από τον Νοέμβριο του 2013, όταν ο άνδρας βρέθηκε κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα, μετά από έλεγχο που έκαναν αστυνομικοί στο σπίτι του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι αστυνομικοί τον χτύπησαν βάναυσα με γκλοπ, μέσα στα κρατητήρια, ενώ μάλιστα τον είχαν γδύσει.

[custom:google-ads]

Είχε προηγηθεί έλεγχος κατά τη διάρκεια του οποίου  φέρεται να πιάστηκε στα χέρια με τους αστυνομικούς κι έπειτα οδηγήθηκε στο Τμήμα.

Η δίκη χαρακτηρίστηκε από στιγμές έντασης ενώ σε κάποιο σημείο της η πολιτική αγωγή είχε υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης της έδρας. Μάλιστα ο βασικότερος λόγος ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της δίκης η εισαγγελέας ζήτησε από αστυνομικούς να ελέγξουν και να εξακριβώσουν τα στοιχεία και την ιδιότητα της δημοσιογράφου του thebest.gr Κωνσταντίνας Τσίχλα που κάλυπτε δημοσιογραφικά τη δίκη. «Σκοπός ήταν να εκφοβίσουν τη δημοσιογράφο προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιότητα στην υπόθεση» είχε αναφέρει  η πολιτική αγωγή ενώ είχε τονίσει ότι «η έδρα μεροληπτεί υπέρ των κατηγορουμένων και ειρωνεύεται τους μάρτυρες της πολιτικής αγωγής».

Το αίτημα απορρίφθηκε και η δίκη συνεχίστηκε σήμερα και οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, επικεντρώθηκαν σε όσα έγιναν στο σπίτι του άντρα που οδηγήθηκε στο Τμήμα. Ο λόγος της κράτησής του άλλωστε ήταν όσα έγιναν εκεί, όταν αστυνομικοί πήγαν για κατ’ οίκον έρευνα που σχετιζόταν με υπόθεση του αδελφού του.

Οι αστυνομικοί που κατέθεσαν στο δικαστήριο, ανέφεραν πως βρέθηκαν σε ένα διώροφο οίκημα. Όταν χτύπησαν το κουδούνι και ζήτησαν να μπουν στο σπίτι καθώς έπρεπε να κάνουν έρευνα, οι γονείς αρνήθηκαν καθώς, όπως υποστήριξαν φοβήθηκαν. Αν και υπήρχαν και κάποιοι ένστολοι αστυνομικοί το γεγονός ότι κάποιοι φορούσαν πολιτικά ρούχα τους έκανε επιφυλακτικούς.

Χρειάστηκε 20-25 λεπτά για να ανοίξουν κι έτσι οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι θα έπρεπε να κάνουν έλεγχο όχι μόνο στο διαμέρισμα που ζητούσαν, αλλά και στα υπόλοιπα, καθώς μέσα στο χρονικό διάστημα που περίμεναν θα μπορούσαν οι γονείς να είχαν κρύψει αλλού τα στοιχεία που έψαχναν.

Όταν έφτασε στο οίκημα ο άνδρας που στη συνέχεια κατάληξε στο κρατητήριο της Ερμού έγινε, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, πραγματική μάχη.

Όπως κατέθεσαν στο δικαστήριο άρχισε να φωνάζει, να τους βρίζει, να τους απειλεί και τελικά να τους χτυπά. Μάλιστα οι δύο εκ των τριών αστυνομικών που κατέθεσαν, χρειάστηκαν τότε ιατρική βοήθεια, όπως είπαν.

Οι αστυνομικοί περιέγραψαν έναν ιδιαίτερα μεγαλόσωμο άνδρα που δρούσε και χτυπούσε όπως ένας πυγμάχος και σύμφωνα με τις καταθέσεις τους ακολούθησαν σκηνές πραγματικής πάλης. Κουτουλιές, μπουνιές αλλά και αντικείμενα που τους πετούσε ο άνδρας τους έβγαλαν, σύμφωνα με όσα είπαν, νοκ άουτ. Μάλιστα ένας από τους αστυνομικούς είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξε κίνδυνος ζωής».

Στο σπίτι βρίσκονταν για τις ανάγκες τις έρευνας 3-4 αστυνομικοί που με πολύ κόπο, όπως υποστήριξαν, κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν. Όπως ανέφεραν χρειάστηκαν 20-25 λεπτά για να τον «κάνουν καλά». Όπως κατέθεσε ο επικεφαλής της έρευνας:«Έχω κάνει πολλές έρευνες. Τέτοια ένταση δεν έχω δει ποτέ».

Οι αστυνομικοί βέβαια κλήθηκαν να εξηγήσουν, μετά από ερώτηση της πολιτικής αγωγής, γιατί ενώ ήταν τόσο «επικίνδυνος» κάθισε μόνος του στο πίσω κάθισμα του περιπολικού κατά τη μεταφορά του.

Επίσης υποστήριξαν ότι χειροπέδες του φόρεσαν μόνο στα χέρια. «Μπορεί να του είπα ότι αν δεν ηρεμήσει θα του περάσω χειροπέδες και στα πόδια αν δεν ηρεμούσε αλλά δεν το έκανα».

Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε και ο πατέρας του άνδρα αλλά και μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορούμενων. Στην δικαστική αίθουσα παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό που δειχνει τον άνδρα που υπήρξε κρατούμενος, χτυπημένο.

"Του έβαλαν χειροπέδες σε χέρια και πόδια αφού τον είχαν ξαπλώσει μπρούμυτα. Μάλιστα για να μη μείνουν σημάδια του έβαλαν και μονωτική ταινία αλλά τα σημάδια έγιναν" ανέφερε ο πατέρας. Τόνισε επίσης ότι ο γιος του μετά από το συμβάν είναι "άλλος άνθρωπος".

"Πλέον βλέπει εφιάλτες, κάνει ταραγμένο ύπνο και παραμιλάει κατά τη διάρκεια του. Έχει επηρεαστεί ψυχολογικά" ανέφερε.

Σύμφωνα με την κατάθεση του πατέρα του άνδρα, χρειάστηκε να περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να συνέλθει και να επιστρέψει στην καθημερινότητα και τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που μένει μακριά από εντάσεις και είναι αφοσιωμένος στα τρία του παιδιά.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν επίσης και ιατρικές γνωματεύσεις που κάνουν αναφορά στα τραύματα του κρατούμενου.

Κατά τη διάρκεια ελέγχου στο σπίτι του πιάστηκε στα χέρια με τους αστυνομικούς

Πώς προέκυψε ο έλεγχος στο σπίτι του άνδρα που βρέθηκε κρατούμενος

Ο αδελφός του άντρα κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, καθώς κάποιος ο οποίος του χρωστούσε χρήματα κατήγγειλε ότι τον απειλούσε, προκειμένου να τα επιστρέψει. Σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκε πάνω του εξάρτημα από όπλο κι έτσι διατάχθηκε έλεγχος στο σπίτι του.

*Στη συνεδρίαση της 20ης Απριλίου, στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των αστυνομικών ένας συνάδελφός τους, ο οποίος, όπως εξήγησε, ήταν ένας από τους αστυνομικούς που πήγαν για έλεγχο στο σπίτι του άνδρα.

Περιέγραψε πώς επιτέθηκε στους αστυνομικούς και όταν του έδειξαν φωτογραφία του άνδρα στις οποίες φαίνεται χτυπημένος, ισχυρίστηκε πως οι μώλωπες έγιναν στο σπίτι και όχι στο αστυνομικό τμήμα. Δηλαδή, στο πλαίσιο της επίθεσης που δέχτηκαν οι αστυνομικοί.

Την ημέρα εκείνη (20 Απριλίου) η κατάθεση του αστυνομικού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του άνδρα που ισχυρίζεται ότι πέρασε φρικτές ώρες στα χέρια των αστυνομικών. Όταν ο μάρτυρας είπε ότι δε μπορούσε να θυμηθεί πώς ήταν το σπίτι στο οποίο διαδραματίστηκε το συμβάν φώναξε: "Πώς να θυμάσαι αφού δεν ήσουν εκεί;".

Η πολιτική αγωγή έκανε λόγο για ψευδομάρτυρα που δε βρέθηκε καν στο σπίτι όπου διαδραματίστηκε το συμβάν ανάμεσα στους αστυνομικούς και τον άνδρα.

 

 Κωνσταντίνα Τσίχλα

Πηγή:  thebest.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis