Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:46 | 16/11/2016

Οι "πύρινες" επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, γύρω από τους δρόμους του Πολυτεχνείου, το οποίο έγινε για ακόμη μία φορά ορμητήριο και χώρος αποθήκευσης πολεμοφοδίων, ακολούθησαν τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Περισσότεροι από 200 αντιεξουσιαστές έως τα μεσάνυχτα χθες συμμετείχαν σε επιθέσεις με εκατοντάδες βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στις οδούς ΣτουρνάρηΤοσίτσαΣολωμούκαι στην οδό Πατησίων, ενώ στις 21:00 ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε εκτοξεύοντας δύο βόμβες μολότοφ εναντίον του Α.Τ. Εξαρχείων στην οδό Καλλιδρομίου.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 20:00 και συνεχίζονταν με μεγάλη ένταση έως αργά τη νύχτα με επίκεντρο το κτίριο του Πολυτεχνείου, όπου οι ομάδες των αντιεξουσιαστών είχαν κρύψει μεγάλο αριθμό μολότοφ. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απαντούσαν στις επιθέσεις των κουκουλοφόρων κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Νωρίτερα, στις 19:40 και ενώ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών βρισκόταν στην οδό Σταδίου, νεαροί διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον φραγμό στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αμερικής, ενώ κουκουλοφόροι εκτόξευσαν και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.

 

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε πέντε συλλήψεις από την οδό Πανεπιστημίου, ενώ στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής ομάδες αναρχικών εγκατέλειψαν τρία σακίδια με άθικτες βόμβες μολότοφ, κοντάρια και άλλα αντικείμενα στην προσπάθειά τους να μη συλληφθούν από αστυνομικούς των ΜΑΤ που τους είχαν κυκλώσει.

Χθες το πρωί, αρκετές ώρες πριν από την έναρξη των επεισοδίων, κλιμάκιο αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας εντόπισε σακίδιο με επτά βόμβες μολότοφ δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Κοραή, στη Νέα Σμύρνη. Συναγερμό στην Ασφάλεια σήμανε και η ληστρική επιδρομή 30 κουκουλοφόρων σε σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια, το απόγευμα  της Δευτέρας. Αφαίρεσαν από τα ράφια του σούπερ μάρκετ γκαζάκια, οινόπνευμα, χλωρίνη και ποσότητες λαδιού που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εμπρηστικών και εκρηκτικών βομβών μολότοφ.

Ισχυρά θα είναι και σήμερα τα μέτρα ασφαλείας κατά τις μετακινήσεις του Αμερικανού προέδρου και μέχρι την αναχώρησή του από την Ελλάδα στις 15:00. Επίκεντρο της προσοχής των Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων Ασφαλείας θα είναι ο Ιερός Βράχος και το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που βρίσκονται στο πρόγραμμα επισκέψεων του Μπαράκ Ομπάμα. Νωρίς το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθεί στο ξενοδοχείο υπαλλήλους της Αμερικανικής Πρεσβείας, ενώ στις 11:20 θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης συνοδευόμενος μόνο από τους αστυνομικούς της προσωπικής του φρουράς, όπως ενημέρωσε η αμερικανική πλευρά. Στις 12:05 θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης όπου θα ξεναγηθεί, στις 13:40 θα φθάσει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μία ώρα αργότερα θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο όπου στις 15:00 θα απογειωθεί το Air Force One.

Πάντως, σε 370 ανήλθαν οι Αμερικανοί πράκτορες που ζήτησαν -όπως προβλέπεται- προσωρινές άδειες οπλοφορίας για το διάστημα της παραμονής τους στην Αθήνα.

 

 

Φωτό: Ευρωκίνηση

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

thetoc.gr

 

 

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis