Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:25 | 26/04/2015

Την προϋπόθεση ο Σάββας Ξηρός να ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων για να αποφυλακιστεί, θέτει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μιλώντας στην «Αγορά», ο κ. Πανούσης προτείνει την ένωση του υπουργείου του με το υπουργείο Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται συνολικότερη αναδιάταξη του μοντέλου της κυβέρνησης, με αιχμή το αν θα φύγουμε από τα υπουργεία-καπέλο-, αμφισβητώντας ουσιαστικά τη λειτουργία του σχήματος.

Ο Γιάννης Πανούσης διαφωνεί ανοικτά με τη διεξαγωγή εκλογών ή δημοψηφίσματος, εκτός και αν «ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να κάνει μια αναδιάταξη του συνολικού πολιτικού σκηνικού».

  Ερώτηση: Με βάση το δύσκολο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ακόμα και με υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης;

Υπουργός: Πάντα μία λύση, όταν εμπλέκει δύο ή περισσότερους εταίρους, πρέπει να έχει εκατέρωθεν την καλή πίστη και την καλή διάθεση για αυτό που ονομάζουμε υποχωρήσεις και δεν είναι συμβιβασμοί, αλλά επίλυση των ακραίων διαφορών και εύρεση της χρυσής τομής. Αυτή τη στιγμή, προσπαθεί ο καθένας από την πλευρά του, έχοντας υπόψη την Ευρώπη των λαών και των δικαιωμάτων, να κάνει τις ανάλογες κινήσεις. Εγώ πιστεύω στο ιταλικό μοντέλο, δηλαδή στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Να είναι ένα και ενιαίο. Το μοντέλο που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι αυτό των υπερυπουργείων. Είναι η θεωρητική μου άποψη, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ότι πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο υπουργείο, δηλαδή η Δημόσια Τάξη με τη Δικαιοσύνη να είναι πάρα πολύ κοντά. Χρειάζεται γενική αναδιάταξη όλου του μοντέλου που έχει κάνει η κυβέρνηση, να δει αν θα φύγουμε από τα υπουργεία-καπέλο, τα συντονιστικά υπουργεία των δέκα υπουργών-εποπτών και να πάμε στα άλλα.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περαιτέρω κινήσεις;

Υπουργός: Προφανώς, αλλά αυτό είναι μία συνολική εκτίμηση. Εγώ είμαι εναντίον του να πάρω δέκα σημεία και να πω «σε αυτό πάω μπρος, στο άλλο πάω πίσω». Υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά η συνεκτίμηση της τελικής αξιολόγησης σε μια διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι συνολική. Πρέπει να δει κανείς ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, ποιο είναι το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και ποιες είναι οι συνθήκες. Στο τέλος θα κριθεί αν ήταν καλή ή λιγότερο καλή η διαπραγμάτευση.

Ερώτηση: Στελέχη της κυβέρνησης ανοίγουν θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος. Θα ήταν λύση οι εκλογές σε περίπτωση ρήξης;

Υπουργός: Εγώ δεν κατανοώ την έννοια του δημοψηφίσματος. Αυτή τη στιγμή, την πολιτική ηγεμονία την έχει ο Τσίπρας, άρα το να πας σε δημοψήφισμα και να ρωτήσεις τον λαό αν πρέπει να λάβεις αυτά τα μέτρα ή άλλα μέτρα ή αν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, δεν έχει κανένα νόημα, δεν αποτελεί λύση για τη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τις εκλογές. Οι εκλογές θα είχαν νόημα αν άλλαζαν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, διότι εκλογές συνήθως ζητεί η αντιπολίτευση και όχι η κυβέρνηση. Δεν έχω ξαναδεί μια κυβέρνηση να λέει «θέλω να κάνω εκλογές», όταν μάλιστα έχει 149 βουλευτές. Η αντιπολίτευση δεν θέλει εκλογές, διότι βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Τι να τις κάνουν τις εκλογές; Να πάνε χειρότερα; Οι εκλογές θα ήταν ένα χαρτί αν ο κ. Τσίπρας σκεφτόταν να κάνει μια αναδιάταξη του συνολικού πολιτικού σκηνικού.

Ερώτηση: Πρέπει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αυτονομηθεί;

Υπουργός: Υπάρχουν διάφορα μοντέλα.

Ερώτηση:  Θεωρείτε ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης στο ζήτημα του Σάββα Ξηρού;

Υπουργός: Εάν μιλάμε θεωρητικά και όχι για τη διάταξη, η προϋπόθεση που θα έθετα εγώ είναι να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα.

Ερώτηση: Έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί;

Υπουργός: Δεν θα κρίνω την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και του υπουργού.

Ερώτηση: Ποιά θα είναι, από εδώ και στο εξής, η στάση της αστυνομίας; Θα υπάρχει σχετική ανοχή; Πιστεύετε στον διάλογο με ομάδες που προκαλούν αναστάτωση στο κοινωνικό σύνολο;

Υπουργός: Διάλογο κάνεις υπό δύο προϋποθέσεις: πρώτον, ότι ο άλλος έχει πρόσωπο και, δεύτερον, ότι έχει αίτημα. Αν ο άλλος δεν έχει πρόσωπο και, ταυτόχρονα, το αίτημά του είναι να χτυπήσει την αστυνομία ή να καταστρέψει το πολιτικό ή κοινωνικό σύστημα, τι διάλογο μπορείς να κάνεις; Όσον αφορά το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου, προφανώς ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται. Χρειάζεται μία στάθμιση: ποια στιγμή, πώς και πότε. Θέλει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, να δώσεις το μήνυμα της ήπιας διαχείρισης, αλλά να μη θεωρήσει κάποιος ότι έχει υποχωρήσει η Δημοκρατία ή η αστυνομία. Δεν μπορεί να υποχωρεί η Δημοκρατία.

bloko.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis