Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:45 | 18/01/2017

Στο τέλος του βαίνει το σίριαλ της παραλαβής και λειτουργίας του ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας (TETRA) της ΕΛ.ΑΣ. Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε ότι την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η ποιοτική παραλαβή του συστήματος, δύο χρόνια μετά την παραχώρησή του στο ελληνικό Δημόσιο (Δεκέμβριος 2014) με τη μορφή δωρεάς. Τη Δευτέρα πάντως, επερώτηση για το θέμα κατέθεσαν δέκα βουλευτές της Ν.Δ., ενώ σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους οι εκπρόσωποι των αστυνομικών είχαν καταγγείλει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του απαρχαιωμένου αναλογικού συστήματος ενδοεπικοινωνίας. Αρμόδιος αξιωματούχος διευκρίνισε χθες στην «Κ» ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος –«τεστάρισμα»– του συστήματος και αμέσως μετά, η αρμόδια επιτροπή θα συντάξει και θα υποβάλει στην ηγεσία της αστυνομίας το πρωτόκολλο ποιοτικής παραλαβής.

«Η εγκατάσταση του TETRA και η διαδικασία ποιοτικής παραλαβής του έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε σχετικά πηγή με άριστη γνώση του θέματος. Διευκρίνισε πάντως ότι σε περίπτωση που –ακόμα και την τελευταία στιγμή– διαπιστωθούν παρεκκλίσεις απ’ όσα προβλέπονται στη σύμβαση, η διάρκεια των δοκιμών μπορεί να παραταθεί. Εάν η διαδικασία «τρέξει» χωρίς νέα απρόοπτα, την ποιοτική παραλαβή του TETRA θα ακολουθήσει η συγκρότηση νέας επιτροπής, που θα συντάξει πρωτόκολλο αυτή τη φορά οριστικής παραλαβής του συστήματος.

Κριτική, πάντως, στις «επιδόσεις» του υπουργείου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της υπογραφείσας από τον Δεκέμβριο του 2014 σύμβασης ασκούν δέκα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία θα είχε τη δυνατότητα τουλάχιστον από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 να χρησιμοποιεί το αναβαθμισμένο επικοινωνιακό σύστημα, μέχρι σήμερα αυτό περιέργως δεν έχει παραληφθεί και δεν χρησιμοποιείται», αναφέρουν σε επερώτηση που κατέθεσαν τη Δευτέρα στη Βουλή, ζητώντας να μάθουν «ποια τα αίτια της μη χρησιμοποίησης του δωρηθέντος, σύγχρονου επικοινωνιακού συστήματος». Σχολιάζοντας την παρέμβαση στο θέμα δέκα βουλευτών της Ν.Δ., αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισαν ότι «οι συμβάσεις υπεγράφησαν βιαστικά δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με συνέπεια να υπάρχουν κενά και δυσκολίες στην υλοποίησή τους». Απέδωσαν τις καθυστερήσεις αφενός στην αδυναμία της εταιρείας να ανταποκριθεί έγκαιρα στις υποχρεώσεις της και εν μέρει σε λανθασμένους χειρισμούς αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν στο παρελθόν την ευθύνη εγκατάστασης του νέου ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών.

Πρόσφατα, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών κατήγγειλαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία –ελλείψει TETRA– του ήδη απαρχαιωμένου αναλογικού συστήματος ενδοεπικοινωνίας. Eνδεικτικά, με αφορμή την αιματηρή ληστεία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Υφαντής» στην Κηφισιά, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. επιχείρησαν να διαβιβάσουν στο κέντρο της Aμεσης Δράσης χωρίς να λάβουν καμία ανταπόκριση». Σε παρόμοια καταγγελία είχε προχωρήσει η Eνωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis