Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:46 | 03/03/2019

Tων

Μυλωνά Δημητρίου             Τσιρώνη Σωτηρίου

Μέλους Ε.ΑΣ.Υ.Α.                 Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Η αρχή είναι γνωστή: το 2001 ιδρύονται οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας με αποστολή την καταπολέμηση της βαρειάς εγκληματικότητας αλλά και την συνδρομή στις ειδικές Υπηρεσίες της Ασφάλειας. Οι Αστυνομικοί των Ο.Π.Κ.Ε. Λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, ειδικό εξοπλισμό αλλά και οχήματα τύπου τζιπ προκειμένου να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα αναβαθμισμένα τους καθήκοντα.

Με την κατάργηση της ΔΕ.Λ.Τ.Α. και το ξεχρέωμα του πολιτικού γραμμάτιου στους γνωστούς χώρους, δημιουργείται ένα κενό το οποίο κάπως πρέπει να καλυφθεί και έτσι από το 2015 οι Ο.Π.Κ.Ε. έχουν πλέον καταντήσει μια δωρεάν Υ.Μ.Ε.Τ. ή μάλλον έτσι την αντιλαμβάνονται κάποιοι. Γιατί μην ξεχνάμε ότι από το 2010 έχει καταργηθεί “σιωπηρά” το επίδομα των δέκα ημερήσιων αποζημιώσεων ανά μήνα που προέβλεπε η αρχική διαταγή συγκρότησης των Ο.Π.Κ.Ε. ενώ στα επαναλαμβανόμενα αιτήματα της διοίκησης (με τελευταίο που υποβλήθηκε το 2014) η αρμόδια Υπηρεσία απαξιεί έστω και να απαντήσει.

Και αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα: για ποιό λόγο να ενισχύσουν την Υ.Α.Τ. και την Υ.Μ.Ε.Τ., Υπηρεσίες πολύ καταλληλότερες και αποτελεσματικές στο αντικείμενο της καταστολής πλήθους, και να ανεβάζουν το κόστος των εκτός έδρας αποζημιώσεων κλπ αφού την δουλειά θα τους την κάνει δωρεάν η Ο.Π.Κ.Ε.; Και όταν λέμε δωρεάν, αυτό έχει εφαρμογή σε πολλά επίπεδα:

(α)Οι Ομάδες πλέον κινούνται με γερασμένο στόλο 20ετίας, ο οποίος συντηρείται αποκλειστικά σχεδόν από τους υπηρετούντες Αστυνομικούς και από δωρεές. Σέρβις οχημάτων, ελαστικά, επισκευές κλπ όλα γίνονται με μηδενικό κόστος για την ΕΛ.ΑΣ., η οποία μάλιστα κάνει και ωραιότατη διαφήμιση πλασάροντας τους Αστυνομικούς των Ομάδων και τα τζιπ στην δημοσιότητα κατά το δοκούν. Ξεχνάνε βέβαια να ενημερώσουν πως συντηρούνται αυτά ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπως στις έρευνες για τους ληστές στα Βίλια, όπου οι αστυνομικοί έβαλαν μέχρι και καύσιμα από την τσέπη τους, γιατί η υπηρεσία διήρκησε 12 συνεχής ώρες και η Γ.Α.Δ.Α. προκειμένου να μην χάσει ομάδες από τα πάρεργα διέταξε να μην υπάρχει αντικατάσταση. Τα οχήματα φυσικά που παθαίνουν βλάβες δεν αντικαθίστανται/επισκευάζονται ενώ το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι στις νέες ομάδες που σχηματίστηκαν πρόσφατα, χορήγησαν ...τουριστικά λεωφορεία για να περιπολούν! Σε όλα αυτά να προστεθεί και το θράσος ορισμένων αξιωματικών από “ελίτ” Υπηρεσίες, οι οποίοι όποτε έχουν ανάγκη παίρνουν τα οχήματα των ομάδων ετσιθελικά και μάλιστα απαιτούν να τους παραδοθούν πλυμένα και γεμάτα καύσιμα!

(β) Οι Αστυνομικοί αγοράζουν και συντηρούν μόνοι τον εξοπλισμό τους, ο οποίος είναι αρκετά ακριβότερος από αυτόν του μέσου αστυνομικού (αντιβαλλιστικές πλάκες/κράνη, γιλέκα μάχης, εξειδικευμένος εξοπλισμός breaching, αυξημένος αριθμός γεμιστήρων, κατάλληλα μπουφάν) . Το ίδιο ισχύει και για στολές/αρβύλες και πολλά είδη.

(γ)Η εκπαίδευση των αστυνομικών σε βολές γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από “την τσέπη τους” καθώς η Αστυνομία δεν χορηγεί φυσίγγια και οι συνθήκες/φύση των Ο.Π.Κ.Ε. επιβάλλουν την σωστή και κατάλληλη προετοιμασία για ένοπλες συμπλοκές (υπενθυμίζω ότι μόνο στο 2017 οι Ομάδες της Δυτικής Αττικής έχουν εμπλακεί δύο φορές σε ένοπλο επεισόδιο).

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες στις Ο.Π.Κ.Ε. δεν είναι μόνο αυτά καθώς η Υπηρεσία μας αντιμετωπίζει ως μια δεξαμενή για πάσης φύσεως ανάγκη φορτώνοντας μας όλα τα πάρεργα.

Τα ομαδικά πάρεργα περιλαμβάνουν γήπεδα, φύλαξη κυβερνητικών κτιρίων, Αστυνομικών Τμημάτων, γραφείων κομμάτων, οικιών στελεχών της Κυβέρνησης, συνοδεία στελεχών της κυβέρνησης σε δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις αλλά και την αποστολή ομάδων πολλές φορές εκτός Αττικής χωρίς καν προηγούμενη ενημέρωση. Πρόσφατα ομάδα ενημερώθηκε νύχτα ότι αναχωρεί την επόμενη μέρα το πρωί για Λευκίμμη ενώ άλλες ομάδες έχουν συνοδεύει επανειλημμένως κυβερνητικά στελέχη σε νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο, με τα οχήματα που συντηρούν οι ίδιοι οι Αστυνομικοί! Μην ξεχνάμε βέβαια ότι η Ο.Π.Κ.Ε. Αττικής διαθέτει ομάδες στα νησιά Χίος, Κω και Σάμος σε αντικείμενα ξένα προς τα καθήκοντα τους ενώ και εκεί αντιμετωπίζονται από τις τοπικές ηγεσίες ως τα “κορόιδα” και τους ανατίθενται πάσης φύσεως πάρεργα (σήματα Α.Τ., μεταγωγές, γήπεδα κλπ). Εδώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε το νέο “κόλπο” κάποιων ανώτατων αξιωματικών, προκειμένου να μην υπάρχει αρνητική δημοσιότητα: οι ομάδες δεν ενημερώνονται ότι συνοδεύουν το τάδε κυβερνητικό στέλεχος το οποίο γευματίζει λίγο παραπέρα αλλά τοποθετούνται κάπου πλησίον, πολλές φορές και στην μέση του πουθενά, με εντολή “Αν σας χρειαστούμε θα σας καλέσουμε”!

Στο παιχνίδι των δωρεάν διμοιριών (Ο.Π.Κ.Ε.) έχει μπει για τα καλά και η ηγεσία της Υ.Α.Τ., στην οποία έχει διατεθεί μια Ο.Π.Κ.Ε. ανά 8ωρο με εντολές να κινείται πέριξ των διμοιριών της Χαριλάου Τρικούπη για πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων όπως αυτή της 06/11/2017. Το μόνο πράγμα που δεν κάνει αυτή η Ο.Π.Κ.Ε. είναι αυτό για το οποίο διατέθηκε, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως ως σταθερή στο Α.Τ. Εξαρχείων αλλά και για να αντικαθιστά Δ.Υ.Α.Τ. οπουδήποτε χρειαστεί στο Λεκανοπέδιο. Και αναρωτιόμαστε: τους την “χάρισαν” την Ο.Π.Κ.Ε. αυτή ή τους την έδωσαν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο ο οποίος δεν υφίσταται πλέον;    

Είναι πλέον καθεστώς οι Ομάδες να απασχολούνται σε ξένα καθήκοντα (όπως η καταστολή πλήθους) για τα οποία ουδέποτε έχουν εκπαιδευτεί και στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και δεν διατίθενται στα καθήκοντα που ορίζονται από το Π.Δ. Και για να σχολιάσουμε και την επικαιρότητα, την 12/01 μία ομάδα διατίθεται ενισχυτικά σε επιχείρηση προσαγωγών μικροπωλητών στην πλαϊνή πόρτα της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. επί της οδού Αντωνιάδου και περί ώρα 15:30 δέχεται επίθεση από 40 άτομα του αναρχικού χώρου με τα γνωστά αποτελέσματα (τραυματισμός οδηγού βαν προσαγωγών κλπ). Και αναρωτιόμαστε: με τι κριτήρια αποφασίστηκε άραγε η πραγματοποίηση αυτής της επιχείρησης, την στιγμή που είναι γνωστό στην Ηγεσία ότι εντός της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. πραγματοποιείται την ίδια στιγμή συνέλευση/συγκέντρωση στήριξης των συλληφθέντων για παραεμπόριο (η Υ.Κ.Α. είχε ενημερώσει με έγγραφό της και στο indymedia είχε δημοσιευθεί 3 ημέρες νωρίτερα η εκδήλωση); Και εφόσον έπρεπε να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε η επιχείρηση για ποιο λόγο δεν είχε προβλεφθεί η ύπαρξη μιας διμοιρίας Υ.Α.Τ.; Αναπάντητα ερωτήματα.

Στο ίδιο πλαίσιο το πρωινό της 14/01/2019 οργανώνεται επιχείρηση για την σύλληψη των δραπετών του Κορυδαλλού. Ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τρία πιθανά σημεία στα οποία ίσως να βρίσκονται οι δραπέτες, ενώ η Ο.Π.Κ.Ε. σαν υπηρεσία έχει αποδείξει επανειλημμένα την αποτελεσματικότητα της σε αυτό το αντικείμενο, ενώ έχει “ψηθεί” και έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία κατά την καταδίωξη του Μάριον Κόλα και της ομάδας δραπετών το 2013, για την έρευνα στα σημεία στο Μάτι διατίθεται μόνο μια Ο.Π.Κ.Ε., η οποία μάλιστα βρίσκεται σε εκπαίδευση από την ΕΚΑΜ, και αυτή χωρίζεται σε δύο υπο-ομάδες (με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητα της), συνοδεύοντας την Ε.Κ.Α.Μ., την στιγμή που δύο ολόκληρες Ο.Π.Κ.Ε. φυλάνε το Μέγαρο Μαξίμου και μια τρίτη κινείται πέριξ!

Και για να τριτώσει το κακό, απογευματινές ώρες της 15/01 δύο ομάδες Ο.Π.Κ.Ε. λαμβάνουν εντολή να κατευθυνθούν στον Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού, όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη και υπάρχει ένταση μεταξύ κατοίκων και εργοδηγών σύμφωνα με το Κέντρο Ασφαλείας. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, όπως διαπιστώνει και ο ίδιος ο γράφων ο οποίος είχε την τύχη να βρίσκεται εκεί, καθώς ο δρόμος είναι κλεισμένος με αυτοσχέδια οδοφράγματα, οχήματα, κάδους σκουπιδιών και τσιμεντοσωλήνες σε πολλά σημεία, στην είσοδο υπάρχει εξαγριωμένο πλήθος το οποίο μαζεύει πέτρες και σίδερα ενώ ασύρματοι και κινητά δεν λειτουργούν. Και ενώ το Κέντρο ενημερώνεται και από τους δύο ομαδάρχες για την κατάσταση και ότι απαιτούνται ενισχύσεις η εντολή είναι να απομακρυνθούν όλοι και τα οχήματα του Δήμου να αναχωρήσουν κανονικά με τις δύο Ο.Π.Κ.Ε. συνοδεία. Για να μην μακρηγορώ το αποτέλεσμα είναι στην αναμενόμενη επίθεση να πάθουν ζημιές δύο υπηρεσιακά οχήματα (τα οποία φυσικά θα επισκευαστούν με προσωπική μέριμνα των Αστυνομικών) και να τραυματιστεί ο γράφων ελαφρά στο πόδι. Και ακόμα μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι Αστυνομικοί λαμβάνουν εντολή προσωπικά από την Γ.Α.Δ.Α. να προηγηθούν των οχημάτων του Δήμου πεζοί, με πλήρη εξοπλισμό (ασπίδες- κράνη- καλαμίδες- πυροσβεστήρες-υποπολυβόλα κλπ), μέσα σε απόλυτο σκοτάδι, παγωνιά και σφοδρή χιονόπτωση επί 2,5 χιλιόμετρα το οποίο και κάνουν.

Φυσικά όποια Υπηρεσία έχει κενά τα συμπληρώνει με Αστυνομικούς των Ο.Π.Κ.Ε. και έτσι η Υπηρεσία μας διαθέτει Αστυνομικούς σε άπειρες “τρύπες” όπως δίκυκλα Υ.Κ.Α., φύλαξη κρατουμένων, φύλαξη μαρτύρων, ενίσχυση ΔΙ.ΜΕ.ΔΑ. (Μεταγωγών), πεζές περιπολίες, συμβολαιογραφεία, Κρατητήρια Γ.Α.Δ.Α., Τμήματα Ασφαλείας και πραγματικά η λίστα δεν τελειώνει. Και έτσι βλέπουμε το οξύμωρο, Αστυνομικοί οι οποίοι εκπαιδεύονται από την Ε.Κ.Α.Μ., το F.B.I., τους Λ.Ο.Κ. και πολλές ακόμα ειδικές Υπηρεσίες, να απασχολούνται σε εκδίωξη μικροπωλητών πέριξ Πεδίου Άρεως.

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι Ο.Π.Κ.Ε. έχουν αναλάβει “εργολαβικά” την φύλαξη του Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού επί 24ώρου, επωμιζόμενες όχι μόνο έργο άλλης Υπηρεσίας, αλλά ένα θέμα κατεξοχήν πολιτικό το οποίο δεν λύνεται με αστυνομικά μέτρα και καταστολή. Αυτό βέβαια συνεπάγεται καθημερινές 10ωρες υπηρεσίες ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε στα στοιχειώδη κατά την εκτέλεση της Υπηρεσίας τους, όπως νερό, τουαλέτα ή φαγητό και φυσικά από την στιγμή που νυχτώνει εργάζονται στο απόλυτο σκοτάδι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική τους ασφάλεια.

Για να κλείσω και να μην μακρηγορώ, το μόνο που ζητάμε όσοι υπηρετούμε στις Ο.Π.Κ.Ε. είναι να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας. Να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, να συνδράμουμε τους συναδέλφους μας, να εκτελέσουμε την αποστολή την οποία μας έχει ανατεθεί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

"Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών  "Σύγχρονη Αστυνομία" που μόλις εκδόθηκε."

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis