Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:10 | 30/01/2016

Εντείνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα μετά το ευρωπαϊκό«τελεσίγραφο» τριών μηνών για βελτίωση των μέτρων διαχείρισης του προσφυγικού υπό την προειδοποίηση ότι σε αντίθετη περίπτωση η «έξωση» από τη Συνθήκη Σένγκεν αποτελεί ένα υπαρκτό ενδεχόμενο.

Οι βασικές αιτιάσεις που απευθύνονται προς την ελληνική πλευρά αφορούν τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, τη δημιουργία αξιόπιστων hot spots για την καταγραφή των μεταναστών και των προσφύγων που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και την παροχή επαρκούς φιλοξενίας για 50.000 πρόσφυγες.

Οι εξελίξεις δημιουργούν πάντως έντονο προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση με τον αναπληρωτή υπουργό ΜετανάστευσηςΓιάννη Μουζάλα να παραδέχεται την Παρασκευή πως ο κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν είναι ορατός και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να κάνει έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην υιοθετούν την ρητορική ακραίων κύκλων των Βρυξελλών.

Εν τω μεταξύ, με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθεί τα τεκταινόμενα ο διεθνής τύπος αλλά και μεγάλα think-tanks με τους Financial Timesνα μιλούν για «νέα ταπείνωση της Ελλάδας από την ΕΕ» και τοStratfor να υποστηρίζει πως η ΕΕ ψάχνει έναν «αποδιοπομπαίο τράγο» για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για αποτυχία της στρατηγικής της ΕΕ όσον αφορά τη συμφωνία με την Τουρκία,με τον επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων να καταθέτει πρόταση για μη καταβολή των τριών δισ. προς την Τουρκία και τη μετατροπή των hotspots στην Ελλάδα σε κέντρα υποδοχής.

Έντονες οι ανησυχίες στην Αθήνα

Τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στην ελληνική πλευρά αντανακλούν οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ότι το ενδεχόμενο μιας εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν είναι ορατό. «Δεν μπορώ να σας πω αν υπάρχει πιθανότητα επιβολής αποκλεισμού των συνόρων, αλλά η κυβέρνησή μας πρέπει να δρα σαν να υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό. Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι παλεύουμε για να φύγει από το τραπέζι αυτή η συζήτηση. Γίνεται ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πίσω από το τραπέζι ακούγονται τέτοια πράγματα και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Προσπαθώ να πω ότι, φοβόμαστε ή δεν φοβόμαστε, πρέπει συσπειρωμένα να το αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε πάντως πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά τόνισε ότι βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο: «Υπάρχει μία αλήθεια, το ότι έχουμε καθυστέρησει στα hotspots, αυτό μερικώς είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Έχουμε τελειωμένο το κέντρο της Μυτιλήνης και μέχρι 10-15 Φλεβάρη, θα είναι στην Σάμο, Χίο και Λέρο. Το πέμπτο είναι στην Κω, υπάρχει η γνωστή εμπλοκή εκεί, το έχουμε πει στην Κομισιόν και δεν θα είναι πρόβλημα αυτό».

Μετά τον υπουργό Μετανάστευσης  και ο Πρόεδρος της Βουλήςεμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις σε ότι αφορά το προσφυγικό μέτωπο. Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας την Παρασκευή, ο Νίκος Βούτσης απεύθυνε έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην υιοθετούν την ρητορική ακραίων κύκλων των Βρυξελλών. «Υπάρχουν κύκλοι που θα χρησιμοποιήσουν και θα εντείνουν το παραμύθι αυτό για αυτό και μην το αναπαράγετε» συνέστησε. Και αναφερόμενος στα κονδύλια για την μετανάστευση τα οποία η χώρα επικρίνεται επειδή δήθεν δεν τα ήθελε κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην πέφτει θύμα παραπληροφόρησης από τους κύκλους που θέλουμε να μετατραπούμε σε στρατόπεδο ψυχών και να τεθούμε εκτός συνθήκης Σένγκεν».

FΤ: Νέα ταπείνωση για την Ελλάδα

Για νέα ταπείνωση της Ελλάδας από την ΕΕ κάνουν λόγο οι Financial Times σε δημόσιευμά τους, αναφερόμενοι στην απειλή εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν. «Έξι μήνες μετά την αποφυγή μιας άτακτης εξόδου από το ευρώ, μια νέα απειλή πλανάται, μια απειλή την πολλοί στην Αθήνα θεωρούν ως εξίσου ζημιογόνα: τηνέξοδο από την ζώνη Σένγκεν», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι FT. Ενώ σε άλλο σημείο του άρθρου τονίζονται τα εξής: «Η Ελλάδα εξαγρίωσε τους ευρωπαίους αξιωματούχους χάνοντας συνεχείς προθεσμίες για τη δημιουργία των Hot Spots. Αξιωματούχοι του υπουργείου Μετανάστευσης αποδίδουν τις καθυστερήσεις σε προβλήματα συντονισμού με τους τοπικούς δημάρχους στα νησιά της Σάμος, της Λέρου, της Χίου και της Κω που είναι επιφορτισμένοι με την εξεύρεση των σημείων όπου θα γίνουν τα hotspots και τη συνεργασία με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για τη δημιουργία τους», αναφέρουν οι FT.

Stratfor: Αποδιοπομπαίος τράγος η Ελλάδα

Μια άλλη διάσταση του θέματος δίνει στην ανάλυσή του το γνωστό think-tank Stratfor σε κείμενο με τίτλο «ΕλλάδαΟ αποδιοπομπαίος τράγος μιας προσφυγικής κρίσης». Όπως σημειώνει το ινστιτούτο, οι αρχικές στρατηγικές της ΕΕ για συνεργασία με την Τουρκία με στόχο τον περιορισμό των ροών και για μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη δείχνουν πως έχουν αποτύχει. Τώρα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ψάχνουν για εναλλακτικές προσεγγίσεις καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν το κύμα των αιτούντων άσυλο από το να εισρεύσει στην Ευρώπη, και φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το ποιος φταίει: η Ελλάδα.

Στην ανάλυσή του το Stratfor αναφέρεται στις απειλές για έξωση από τη Συνθήκη Σένγκεν, τονίζοντας ωστόσο πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στη μαζική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη καθώς η Ελλάδα δεν μοιράζεται σύνορα με καμία άλλη χώρα μέλος της Σένγκεν. Η Ελλάδα θα τιμωρείτο ωστόσο με έμμεσο τρόπο καθώς θα επηρεάζονταν οι έλληνες πολίτες, σημειώνει. Αυτό υποδηλώνει πως η απειλή της αποβολής είναι ξεκάθαρα μια πολιτική κίνηση που στόχο έχει να πιέσει τις ελληνικές αρχές (μέσω των εξοργισμένων Ελλήνων ψηφοφόρων) να βελτιώσουν τους ελέγχους στα σύνορα με την Τουρκία. Το Stratfor αναφέρεται και στην στρατηγική του έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας μη αποτελεσματική την ελπίδα του Α. Τσίπρα να συνδέσει την προσφυγική κρίση με το πρόγραμμα διάσωσης ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Φέρχοφσταντ: Τα νησιά να γίνουν κέντρα υποδοχής προσφύγων 

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί σχέδιο για την μετατροπή των hotspots στα ελληνικά νησιά σε κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ο βέλγος ευρωβουλευτής και πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ. Ο κ. Φερχόφστατ τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης και πρέπει να αναλάβει δράση αμέσως, προειδοποιώντας ότι  η ζώνη Σένγκεν θα γίνει παρελθόν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ο ίδιος θεωρεί ότι η λύση βρίσκεται στη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αλλά θεωρεί ότι αυτό θα πάρει μήνες.

Συγκεκριμένα, οι Φιλελεύθεροι προτείνουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Φεβρουαρίου να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 78.3 της Συνθήκης Σένγκεν, για να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Δύναμη Έκτακτης Ανάγκης για τους Πρόσφυγες.

Αυτή η υπηρεσία θα αναλάβει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με πρώτη προτεραιότητα τα ελληνοτουρκικά σύνορα και με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την ΠΓΔΜ και τις χώρες των Βαλκανίων.

Η υπηρεσία αυτή, η οποία θα διαθέτει προσωπικό 2.000 ατόμων (εθνικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους) θα είναι η κατεξοχήν αρμόδια Αρχή για την καταγραφή των προσφύγων στα σημεία εισόδου της ΕΕ και θα μεριμνά για τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής. Στόχος είναι να ενσωματωθεί αργότερα στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, όταν αυτή συσταθεί.

Παράλληλα, οι Φιλελεύθεροι προτείνουν την μετατροπή των hotspots σε κέντρα υποδοχής. Σύμφωνα με την πρότασή τους, στα κέντρα υποδοχής θα γίνεται η καταγραφή και ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών.

Όσοι έχουν το δικαίωμα ασύλου, θα μπορούν απευθείας να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ όσοι είναι οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει να επαναπατριστούν. Τη διαχείριση των κέντρων υποδοχής, προτείνεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Δύναμη Έκτακτης Ανάγκης για τους Πρόσφυγες και αργότερα να δώσει τη σκυτάλη στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο (EASO).

Εξάλλου, οι Φιλελεύθεροι προτείνουν να μη χορηγηθούν 3 δισ. ευρώ απευθείας στην Τουρκία, η οποία τονίζουν δεν έχει κάνει τίποτα για να μειώσει τη ροή των μεταναστών προς την ΕΕ.

Προτείνουν, συγκεκριμένα, 1 δισ. ευρώ να δοθεί στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφυγικών κέντρων στην Τουρκία και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ να χορηγηθούν, σταδιακά, ανά μήνα, ως άμεση χρηματοοικονομική βοήθεια στους ίδιους τους πρόσφυγες.

Τέλος, προτείνεται ένας προϋπολογισμός της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και η αντικατάσταση του κανονισμού του Δουβλίνου με μια νέα ενιαία ευρωπαϊκή διαδικασία ασύλου.

 

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis