Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:59 | 30/07/2019
Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας σχετικά με την ανθρωποκτονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος σε δήλωσή του αναφέρει τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα. 
 
Τι αναφέρει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος για την αποφυλάκιση Κορκονέα
 
«Το Δικαστήριο σύμφωνα με το νέο αρ. 84 παρ 2α ΠΚ αναγνώρισε στον κηρηχθέντα ένοχο ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου "σύννομου" βίου του. 
Η ως άνω νέα διάταξη δημιουργεί παντελώς νέα δεδομένα καθ’ όσον σχεδόν υποχρεώνει τον εφαρμοστή του δικαίου να αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου "σύννομου" βίου που δεν αποκλείεται έστω και αν ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί σε "ελαφρύ" πλημμέλημα. Σε αντίθεση, η προϊσχύουσα διάταξη απαιτούσε την θετική αξιολογική κρίση του δικαστή για τη συνολική συμπεριφορά του κατηγορουμένου, προκειμένου να αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
 
Σήμερα, ο πρότερος "έντιμος" βίος έχει αντικατασταθεί από τον πρότερο "σύννομο" βίο, εξέλιξη που διευρύνει υποχρεωτικά το εύρος της αναγνώρισής του. 
Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με το νέο άρθρο 299 ΠΚ, που προβλέπει σε περίπτωση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως ποινή ισόβιας κάθειρξης ή ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 με 15 έτη (σε αντίθεση με την προηγούμενη διάταξη που πρόβλεπε μόνο ισόβια κάθειρξη), φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε αποφάσεις που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου και θα προσβάλουν την αρχή της αναλογικότητας».
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis