Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:45 | 26/03/2019

Βαριά τραυματισμένη βγαίνει από το τριήμερο της εθνικής επετείου η κυβέρνηση, καθώς η οργή του κόσμου που εκδηλώθηκε στις παρελάσεις, τραυματίζουν την εικόνα της και δημιουργούν στους ψηφοφόρους την αίσθηση μιας κυβέρνησης χωρίς λαϊκή αποδοχή.

Οι αποδοκιμασίες που δέχθηκαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Τσίπρα κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα, αλλά όχι μόνο -είναι χαρακτηριστικές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε βάρος του κ. Σπίρτζη στο Ηράκλειο της Κρήτης- πιστοποιούν αυτό που δείχνουν με σαφήνεια και οι έρευνες της κοινής γνώμης.

Ότι δηλαδή η κυβέρνηση πληρώνει βαρύ τίμημα για την Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως στην περιφέρεια. Με συνέπεια το σύνηθες ερώτημα που θέτουν οι πολιτικοί αναλυτές πριν από τις κάλπες, δηλαδή ποιος θα είναι ο νικητής της αναμέτρησης , να είναι πλέον, πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

[custom:google-ads]

Το ερώτημα είναι καίριο, γιατί η διαφορά θα είναι και το στοιχείο που θα κρίνει και το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Μια μεγάλη διαφορά, πιθανώς να τροποποιήσει τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές το Φθινόπωρο και να φέρει πιο κοντά την ημερομηνία των εκλογών, ώστε να αποτραπεί μια στρατηγική ήττα. Το σενάριο των εκλογών τον Ιούνιο είναι μια εκδοχή που θα κριθεί το βράδυ της 26ης Μαΐου.

Η οργή του κόσμου για το όνομα της Μακεδονίας, έτσι όπως εκφράστηκε και χθες στις διαμαρτυρίες στην Θεσσαλονίκη -όπου ένας εκπρόσωπος του συλλόγου Παύλος Μέλας πλησίασε με απειλητικές διαθέσεις την εξέδρα των επισήμων- τις Σέρρες -όπου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή τα άκουσε για τα καλά- η ακόμα και προ ημερών στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, με θύμα τον Γιώργο Βαρεμένο, δημιουργεί όμως και ένα στρατηγικό αδιέξοδο για τον πρωθυπουργό, που την ίδια στιγμή ετοιμάζεται για το πρώτο επίσημο ταξίδι Έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα.

Κι αυτό, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί σαν την νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά, με τους «πρόθυμους» της κεντροαριστεράς- πολλοί από τους οποίος ανήκαν κάποτε στο ρεύμα των εκσυγχρονιστών του Κώστα Σημίτη- να δικαιολογούν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, λόγω της αποδοχής εκ μέρους τους της συμφωνίας.

Κατηγορώντας ταυτόχρονα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπέκυψε στις ακραίες φωνές της πιο συντηρητικής της ομάδας, που φλερτάρει με τον εθνικισμό.

Οι οργισμένες αντιδράσεις του κόσμου, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση του πρώην Πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ, που άσκησε σκληρή κριτική στη Συμφωνία και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο έφθασε στην Βουλή, δυσκολεύουν τους χειρισμούς και την προώθηση της Συμφωνίας.

Ενώ απογοητεύει και τους πιο κυνικούς εκ των προθύμων της κεντροαριστεράς, που έβλεπαν στην στήριξη και σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια ελπίδα επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή, με την επανεκλογή τους με τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.

Οι χαμηλές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και η αναμενόμενη ήττα στις ευρωεκλογές, που όπως χαρακτηριστικά λέγεται θα είναι μια «πρόβα εκλογών πριν από τις εκλογές», δημιουργεί όμως και μείζων πρόβλημα στο εσωτερικό της ΚΟ του κόμματος. Αφού η δεύτερη θέση στις εκλογές συνεπάγεται και την απώλεια του μπόνους των 50 εδρών του πρώτου κόμματος.

[custom:google-ads]

Με συνέπεια πολλοί σημερινοί βουλευτές να βλέπουν με εκνευρισμό, την έξοδό τους από το Κοινοβούλιο. Μάλιστα ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι σε περιφέρειες όπου η οργή για την Συμφωνία των Πρεσπών ξεχειλίζει, όπως ο νόμος Έβρου, η Καβάλα, η Πέλλα, η Ημαθία και η Πιερία, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μην εκλέξει ούτε έναν βουλευτή, αφού δεν θα έχει πιάσει το εκλογικό μέτρο.

Σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας γύρω στις 8 μονάδες, με τη διαφορά στην Βόρειο Ελλάδα όπου το αίσθημα οργής και απογοήτευσης για τα Σκοπιά «χτυπάει ταβάνι», να ξεπερνάει τις 10 μονάδες.

Έτσι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα, με κινήσεις όπως η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την πρώτη κατοικία. Ενώ θα προωθήσει νέο πακέτο παροχών, με βασικό όπλο τις 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Άγνωστο παραμένει πως θα χειριστεί τον φάκελο Novartis, που κάποτε ήταν το ισχυρό χαρτί στα χέρια της. Κι αυτό γιατί το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν χρήματα σε κανέναν λογαριασμό, που να δικαιολογούν έτσι την κατηγορία του μαύρου χρήματος, προκαλεί μεγάλη αμηχανία σε όσους χειρίζονται την υπόθεση και πόνταραν πολιτικά στην σκανδαλολογία.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis