Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:45 | 24/03/2017

Αντί να μειωθεί η παραοικονομία και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι λαθρέμποροι αλωνίζουν στη χώρα μας. Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη νομοθέτησή του, το πληροφοριακό σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών των ποσοτήτων υγρών καυσίμων που εισέρχονται και διακινούνται στην ελληνική αγορά έχει καταστεί πλέον διάτρητο, όπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ που κατέγραψε ο Ελεύθερος Τύπος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύστημα δεν λειτουργεί σε όλους τους χώρους διυλιστηρίων, ενώ δεν έχει καν επεκταθεί στα πλοία και τα βυτιοφόρα που διακινούν καύσιμα. Ακόμα όμως και εκεί που λειτουργεί, όπως προκύπτει, είναι ευάλωτο σε παρεμβάσεις.

Η βασική αιτία είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να επιταχύνει τις διαδικασίες επέκτασης του συστήματος σε όλη την αλυσίδα διακίνησης και πώλησης καυσίμων, αλλά και να διασφαλίσει ότι θα γίνεται διασταύρωση δεδομένων, ώστε να ελέγχονται πλήρως όλες οι ποσότητες πετρελαιοειδών που διακινούνται και πωλούνται στην ελληνική επικράτεια με παρακολούθηση και καταγραφή τους από την αρχή μέχρι την τελική κατανάλωση. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν στο απυρόβλητο τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου καυσίμων, τα οποία εκτιμάται ότι με τη δράση τους προκαλούν απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι φόροι αυξάνονται, όπως και οι εισφορές, με συνέπεια να ανθεί η μαύρη εργασία και να οργιάζουν η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα το κράτος να έχει τεράστια απώλεια εσόδων και η επίσημη οικονομία να περιορίζεται. Αντί να μειώσει τη φορολογία, δίνοντας κίνητρα για να κινηθεί η αγορά και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους και τις εισφορές, ενθαρρύνοντας τη δράση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου καυσίμων, και όχι μόνο αυτών.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς και στη δημοσιονομική, φορολογική πολιτική και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η οικονομία και να επωμίζονται τα βάρη οι συνεπείς φορολογούμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis