Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:25 | 17/04/2019

Δεκτές οι εισηγήσεις των μελών της επιτροπής από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Η διαβούλευση για τις αλλαγές στον  Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει δεκτές, σύμφωνα με πληροφορίες τις εισηγήσεις των μελών των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών σε διατάξεις που δέχθηκαν σειρά επικρίσεων ή σχολιασμών.

[custom:google-ads]

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από τα αρχικά σχέδια, όπως για παράδειγμα στην διάταξη για την εγκληματική οργάνωση, όπου τελικά οι ποινές  θα φθάνουν ως τα 15 χρόνια για όσους κατηγορούνται το εν λόγω αδίκημα, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση για θεμελίωση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης, για τα αδικήματα για τα οποία καταργείται η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη και χρειάζεται μήνυση από τον παθόντα, θα προβλέπεται ειδική προθεσμία, τριών μηνών, μέσα στην οποία όσοι επιθυμούν τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας θα το δηλώνουν, ώστε να μην τιναχθούν στον αέρα δίκες που ήδη έχουν αρχίσει. Αλλαγές θα υπάρξουν και για την διάταξη που αφορά στην κατοχή εκρηκτικών υλών, και θα παραμείνει κακούργημα, υπό προυποθέσεις.

Τέλος, μία σειρά αδικημάτων, τα οποία επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν κακουργήματα, με την ποινή που θα επισύρουν όμως να μην είναι μεγαλύτερη από έξι χρόνια. 

Οι τελικές αλλαγές θα οριστικοποιηθούν πάντως σε λίγες ημέρες.

Πηγή:  ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis