Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:16 | 18/12/2014
Μια ζοφερή περίοδο με αλλεπάλληλες επιθέσεις και αντεπιθέσεις μεταξύ ενόπλων οργανώσεων αλλά και πρακτόρων από τη Μέση Ανατολή ανασύρει στη μνήμη της ΕΛ.ΑΣ. η επίθεση της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» στην πρεσβεία του Ισραήλ πριν από λίγες ημέρες. Ανάμεσα στα θερμά επεισόδια της περιόδου εκείνης ήταν και η έκρηξη δύο βομβών στο ίδιο κτίριο το 1981.
 
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν τα μέλη της οργάνωσης που έριξαν 54 σφαίρες - δύο γεμιστήρες των 30 σφαιρών όπου είχαν αφαιρέσει για λόγους ασφαλείας έξι σφαίρες, όπως συνηθίζουν αρκετοί αλλοδαποί κυρίως δράστες - εναντίον της πρεσβείας.
 
Επίσης θυμούνται τι συνέβαινε την περίοδο 1978-1990 στη χώρα μας με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον τέτοιου είδους στόχων στο Ανατολικό Αεροδρόμιο της Αθήνας, σε κρουαζιερόπλοιο, σε ταξιδιωτικό πρακτορείο και αλλού.
Η πρεσβεία του Ισραήλ δεν είχε πληγεί ποτέ από ελληνική ένοπλη οργάνωση, το 1981 όμως είχε γίνει στόχος μιας αραβικής οργάνωσης.
 
 Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 10ης Αυγούστου 1981 μια επίθεση με δύο βόμβες σχετικά μεγάλης ισχύος οι οποίες εξερράγησαν με διαφορά πέντε λεπτών σημειώθηκε εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας.
 
Από τη δεύτερη έκρηξη είχαν υπάρξει σημαντικές ζημιές στην πόρτα και στον κήπο της πρεσβείας προς την οδό Μουσών. Την ευθύνη είχε αναλάβει η παλαιστινιακή οργάνωση «15 Μάη» (ημερομηνία εκδίωξης των Παλαιστινίων το 1948, επέτειο της επονομαζόμενης Naqba - Καταστροφή). Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει και την ευθύνη για δύο παρόμοιες επιθέσεις που είχαν σημειωθεί το ίδιο βράδυ.
 
Η πρώτη που αφορούσε διπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στον κήπο της ισραηλινής πρεσβείας στη Βιέννη, όπου προκλήθηκε ο τραυματισμός μιας γυναίκας, ενώ άλλες δύο ισχυρές βόμβες είχαν εκραγεί στα γραφεία της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας Ελ Αλ στο αεροδρόμιο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» της Ρώμης.
 
Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία Αραβες είχαν επιτεθεί εναντίον ταξιδιωτικού πρακτορείου στην οδό Φίλωνος στον Πειραιά το οποίο θεωρούσαν ότι εκπροσωπούσε «ισραηλινά συμφέροντα». Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν εβδομήντα δύο.
 
Η επίθεση στο Ελληνικό
 
Πολύνεκρη επίθεση κατά της εταιρείας Ελ Αλ είχε σημειωθεί στις 5 Αυγούστου 1973, όταν δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και πυροβολισμούς στην αίθουσα transit του Ανατολικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Οι δύο δράστες είχαν στόχο να κάνουν αεροπειρατία σε αεροσκάφος της Eλ Aλ για το Τελ Αβίβ. Επειδή όμως το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει, οι δύο άντρες αποφάσισαν να επιτεθούν στους επιβάτες που ετοιμάζονταν για την πτήση της TWA για τη Νέα Υόρκη που είχε αφιχθεί λίγη ώρα νωρίτερα από το Τελ Αβίβ.
 
Οι δράστες θεώρησαν ότι στην πτήση θα υπήρχαν και Εβραίοι και αποφάσισαν να επιτεθούν. Στην αίθουσα βρίσκονταν εκείνη την ώρα περίπου 1.500 άτομα. Εριξαν πρώτα τις χειροβομβίδες και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν με πολυβόλα αδιακρίτως. Στην αίθουσα επικράτησε πανικός.
 
Στη συνέχεια και υπό την απειλή των όπλων κράτησαν 35 άτομα ως ομήρους επί δύο ολόκληρες ώρες προτού τελικώς παραδοθούν στην Αστυνομία. Τρεις νεκροί - δύο Αμερικανοί και ένας Αυστριακός που βρίσκονταν για διακοπές στην Ελλάδα - και 55 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης.
 
Η δράση του Αμπού Νιντάλ  
 
Την περίοδο 1984-1994 η ένοπλη ομάδα του διαβόητου άραβα εξτρεμιστή Αμπού Νιντάλ, η οποία είχε δύναμη 1.000 ανδρών, είχε πραγματοποιήσει 12 ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα.
 
Πιο «σημαντική» θεωρείται η αιματηρή επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» που μετέφερε ισραηλινούς και άλλους τουρίστες τον Ιούλιο του 1988, στην οποία επίσης προηγήθηκε ένα άλλο «λάθος»: η άκαιρη έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο Τροκαντερό λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του κρουαζιεροπλοίου για τα νησιά του Σαρωνικού.
 
Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άραβες τρομοκράτες. Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, η επιχείρηση προέβλεπε βομβιστική επίθεση και πυροβολισμούς κατά ριπάς εναντίον των ξένων τουριστών τη στιγμή της αποβίβασής τους από το κρουαζιερόπλοιο.
 
Η έκρηξη, όμως, που οφειλόταν πιθανώς σε ενέργειες ισραηλινών πρακτόρων που είχαν μάθει για την επιχείρηση, ανέτρεψε τα πάντα και έτσι ένας εκ των αράβων ενόπλων, ο Μοχάμεντ Σοζάντ Αντνάν, ο οποίος επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο, άρχισε να πυροβολεί κατά των επιβατών όταν το «City of Poros» ήταν εν πλω, με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα επιβατών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
 
Η δολοφονία του Ιμπραήμ Μπασίρ Τζιμπρίλ
 
Το 1978 δολοφονήθηκε ο υπεύθυνος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Ιμπραήμ Μπασίρ Τζιμπρίλ. Σε μια προκήρυξή του ο ΕΛΑ λίγες ημέρες αργότερα ανέφερε ότι δολοφονήθηκε από «ισραηλινούς επίσημους εγκληματίες».
 
 Για την περίοδο 1975-1990 είχαν υπάρξει ενδείξεις σχέσεων του ΕΛΑ με τον περιώνυμο παλαιστίνιο ένοπλο Κάρλος Ραμίρεζ, πιο γνωστό ως «Τσακάλι». Στο πλαίσιο αυτής της «συνεργασίας» δημιουργήθηκε η ένοπλη οργάνωση «Ομάδα Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης» (ΟΕΛΑ), η οποία ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης εις βάρος του σαουδάραβα πρέσβη, στο Παλαιό Ψυχικό, στις 13 Απριλίου 1983, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο πρέσβης.
 
Τέλος, στις 2 Ιουλίου 1982 είχε υπάρξει τριπλή επίθεση του ΕΛΑ σε ισραηλινούς στόχους ως εκδήλωση συμπαράστασης στους Παλαιστινίους. Μια βόμβα σε ταξιδιωτικό γραφείο του Ισραήλ εξουδετερώθηκε γιατί, σύμφωνα με τους ενόπλους του EΛA, «δεν θέλησαν να κινδυνεύσουν αθώοι άνθρωποι».
 
Βόμβα είχε εκραγεί σε εταιρεία ασφαλείας (της αποδόθηκε ότι εκπροσωπεί ισραηλινά συμφέροντα) στη λεωφόρο Μεσογείων στο Χαλάνδρι που καταστράφηκε. Από τότε  ως το ξημέρωμα της περασμένης Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου δεν είχε σημειωθεί άλλη ένοπλη επίθεση στη χώρα μας εναντίον ισραηλινού στόχου.
 
tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis