Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:44 | 21/07/2019

Mια σπαζοκεφαλιά που «βγάζει... Μάτι» έχουν υποχρεωθεί να λύσουν τις τελευταίες ηµέρες οι υποστηρικτές της Νέας ∆ηµοκρατίας και ιδιαίτερα όσοι προέρχονται από τα Σώµατα Ασφαλείας. Ο γρίφος ακούει στο όνοµα Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. που αποπέµφθηκε µεν µετά την τραγωδία στο Μάτι, αλλά ανακοινώθηκε από τη νέα κυβέρνηση ως γενικός γραµµατέας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

∆ηµοσίως και κατ’ ιδίαν, στελέχη αλλά και απλοί ψηφοφόροι της Νέας ∆ηµοκρατίας αναζητούν το «αφήγηµα» εκείνο που θα µπορούσε να δικαιολογήσει την τοποθέτηση σε αυτήν τη θέση ενός προσώπου που υποδείχθηκε πριν από έναν χρόνο ως ένας εκ των αρνητικών πρωταγωνιστών της πύρινης καταστροφής στην Ανατολική Αττική.

Ο ίδιος ο Κ. Τσουβάλας από τη στιγµή που ανακοινώθηκε για τη θέση του γενικού γραµµατέα (τυπικά ο διορισµός του δεν έχει περάσει σε ΦΕΚ, όπως και για κανέναν άλλον από τους 52 νέους γραµµατείς) έχει αρνηθεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, παρά τις επίµονες προσπάθειες των δηµοσιογράφων αλλά και τις εκκλήσεις των πρώην συναδέλφων του.

«Σιγή ασυρμάτου»

Οι θεωρίες φουντώνουν κατά κύµατα, ορισµένες αγγίζουν τα όρια της συνωµοσίας, η κυβέρνηση οχυρώνεται προς το παρόν πίσω από την ολόφρεσκη λαϊκή εντολή διακυβέρνησης και ο ίδιος ο Κ. Τσουβάλας πίσω από τη «σιγή ασυρµάτου». Ωστόσο, η υπόθεση θεωρείται «αγκάθι», καθώς:

  1. Ως αρχηγός της Αστυνοµίας την περίοδο της τραγωδίας στο Μάτι, ο Κ. Τσουβάλας είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από τη Νέα ∆ηµοκρατία για τους χειρισµούς του αλλά και τη δήλωσή του ότι η ΕΛ.ΑΣ. «έκανε εξαιρετική δουλειά σε πολύ κρίσιµους οριακούς χρόνους». Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µάλιστα, είχε ζητήσει την παραίτησή του λέγοντας στις 31/7/2018: «Ο γενικός γραµµατέας Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Αστυνοµίας έχουν τεράστιες ευθύνες. ∆εν θα έπρεπε να βρίσκονται σήµερα στη θέση τους, γιατί αύριο µπορεί να κληθούν να διαχειριστούν µια άλλη πυρκαγιά. Ποιος Ελληνας πολίτης έχει εµπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιµετωπίσουν άλλη µία τέτοια φυσική καταστροφή;».
  2. Η εικόνα του Κ. Τσουβάλα είναι χαραγµένη βαθιά στο κάδρο των ευθυνών για την καταστροφή. Ο Κ. Τσουβάλας είχε δηλώσει υπερήφανος για τους χειρισµούς της Αστυνοµίας, ενώ συµµετείχε και στη συνέντευξη Τύπου όπου επιχειρήθηκε ατυχώς από την τότε κυβέρνηση να παρουσιαστεί ένα οργανωµένο σχέδιο εµπρηστών.
  3. Η τοποθέτηση Τσουβάλα έκατσε... βαρύτερα στο στοµάχι των υποστηρικτών της Νέας ∆ηµοκρατίας µέσα από τα Σώµατα Ασφαλείας. Ενδεικτικές είναι οι σφοδρές αντιδράσεις που ξέσπασαν όταν πριν από δύο µήνες, και ενώ όλα έδειχναν πως η Ν∆ βρίσκεται στα πρόθυρα της κυβερνητικής εξουσίας, πρωτογράφτηκε στο ∆ιαδίκτυο ότι θα αξιοποιηθεί σε θέση ο πρώην αρχηγός. Απόστρατοι και εν ενεργεία, επωνύµως και µη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους µε όλους τους τρόπους και όταν πριν ανακοινωθούν οι νέοι γραµµατείς γράφτηκε ξανά στις παραπολιτικές στήλες (10/7/2019) ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε στο Μαξίµου σε σύσκεψη τον Κ. Τσουβάλα µαζί µε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
  4. Μα δεν είχε η Νέα ∆ηµοκρατία άξια πρόσωπα «εκ της σαρκός της» να αναλάβουν; Αυτό είναι το άλλο επίµονο ερώτηµα, το οποίο όµως αντιµετωπίζεται διαφορετικά, καθώς παρεµβάλλεται και κυριαρχεί η περίπτωση του ίδιου του νέου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
  5. Από εκεί και πέρα, κάθε πρώην και εν ενεργεία αστυνοµικός επιχειρεί ερµηνείες µε βάση τα όσα γνωρίζει ή νοµίζει πως γνωρίζει από το βιογραφικό του πρώην αρχηγού. Κάποιοι µιλούν για άδικους χειρισµούς του όταν ήταν επί χρόνια επικεφαλής στο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουµένων στα Σώµατα Ασφαλείας. Το ΤΕΑΠΑΣΑ είναι ο φορέας που δίνει το εφάπαξ και το µέρισµα, αλλά και δάνεια στους εν ενεργεία αστυνοµικούς. Άλλοι επικαλούνται απόσπαση του Κ. Τσουβάλα παλαιότερα στην ΕΥΠ, άλλοι τις σχέσεις του µε το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον Προκόπη Παυλόπουλο ως υπουργό Εσωτερικών. Οι πιο µάχιµοι θυµίζουν την «άκαπνη» καριέρα του σε επιτελικές υπηρεσίες. Αλλοι ορκίζονται πως τον είχαν ακούσει προσωπικά τους τελευταίους µήνες να λέει ότι θέλει να µετακοµίσει στο εξωτερικό, όπου σπουδάζει ο γιος του, δίπλα στον οποίο ζει ήδη η σύζυγός του, εν αποστρατεία αξιωµατικός των Ενόπλων ∆υνάµεων. 
  6.  Η πιο «δυσκολοχώνευτη» κατηγορία εκπορεύεται από όσους πείστηκαν τους τελευταίους µήνες να στηρίξουν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειµένου «να φύγει επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ».

Λένε ότι ο κ. Τσουβάλας δεν εξασφάλισε απλώς προσβάσεις στην κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά παρέµεινε στην αρχηγία από την οποία θα έπρεπε να φύγει την άνοιξη του 2018, επειδή τους «έκανε τα χατίρια» και δεν έπαιρνε µέτρα εναντίον όσων «παραβίαζαν νόµο και τάξη» στα Εξάρχεια και αλλού. Η πικρία των τελευταίων, θα χρειαστεί σίγουρα ιδιαίτερο χειρισµό. Ή θα δώσει στους «πικραµένους» µαθήµατα για τους επώδυνους συµβιβασµούς που απαιτούν τα κόµµατα εξουσίας...

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis