Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:42 | 23/09/2015

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US.

Το 2013, το VICE μίλησε με τον Matthew VanDyke, έναν Αμερικανό ντοκιμαντερίσταπου αποφάσισε να πάρει ένα όπλο και να πολεμήσει κατά του Καντάφι στη λιβυκή επανάσταση. Η ιστορία του είναι εντυπωσιακή. Με το να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου στις πρόσφατες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ο Matthew ζει μια ζωή που κάνει εκείνη του Hemingway να μοιάζει λίγο βαρετή. Έχει ταξιδέψει στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή με μηχανή, έχει επισκεφθεί το σπίτι του Bin Laden και έχει υπάρξει αιχμάλωτος πολέμου. (Δραπέτευσε όταν αντάρτες και άλλοι κρατούμενοι τον απελευθέρωσαν).

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο VanDyke έχει δει δύο από τους στενούς του φίλους, τον James Foley και τον Steven Sutloff, να δολοφονούνται. Ίδρυσε τη δική του ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας με την επωνυμία Sons of Liberty International (SOLI), μια οργάνωση που πολεμάει ενεργά τον Ισλαμικό Στρατό στο Ιράκ, έχει δώσει «σάρκα και οστά» σε ανθρωπιστικά project και έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες Ιρακινούς πολιτοφύλακες.

Το VICE αποφάσισε να έρθει σε επαφή με τον VanDyke και να μάθει περισσότερα για τη SOLI, τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ακτιβιστή, δημοσιογράφου και μαχητή και τι πιστεύει ότι θα χρειαστεί για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

VICE: Γεια σου Matthew. Μπορείς να μας πεις για τους Sons of Liberty International (SOLI);
Matthew VanDyke: Η Sons of Liberty International είναι η πρώτη στρατιωτική εταιρεία μισθοφόρων που λειτουργεί με μη κερδοσκοπικές αρχές και παρέχει δωρεάν συμβουλευτική ασφαλείας και υπηρεσίες εκπαίδευσης σε ευάλωτους πληθυσμούς, προκειμένου να τους δώσει τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους κατά τρομοκρατών, ανταρτών και καταπιεστικών καθεστώτων. Θα παρέμβουμε εκεί όπου η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει, αντιδρώντας γρήγορα στις κρίσεις ασφαλείας και επιτρέποντας στις τοπικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τις ίδιες τις κοινότητές τους.

 

Πού εμπλέκεται σήμερα η SOLI; Τι είδους αντίκτυπο έχει η οργάνωση;
Η SOLI σήμερα δραστηριοποιείται στο Ιράκ, είναι σε διαπραγματεύσεις με την πολιτοφυλακή στη Συρία και έχει λάβει αιτήματα για βοήθεια από ακόμα τρεις περιοχές στον κόσμο. Είχαμε βασικό ρόλο στη δημιουργία των μονάδων Nineveh Plain Protection Units (NPU-Μονάδες Προστασίας Κοιλάδας Νινευή), μιας οργάνωσης Ιρακινών-Ασσύριων ανταρτών με έδρα το βόρειο Ιράκ. Τους παρείχαμε συμβουλευτική και τους εκπαιδεύσαμε από την ίδρυσή τους, διατελέσαμε οι πιο στενοί τους σύμβουλοι από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2015, συμβουλεύοντας τους για όλα από τις αποφάσεις για το προσωπικό μέχρι τη δομή των δυνάμεών τους. Aλλά και για μικρές λεπτομέρειες όπως ο σχεδιασμός των διακριτικών τους και τι είδους στολή παραλλαγής θα πρέπει να χρησιμοποιούν. Εκπαιδεύσαμε ένα ολόκληρο τάγμα 330 ανδρών του NPU. Επίσης, εκπαιδεύσαμε τους λοχίες και τους αξιωματικούς της στο πλαίσιο ειδικών μαθημάτων διοίκησης υπό τη διεύθυνση ενός πρώην εκπαιδευτή του West Point, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής εκπαιδευτής της SOLI. Ακόμη, διατελέσαμε ως σύνδεσμος μεταξύ της NPU και του προσωπικού του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Ερμπίλ. Τους έχουμε εφοδιάσει με οπλισμό και ακόμα τους παρέχουμε κάποιου τύπου χρηματοδότηση.

Ωστόσο, όσο σημαντική είναι η συμβουλευτική και η εκπαίδευση που παρέχουμε, άλλο τόσο σημαντική είναι και η πίεση που ασκούμε στις δυτικές κυβερνήσεις για να στηρίξουν τους Ασσύριους αντάρτες στο Ιράκ, χρησιμοποιώντας την ισχυρή παρουσία μας στα μέσα ενημέρωσης για να εκθέσουμε δημοσίως την πλήρη έλλειψη κυβερνητικής υποστήριξης για τους χριστιανούς Ασσύριους στο Ιράκ. Έχουμε ενδείξεις ότι αυτές οι προσπάθειες είχαν επίδραση και ότι μπορεί να υπάρξει κυβερνητική στήριξη μίας ή περισσότερων μονάδων Ασσύριων ανταρτών στο εγγύς μέλλον.

Οποιοσδήποτε σκοτώνει φίλους μου, με έχει κάνει στόχο του. Δεν θα σταματήσω μέχρι να καταστραφεί το Ισλαμικό Κράτος.

Ίδρυσες τη SOLI στα τέλη του 2014, όχι πολύ μετά τις φρικτές δολοφονίες του James Foley και του Steven Sotloff από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Είχες στενή φιλία και με τους δύο άνδρες. Πώς σε επηρέασαν προσωπικά οι θάνατοί τους;
Συνάντησα τον James Foley στη Λιβύη, λίγες ημέρες αφότου δραπέτευσα από τη φυλακή στην Τρίπολη και, γρήγορα, γίναμε καλοί φίλοι. Έγινε συγκάτοικός μου στο ξενοδοχείο Corinthia Hotel στην Τρίπολη, όπου η κυβέρνηση των ανταρτών της Λιβύης μού είχε δώσει ένα δωμάτιο. Υπήρχε ένα επιπλέον κρεβάτι, οπότε κάλεσα τον James να μείνει εκεί. Όταν επέστρεψα στον πόλεμο, συνήθιζα να παίρνω εκείνον και πολλούς άλλους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του John Cantlie, στο στρατιωτικό όχημά μου στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ώστε να έχουν καλύτερη πρόσβαση και να κάνουν ρεπορτάζ με ασφάλεια. Τελευταία φορά είδα τον James στο Χαλέπι, λίγες εβδομάδες πριν εκείνος και ο John Cantlie απαχθούν, όταν έκανε ρεπορτάζ για το GlobalPost και εγώ δούλευα για την ταινία μου, Not Anymore: A Story of Revolution.

Συνάντησα τον Steven Sotloff στη Λιβύη το 2012, και φάγαμε βραδινό στην Ουάσιγκτον, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την απαγωγή του στη Συρία. Ήταν καλοί φίλοι και υπέροχοι άνδρες. Οι θάνατοί τους άλλαξαν τη ζωή μου. Δούλευα σε θέματα της Συριακής Επανάστασης πριν από τους θανάτους τους. Αλλά, μετά τον αποκεφαλισμό τους από το ISIS, εστίασα τη δουλειά μου στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Όπως ακριβώς οι προσωπικές μου φιλίες με τους Λίβυους ήταν καταλυτικές για τη δράση μου στη Λιβύη, οι φιλίες μου με τον James και τον Steven ήταν καταλυτικές για τη δράση μου κατά του ISIS. Εκτός από ιδεολογικό, έγινε και προσωπικό.

Πώς σε επηρέασε ως ακτιβιστή το να ιδρύσεις τη SOLI;
Οποιοσδήποτε σκοτώνει φίλους μου, με έχει κάνει στόχο του. Δεν θα σταματήσω μέχρι να καταστραφεί το Ισλαμικό Κράτος και η SOLI θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσει στην υλοποίηση του στόχου.

 

  •  
  •  

 

Μαχητές της SOLI.

Στον πόλεμο κατά του ISIS στην πρώτη γραμμή, η SOLI έχει εστιάσει στη βοήθεια χριστιανών πολιτοφυλάκων στο Ιράκ. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που οι χριστιανικές κοινότητες δέχονται τη στήριξη σου;
Επέλεξα να δουλέψω με χριστιανούς αντάρτες επειδή αγνοήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα και δεν τους έδωσε κανείς βοήθεια. Οι Ιρανικοί χριστιανοί (Ασσύριοι) εκδιώκονται από το Ιράκ για πάνω από μια δεκαετία. Οι ομοεθνείς τους φεύγουν από το Ιράκ. Από 1,3 εκατομμύρια που ήταν ο πληθυσμός τους το 2003, σήμερα έχουν απομείνει περίπου 300.000. Ολόκληρη η ύπαρξή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Το Βόρειο Ιράκ είναι η πατρίδα των Ασσύριων, που βρίσκονται εκεί, εδώ και χιλιάδες χρόνια, πολύ πριν από τους Άραβες ή τους Κούρδους. Χάνουν τα πατρογονικά τους εδάφη καθώς ο λαός τους μεταναστεύει σε άλλες χώρες, αφού ούτε οι Άραβες ούτε οι Κούρδοι τους έχουν προστατέψει. Οπότε, νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν.

Η SOLI τους βοηθάει να σχηματίσουν στρατιωτική δύναμη για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, έτσι ώστε οι άνθρωποί τους να έχουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να μείνουν και να μην χάσουν την πατρίδα τους. Η υποστήριξή μας προς τον ασσυριακό λαό υπάρχει για πολλούς περισσότερους λόγους από το Ισλαμικό Κράτος.

Επιπλέον, οι Ιρακινοί χριστιανοί έχουν υποφέρει πολύ στη διάρκεια της σύγκρουσης με το ISIS και έχουν υψηλό κίνητρο. Το ηθικό και το κίνητρο είναι καθοριστικοί παράγοντες όταν εκπαιδεύεις ένα στρατό, κάνοντας αυτή την κοινότητα ιδανική για να το κάνει και να πολεμήσει κατά του ISIS.

Είσαι πρώτα και πάνω απ' όλα ακτιβιστής και δείχνεις μια επίμονη δέσμευση σε ο,τιδήποτε κι αν εμπλέκεσαι. Δουλεύεις προσωπικά με τον κόσμο στο μέτωπο, ιδιαιτέρως στο Ιράκ;
Ναι, ήμουν ο στενότερος στρατιωτικός σύμβουλος των Nineveh Plain Protection Units (NPU) από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2015. Εργάστηκα πολύ στενά με την ηγεσία τους για να βοηθήσω να ιδρύσουν και να ετοιμάσουν τις NPU για τον πόλεμο. Ως σύμβουλος έχω μια μοναδική οπτική, μια και συνδυάζω το ακαδημαϊκό υπόβαθρο (Μάστερ στις Σπουδές Ασφαλείας με επίκεντρο της Μέση Ανατολή) με τις εμπειρίες μου σε μάχες στη Λιβύη, που έμοιαζαν πολύ με εκείνες που διεξάγονται τώρα στη Συρία και το Ιράκ.

Παρόλο που τα πρωταρχικά καθήκοντά μου είναι να διοικώ τη SOLI και να υπηρετώ ως σύμβουλος της ηγεσίας της πολιτοφυλακής, συμμετείχα επίσης στην εκπαίδευση των NPU σε ορισμένες περιπτώσεις και βοήθησα με την ανάπτυξη του προγράμματος εκπαίδευσης και την εφαρμογή του. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ωστόσο, είναι σχεδιασμένα και διευθύνονται από πρώην στρατιωτικούς εκπαιδευτές - αυτός είναι ο τομέας της ειδικότητάς τους.

Επίσης, έχω επαφές με Ιρακινο-Ασσύριους ακτιβιστές, βοηθώντας με τα project ανθρωπιστικής βοήθειας που υπάρχουν για τον άμαχο πληθυσμό στο Βόρειο Ιράκ.

Ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκεί;
Ο ασσυριακός λαός και ο χριστιανισμός στο Ιράκ εξαφανίζονται από τη χώρα, τόσο από το ISIS όσο και από άλλες ομάδες στο Ιράκ που θέλουν να περιθωριοποιήσουν και να ελέγξουν τον ασσυριακό/χριστιανικό πληθυσμό. Η SOLI στέκεται δίπλα στον λαό των Ασσυρίων, ενώπιον των μυριάδων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και που εκτείνονται πέρα από τα όρια του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για προκλήσεις πολιτικές και ασφάλειας, που θα τους επηρεάσουν τόσο τώρα όσο και μετά την ήττα του ISIS. Για αυτό, τους παρέχουμε μακροπρόθεσμες, βιώσιμες λύσεις για την αυτοάμυνά τους.

Άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό, οι πρόσφυγες, η απώλεια των εδαφών τους από το ISIS, οικονομική δυσκολία και εκτεταμένος ψυχολογικός τραυματισμός της κοινότητάς τους.

 

  •  
  •  

 

Η SOLI μοιράζει δώρα ανήμερα των Χριστουγέννων.

Ποια είναι η πιο δυνατή εμπειρία που είχες βοηθώντας αυτούς τους εγκαταλελειμμένους ανθρώπους από τις διεθνείς κοινότητες;
Η πιο δυνατή εμπειρία μου ήταν η στρατιωτική μου θητεία τις πρώτες μέρες της Λιβυκής Επανάστασης, πριν από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Εκεί είδα το καλύτερο και το πιο γενναίο τμήμα του λιβυκού λαού να τα καταφέρνει ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, να αρπάζει ένα όπλο και να πηδάει μέσα σ' ένα φορτηγό για την πρώτη γραμμή του μετώπου, ώστε να αντιμετωπίσει τα τανκ και τα αεροσκάφη του Καντάφι. Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω μαζί με τέτοιους άνδρες.

Πολλοί από εκείνους που βοηθούν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της SOLI είναι βετεράνοι του στρατού με πρακτική εμπειρία στο μέτωπο και τεχνογνωσία. Ποιο είναι το κίνητρό τους για να εμπλακούν;
Μέχρι τώρα, όλο το προσωπικό μας είναι Αμερικανοί βετεράνοι στρατιωτικοί, αν και είχαμε και αιτούντες από τη Βρετανία και την Ευρώπη. Έχουμε περίπου 1.000 υποψηφίους, οι περισσότεροι Αμερικανοί βετεράνοι, ορισμένοι εκ των οποίων υψηλόβαθμοι απόστρατοι.

Μεταξύ των αιτούντων, υπάρχουν πρώην μέλη των Ειδικών Δυνάμεων και άλλοι εξέχοντες υποψήφιοι που θα μπορούσαν να βγάλουν μια μικρή περιουσία εργαζόμενοι ως μισθοφόροι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά είναι πρόθυμοι να εργαστούν εθελοντικά για τη SOLI, μιας και πιστεύουν στον στόχο της βοήθειας των ανυπεράσπιστων, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να νικήσουν το ISIS.

Η SOLI χρηματοδοτείται μέσω φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και εράνων. Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωρες για τον συγκεκριμένο σκοπό;
Η SOLI δεν είναι εγγεγραμμένη ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά λειτουργεί με τις αρχές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες της σε εκείνους που τις χρειάζονται. Χρηματοδοτείται από γενναιόδωρες εισφορές ανθρώπων από όλον τον κόσμο. Οι χρηματοδότες μας προέρχονται από τουλάχιστον 20 χώρες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι Αμερικανοί.

Οι Αμερικανοί χριστιανοί είναι ιδιαιτέρως υποστηρικτικοί. Όσοι δίνουν εισφορά στη SOLI έχουν συμβολή με απτά αποτελέσματα στη μάχη κατά του ISIS και είναι μέρος ενός κινήματος που αναλαμβάνει δράση όταν η διεθνής κοινότητα αποτυγχάνει. Κάθε δολάριο μετράει. Η SOLI είναι πιο αποτελεσματική από τις κυβερνήσεις, αλλά ο προϋπολογισμός μας εξαρτάται κυρίως από εισφορές.

Μοιάζει σουρεαλιστικό να επιστρέφεις στις Η.Π.Α. ή τη Δύση μετά από μεγάλες περιόδους στο Ιράκ και τη Συρία;
Όχι, καθόλου. Το απολαμβάνω όταν βρίσκομαι στις Η.Π.Α. και δεν έχω καμία δυσκολία στη μετάβαση από τον έναν κόσμο στον άλλον. Μπορώ να φοράω στολή παραλλαγής και να δουλεύω με Ιρακινούς πολιτοφύλακες και την επόμενη μέρα να φοράω κοστούμι και να έχω συνάντηση με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

Η μάχη κατά του ISIS, κατά κάποιον τρόπο, δίνει την αίσθηση ότι μόλις άρχισε. Είναι ο ακτιβισμός της πρώτης γραμμής έργο ζωής για σένα;
Η Sons of Liberty International είναι πιθανό να παραμείνει το έργο της ζωής μου. Η SOLI είναι καινοτόμα και αποτελεσματική. Έχει την ικανότητα να επηρεάσει την αλλαγή στο μέτωπο, σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Έχουμε πρόθεση να διευρύνουμε τη SOLI τα επόμενα χρόνια, μέχρι να μην υπάρχει τρομοκρατική οργάνωση ή δικτάτορας ασφαλής, όντας στο στόχαστρο ομάδας την οποία είμαστε έτοιμοι και σε θέση να υποστηρίξουμε.

Είμαστε σε θέση να το κάνουμε πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά από την κυβέρνηση. Η αμερικανική κυβέρνηση ξόδεψε 250 εκατομμύρια δολάρια για να εκπαιδεύσει 60 Σύρους αντάρτες μαχητές, ενώ η SOLI ξόδεψε περίπου 50.000 δολάρια για να εκπαιδεύσει 330 Ιρακινούς μαχητές. Το μοντέλο μας είναι το κατάλληλο για τον 21ο αιώνα και έχουμε πρόθεση να επηρεάσουμε σημαντικά τις συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο, τα χρόνια που έρχονται. Η Δύση μπορεί να κουράστηκε από τη Συρία, το Ιράκ και το Ισλαμικό Κράτος, όμως υπάρχει μια καθημερινή πραγματικότητα εκεί πέρα και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

http://www.vice.com/

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis