Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:15 | 26/03/2017

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

«Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει αλλάξει σελίδα προς το καλύτερο» λέει ο Μεσσήνιος αρχηγός του, αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος, ο οποίος ποντάρει στην ορθή διαχείριση του διαθέσιμου προσωπικού από τους διοικητές των υπηρεσιών. Αυτό πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ευέλικτες ομάδες και δράσεις, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει γίνει, με στόχο να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Ο κ. Καπέλιος δηλώνει αποφασισμένος να γίνουν σημαντικές τομές στο Πυροσβεστικό Σώμα στη διάρκεια της θητείας του. Στη μόλις 5 μηνών θητεία του, σε μια δύσκολη και για το Σώμα περίοδο, λόγω της γενικότερης κατάστασης στη χώρα, όπως παραδέχεται, εκτιμά πως όλα μπορούν να γίνουν με καλή διάθεση και οργάνωση. 

Πέραν των άλλων, το Σώμα καλείται πλέον να φέρει εις πέρας και υποχρεώσεις όπως η πυρασφάλεια σε 13 περιφερειακά αεροδρόμια: «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που απαιτεί σημαντική μετακίνηση προσωπικού και οργάνωση«, σχολιάζει. «Στήσαμε όλο το νομοθετικό πλαίσιο, υπεγράφησαν οι προβλεπόμενες συμβάσεις και ήδη το προσωπικό εκπαιδεύεται στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" από το Σχολείο Πιστοποίησης του Πυροσβεστικού Σώματος. Από την 1η Απριλίου θα είναι όλοι στις υπηρεσίες τους».

Ενα ακόμα μεγάλο εγχείρημα που καλείται να φέρει εις πέρας το Σώμα είναι η πυρασφάλεια στους αυτοκινητόδρομους, σε όλη την Ελλάδα, και μέχρι τις 31 Μαρτίου θα έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός στην υλοποίησή του. 

«Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει γυρίσει σελίδα προς το καλύτερο» καθώς από πέρυσι οι σχολές του έχουν ενταχθεί στις πανελλαδικές εξετάσεις. «Για εμάς είναι μια μεγάλη ευκαιρία το Σώμα να αποκτήσει πιο εκπαιδευμένο προσωπικό, να υπάρχει μια συνεχής ροή κόσμου στις τάξεις του και να υπάρχει μια αξιοκρατία στην επιλογή του προσωπικού του».

Για τους πενταετείς, που προβλεπόταν από το νόμο μονιμοποίηση για 2.079 άτομα, εξηγεί πως «οι οικονομικές συνθήκες της χώρας δεν το επέτρεψαν αλλά καταφέραμε αυτοί οι άνθρωποι να εργάζονται όπως οι μόνιμοι και να απολαμβάνουν κάποιες οικονομικές απολαβές που δεν είχαν. Αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση και γίνεται προσπάθεια κάποια στιγμή να μονιμοποιηθούν».

Σε εξέλιξη είναι επίσης ένα μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης: «Εκπαιδεύονται οι πάντες, η ΕΜΑΚ, το προσωπικό των υπηρεσιών, των αεροδρομίων… Θα έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα, ενώ δρομολογούμε και νέες δομές, όπως κάποιους μικρούς πυρήνες σχετικά με έκτακτες περιπτώσεις ειδικών δυνάμεων, που πρέπει να επεμβαίνουν σε ειδικά συμβάντα σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ΕΜΑΚ. Επίσης σκοπεύουμε να οργανώσουμε ομάδες για τη συντήρηση του εξοπλισμού».

Μεταξύ άλλων, προχωρά και μια μεγάλη αλλαγή σχετικά με τη νομοθεσία της πυρασφάλειας. 

Αναφερόμενος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος σε ζητήματα δασοπυρόσβεσης, λέει πως είναι σε εξέλιξη η σύνταξη των σχεδίων τα οποία θα είναι ίδια για όλη τη χώρα, κι έχουν υποστεί αλλαγές σε πολύ μεγάλο βαθμό: «Εχει σχεδιαστεί να γίνει διασπορά δυνάμεων για άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών -όπως η διάσπαση των πεζοπόρων τμημάτων σε πολλά σημεία της Ελλάδος- κι έχει προγραμματιστεί ρεαλιστική εκπομπή των περιπολικών. Αλλά όπως αναφέρει, το σημαντικότερο όλων είναι «η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο το Π.Σ. διαθέτει, εκπαιδευμένο και με δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις». 

Κατά τη γνώμη του κ. Καπέλιου μάλιστα, το προσωπικό επαρκεί, εάν πράγματι οι διοικητές των υπηρεσιών το διαχειριστούν σωστά, με ευέλικτες ομάδες και δράσεις. Με αυτό το σκεπτικό, εκφράζει τη βεβαιότητα για θεαματικά αποτελέσματα στις κατά τόπους υπηρεσίες. «Αρκεί να έχουμε το όνειρο. Χρειάζεται όνειρο. Χρειάζεται προσπάθεια. Χρειάζεται δουλειά. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο», επισημαίνει. Και μιλώντας ειδικότερα για την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία σημειώνει: «Είναι μια περιοχή που δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό ούτε σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Αυτό που απομένει είναι οι διοικητές και το προσωπικό να κάνουν καλά τη δουλειά τους». Ιδιαίτερα στέκεται στην ανάγκη συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις εθελοντικές ομάδες, κάτι στο οποίο επέμεινε κατά την θητεία του στην Π.Υ. Καλαμάτας, οπότε όπως λέει: «Υπήρξαν θεαματικά αποτελέσματα».

Ο αρχηγός Π.Σ. ελπίζει να έχει το χρόνο να συνεχίσει το σημαντικό έργο που έχει αρχίσει σε συνεργασία με τους επιτελείς και τους συναδέλφους του: «Αν η Πολιτεία μου εμπιστευτεί ακόμα κάποιο χρόνο, να είστε σίγουροι ότι θα φέρουμε πολύ καλά πράγματα, τα οποία σίγουρα μετά από κάποιο διάστημα θα έχουν θεαματικό αποτέλεσμα».

www.eleftheriaonline.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis