Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:53 | 02/07/2018

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Για την πολύκροτη υπόθεση του κυκλώματος που έκλεβαν τα αντικαρκινικά φάρμακα από το Λαϊκό νοσοκομείο και τα  πωλούσαν σε ευρωπαϊκές χώρες η αποκάλυψη της οποίας αποτελεί μια τεράστια επιτυχία της Διεύθυνσης της οικονομικής αστυνομίας (Δ.Ο.Α) με μεγάλη κοινωνική προσφορά ,  μιλάει  αποκλειστικά στο www.healthweb.gr ο  Αστυνομικός  που συντόνισε την υπόθεση κύριος Μιχάλης Θρουβάλας – Τμηματάρχης στο τμήμα κοινωνικής και ασφαλιστικής προστασίας της οικονομικής αστυνομίας. 

Συγκλονισμένοι οι ασθενείς και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία μετά την αποκάλυψη της δράσης της εν λόγω σπείρας, στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι που θα έπρεπε να προστατεύουν τους ασθενείς όπως   γιατροί , νοσηλευτές και υπάλληλοι δημόσιων νοσοκομείων αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες με  ‘’πρωταγωνιστή’’   ιδιωτικό φαρμακείο στην Καλλιθέα κ.α, που έκλεβαν τα φάρμακα αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούσαν μικρότερη δόση της θεραπείας σε ασθενείς που πραγματικά χωρίς αυτή δεν ζουν , όπως έχει ειπωθεί , με σκοπό το κέρδος , περιμένουν με αγωνία  να μάθουν  ποια είναι η πορεία  της υπόθεσης αλλά και που βρίσκεται σήμερα μετά και από τον μεγάλο ντόρο που έγινε στα ΜΜΕ . Για τον σκοπό αυτό το www.healthweb.gr απευθύνθηκε στην οικονομική  αστυνομία ζητώντας μία συνέντευξη από τον αστυνομικό  που συντόνισε την υπόθεση . Η υπηρεσία αξιολογώντας την σοβαρή δουλειά μας και αντιμετωπίζοντας μας , με μεγάλη ευγένεια από όλους και κυρίως από τον Αστυνομικό  που είναι ο υπεύθυνος στο Γραφείο Τύπου κ. Λουκά Κρίκο  όπου πραγματικά γίνεται πολύ σωστή , συντονισμένη και αποτελεσματική δουλειά ,  δέχθηκαν να μας παραχωρήσει ο κ. Μιχάλης Θρουβάλας συνέντευξη και είναι μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για το healthweb.

Κύριε Θρουβάλα ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Πείτε μας  πότε αρχίσατε να εντοπίζετε τα πρώτα σημάδια της εγκληματικής οργάνωσης , η οποία έκλεβε  τα αντικαρκινικά φάρμακα από το ΛΑΙΚΟ νοσοκομείο και τα εξήγαγαν στην κεντρική Ευρώπη ;

Τα πρώτα στοιχεία -σημάδια- της σπείρας τα εντοπίσαμε τον Φεβρουάριο του  2013 καθώς τότε ανακαλύψαμε το πρώτο παράνομο τιμολόγιο από την δράση της οργάνωσης. Ωστόσο , ο εξονυχιστικός έλεγχος ξεκίνησε το 2017 έξι μήνες πριν την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

Η αφορμή δηλαδή ήταν ένα τιμολόγιο;

Ναι, ένα τιμολόγιο. Υπήρχε πολύ καλή συνεργασία με τον  ΕΟΦ και μέσα από αυτήν ήρθε η  επιτυχία και αποκαλύψαμε την εγκληματική οργάνωση . Ξεκίνησε  ελέγχους  ο ΕΟΦ σε κάποια φαρμακεία και συνεχίστηκε η έρευνα από εμάς, την οικονομική αστυνομία , μέσα από την οποία και βήμα βήμα   εξαρθρώσαμε την σπείρα .

Η ομάδα της οικονομικής αστυνομίας που είσαστε τμηματάρχης κύριε  Θρουβάλα και η οποία ανακάλυψε την οργάνωση και συγχαρητήρια γι’ αυτό  καθώς  πλέον θα σωθούν πολλοί ασθενείς,  πως στην συνέχεια κινήθηκε ;

Άρχισε η ομάδα μας ,της οικονομικής αστυνομίας ,  να αναζητά στοιχεία πηγαίνοντας 5 χρόνια  πίσω στο 2013 και βρήκαμε κάποια τιμολόγια, τα ελέγξαμε και καταλάβαμε ότι πραγματοποιούνταν εισαγωγές φαρμάκων από την Αίγυπτο στην Ελλάδα από συγκεκριμένο ιδιωτικό φαρμακείο, αυτό  της Καλλιθέας  και από εκεί πραγματοποιούνταν εξαγωγές  προς την Γερμανία.  Ανακαλύψαμε,  ότι τα τιμολόγια ήταν εικονικά αφού από την Αίγυπτο δεν θα μπορούσαν να έρθουν φάρμακα αλλά και τυπικά  δεν ερχόντουσαν.

Και στην συνέχεια ;

Συνεχίσαμε, τους ελέγχους  και  τις έρευνες όπου αρχίσαμε να εντοπίζουμε ένα – ένα τα μέλη και τους πυρήνες εξαρθρώνοντας τους … τον έναν μετά τον άλλο .

Πως φτάσατε στο νοσοκομείο ΛΑΙΚΟ ;

Στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο ΛΑΙΚΟ μας οδηγούσαν οι  πυρήνες . Δηλαδή ο ένας πυρήνας μας οδηγούσε στον άλλο και  έτσι προέκυψε και φτάσαμε να κάνουμε έρευνα και ελέγχους  εκεί .  Πρώτα εντοπίσαμε τις νοσηλεύτριες που ήταν μέρος της σπείρας , μετά βρήκαμε τους γιατρούς  του νοσοκομείου αλλά και άλλους ιδιώτες γιατρούς  καθώς και διοικητικούς υπάλληλους.

Η μεγαλύτερη παρανομία γινόταν στο λαϊκό νοσοκομείο;

Ναι, εκεί  που ήταν και οι δύο νοσηλεύτριες οι οποίες συνελήφθησαν . Στην κύρια ανάκριση εξετάζονται και άλλα άτομα , όμως δεν μπορούμε ακόμα να πούμε κάτι περισσότερο .

Οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας είχαν εμπλακεί;

Όχι, δεν υπήρχε κάποια ανάμειξη του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Πόσο μεγάλη  πιστεύετε ότι είναι η οικονομική ζημία του δημοσίου ;

Τουλάχιστον 13,5 εκατομμύρια ευρώ . Και αυτό το υπολογίσαμε με βάση την κατώτατη τιμή των φαρμάκων που προέκυψε από το διαδίκτυο.

Ο ΕΟΦ  καθορίζει για κάθε φάρμακο ποια είναι η λιανική τιμή αλλά και η χονδρική καθώς και η νοσοκομειακή. Για το έτος 2017 ανάλογα την απόφαση που θα παρθεί μπορεί να υπάρχουν  και δύο τιμές.  Εμείς υπολογίσαμε την κατώτατη για να βγάλουμε το πιο ασφαλές συμπέρασμα. Και βάση την κατωτάτη νοσοκομειακή  τιμή του έτους που ήταν οι συγκεκριμένες παρτίδες υπολογίσαμε από τα συγκεκριμένα φάρμακα την ελάχιστη ζημία του δημοσίου .    Στη συνέχεια, στην κύρια ανάκριση θα δούμε ακριβώς τη ζημία.

Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει αλληλογραφία με τις φαρμακευτικές εταιρίες για να μας πουν την τιμή που είχε διατεθεί η κάθε παρτίδα φαρμάκων.

 

 


Αποκλειστική συνέντευξη του Αστυνομικού της Διεύθυνσης της οικονομικής αστυνομίας (Δ.Ο.Α) κύριου Μιχάλης Θρουβάλα στην Νικολέτα Ντάμπου και το Ηealthweb.

 

 

Εκτός από τα αντικαρκινικά φάρμακα υπάρχουν και άλλων κατηγοριών ;

Κυρίως αντικαρκινικά . Γενικά  είναι φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που δεν είναι μόνο αντικαρκινικά.  Εντοπίστηκαν  φάρμακα και  για ηπατίτιδα αλλά  και για AIDS . Τα περισσότερα, όμως,  ήταν αντικαρκινικά.

 Εκτός από το Λαϊκό ανακαλύψατε και σε άλλα νοσοκομεία αντίστοιχη παρανόμια ; 

Μέχρι την στιγμή της προανάκρισης δεν είχαμε εντοπίσει άλλο νοσοκομείο εκτός από το  ΛΑΙΚΟ . Ωστόσο,  υπάρχουν στοιχεία και εξετάζονται για περισσότερα   νοσοκομεία  τα οποία , όμως , βρίσκονται στην κύρια ανάκριση και δεν μπορούμε ακόμα να πούμε κάτι περισσότερο .

Άρα εμπλέκονται και άλλα νοσοκομεία ; Ναι ερευνώνται και αλλά πέραν του ΛΑΙΚΟΥ .

Εμπλέκονται και νοσοκομεία της επαρχίας;

Στα νοσοκομεία της επαρχίας έγιναν κάποιες έρευνες αλλά για την ώρα δεν έχει προκύψει κάποια σύλληψη, ωστόσο  ερευνώνται .

Εγώ κύριε Θρουβάλα  αναρωτιέμαι , στα νοσοκομεία όπως το ΛΑΙΚΟ  όπου εντοπίστηκε το κύκλωμα βάση της ερευνάς σας,  δεν φέρει ευθύνη και ο διοικητής ; Δεν γνώριζε;

Δεν γνωρίζω τους μηχανισμούς που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία και ποιοι έλεγχοι γίνονται .

Επίσης ,δεν φέρει ευθύνη ο υπεύθυνος φαρμακείου του Λαϊκού νοσοκομείου ; 

Δεν μπορώ να σας απαντήσω σ’ αυτό γιατί δεν ελέγξαμε σε βάθος ποια ήταν η διαδικασία δηλαδή πως χρέωνε το κάθε φάρμακο και δεν γνωρίζω  εάν ήξερε.  Εμείς  επικεντρωθήκαμε ώστε να βρούμε ποιος είναι ο τρόπος που βγάζουν οι εμπλεκόμενοι  από το νοσοκομείο τα φάρμακα.

Ποιοι είναι δηλαδή οι τρόποι που έβγαζαν από το Λαϊκό τα φάρμακα στο εξωτερικό ;

Αυτά θα διαπιστωθούν στην πορεία.

Οι γιατροί εκτός του Λαϊκού νοσοκομείου πως εξασφάλιζαν τα φάρμακα;

Οι γιατροί εκτός του Λαϊκού νοσοκομείου έβρισκαν κάποιους ψεύτικους ασθενείς  παίρνανε τα βιβλιάριο τους και συνταγογραφούσε ο γιατρός όσα φάρμακα ήθελε και στην συνέχεια πήγαινε ο ασθενής  στον ΕΟΠΥΥ τα έπαιρνε και κατέληγαν στους πυρήνες .

Οι γιατροί του Λαϊκού  νοσοκομείου πως έβγαζαν εκτός  τα φάρμακα;

Στο Λαϊκό νοσοκομείο ξέρουμε ότι τα έκλεβαν οι συγκεκριμένοι που έχουν συλληφθεί και τα πηγαίνανε σπίτι τους,  στην συνέχεια μαζευόντουσαν τα φάρμακα στους πυρήνες και οι πυρήνες τα στέλνανε ή στο φαρμακείο της Καλλιθέας ή σε μια συγκεκριμένη  φαρμακαποθήκη  που δεν ήταν μόνο  στην Γερμανία έκαναν εξαγωγές και στην Ιταλία και στην Ελβετία.

Επίσης , όπως γνωρίζετε  η οργάνωση έκρυβε τα κλεμμένα φάρμακα από το Λαϊκό νοσοκομείο και στα ψυγεία ενός ιχθυοπωλείου αλλά  και ενός ανθοπωλείου. Αμέσως μετά, τα φόρτωναν σε φορτηγά με προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Μπορεί να έκαναν εξαγωγές και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης ; Αυτό διερευνάτε . Είναι σε ανακριτική διαδικασία η υπόθεση και αναμένουμε.

 Σήμερα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση;

Η υπόθεση πλέον έχει φύγει από την δική μας υπηρεσία και βρίσκεται στην  ανακρίτρια.  Μόλις συνελήφθησαν τα άτομα της οργάνωσης ανέλαβε  η ανακρίτρια και βοηθάμε όπου χρειαστεί . Απλά βοηθάμε , πλέον, δεν το διαχειρίζεται η οικονομική αστυνομία.

Στους ελέγχους που κάνατε, εκτός από την κλοπή των φαρμάκων εντοπίσατε και περισσότερα  προβλήματα;

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει κάτι άλλο. Την υπεξαίρεση των φαρμάκων που γινόταν ανακαλύψαμε  αλλά και κάτι άλλο πολύ σημαντικό εκτός νοσοκομείου, την εικονική συνταγογράφηση. Δηλαδή έπαιρναν τα φάρμακα άνθρωποι που δεν τα δικαιούνταν, μέσω των γιατρών που συνελήφθησαν. Δηλαδή οι γιατροί έγραφαν σε διάφορους ανθρώπους στα βιβλιάρια τους, τα συγκεκριμένα φάρμακα, πήγαιναν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και  τα έπαιρναν και τα έστελναν στο εξωτερικό .

Υπάρχουν και περισσότεροι σε αριθμό εμπλεκόμενοι γιατροί;

Εξετάζεται η εμπλοκή άλλων 19 ανθρώπων  αλλά δεν είναι  μόνο γιατροί.

Ανάμεσα σε αυτούς του δεκαεννιά οι   γιατροί είναι  του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα; 

Εξετάζονται  ιδιώτες γιατροί αλλά μπορεί να είναι και σε δημόσια νοσοκομεία .  Έχουμε στην διάθεση μας μόνο τα ονόματα τους και  στην διερεύνηση θα προκύψει αν είναι ιδιώτες γιατροί ή αν ανήκουν σε άλλα νοσοκομεία ή και κλινικές .

Υπήρχαν και πανεπιστημιακοί γιατροί που είχαν εμπλακεί;

Όχι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Εμπλέκονται ασθενείς;

Είναι ένα θέμα που εξετάζεται . Εντοπίσαμε ασθενείς που έδιναν τα βιβλιάρια τους  και τους συνταγογαρφούσαν φάρμακα που δεν χρειαζόντουσαν, εξετάζεται

Εμπλέκονται και άλλα φαρμακεία πέραν της Καλλιθέας;

Όχι, δεν εντοπίσαμε περισσότερα ιδιωτικά φαρμακεία .

Στην ουσία το φαρμακείο της Καλλιθέας το χρησιμοποιούσαν σαν μια μπροστινή επιχείρηση, για να εκδίδουν εκεί τα τιμολόγια και να συλλέγονται τα φάρμακα. Γιατί τα φαρμακεία δεν μπορούν να έχουν στοκ από ακριβά φάρμακα οπότε διατίθενται στους ασθενείς είτε  από τα νοσοκομεία ή από τον  ΕΟΠΥΥ και σπάνια από τα ιδιωτικά φαρμακεία .

Υπάρχει κάποια εξέλιξη αυτήν την στιγμή και κάποια νέα στοιχεία  ;

Δεν , μπορώ να το ξέρω καθώς η υπόθεση βρίσκεται στην ανακρίτρια.

Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ;

Θα πάρει πολύ καιρό γιατί πρόκειται για μια μεγάλη υπόθεση .

Κύριε Θρουβάλα, σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση μας.

Σας ευχαριστώ και εγώ!

Πηγή: healthweb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis