Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:23 | 02/04/2015

Πώς γράφεται ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα; Πώς έγραφε ο Γιάννης Μαρής και πως η Αγκάθα Κρίστυ; Ο Ηρακλής Πουαρώ και άλλες ιστορίες... Μια ευκαιρία να βουτήξουν στα γοπητευτικά νερά του αστυνομικού μυθιστορήματος θα έχουν όσοι παρακολουθήσουν τη σειρά μαθημάτων «Η αστυνομική αφήγηση και τα μυστικά της»που παραδίδει στον Ιανό (Σταδίου 24) ο συγγραφέας, μεταφραστής και σκηνοθέτης, Ανδρέας Αποστολίδης. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Βιβλίου (έναρξη μαθημάτων 27/4), ενώ την Τετάρτη 1η Απριλίου (ώρα 6 μ.μ.)πραγματοποιείται στον Ιανό η παρουσίαση των εργαστηρίων από τους καθηγητές.

Η σειρά μαθημάτων με τον Ανδρέα Αποστολίδη  απευθύνεται σε ανθρώπους που τους αρέσει το αστυνομικό μυθιστόρημα ή θέλουν να μάθουν γι’ αυτό, για την ιστορία του και τις σύγχρονες τάσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και επιδιώκουν να έχουν μια πρώτη επαφή με τα προβλήματα και τις τεχνικές συγγραφής του είδους στις διάφορες παραλλαγές του. Περιλαμβάνει: Ιστορία – θεωρία – τα είδη − οι προσωπικές εμπειρίες – η έρευνα – πρακτικές συγγραφής – στυλ – ήρωες – πλοκή – διήγημα – νουβέλα – μυθιστόρημα – κινηματογράφος – τηλεόραση – ασκήσεις – παραδείγματα. Με την ευκαιρία το TheTOC συνομίλησε μαζί του:

 Γιατί είναι τόσο αγαπητός ο Γιάννης Μαρής; Ποια η σημερινή του «εκδοχή»;

«Γιατί έγραψε δεκάδες αστυνομικές ιστορίες σε συνέχειες σε καθημερινές αθηναϊκές εφημερίδες από το 1954 μέχρι το 1976 με πρωτότυπη πλοκή και γλαφυρούς χαρακτήρες και διαβάζεται ακόμα και σήμερα, με το τρόπο που βλέπει κανείς μια καλή παλιά ελληνικη ταινία. Σήμερα δεν έχει τον αντίστοιχό του συγγραφέα γιατί έχει αλλάξει η εποχή, το στυλ και η θεματολογία».

Γιατί αγαπήθηκε τόσο πολύ η Αγκάθα Κρίστι; Θα ξαναυπάρξει τέτοιο φαινόμενο στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας;

«Η Αγκάθα Κρίστυ αγαπήθηκε νομίζω κυρίως για την πλοκή των ιστοριών της και τους συμβατικούς χαρακτήρες της που ομως όλοι θα μπορούσαν να ήταν ένοχοι. Αν μπορεί να επαναληφθεί η δημοφιλία της, δεν το ξέρω, αλλά θεωρώ ότι δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή με τη μορφή του σύντομου μυθιστορήματος».
 

Ποιος από τους ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων είναι ο πιο αγαπητός στην ιστορία της λογοτεχνίας;

Με μεγάλη διαφορά ο Σέρλοκ Χολμς. Άντεξε 150 χρόνια!

Ποιος είναι ο Ανδρέας Αποστολίδης

Ο Ανδρέας Αποστολίδης έχει εκδώσει τις μελέτες: Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος (2009) και Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή (2012). Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα: Φάντασμα του Μετρό (1996), Εγκλήματα στην Πανσιόν Απόλλων (2000), Λοβοτομή (2002), Διαταραχές στα Μετέωρα (2003), τις αστυνομικές νουβέλες Χαμένο Παιχνίδι (1995) και Βουντού (2005), τις συλλογές αστυνομικών διηγημάτων Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες (1998) και Είσαι ο Παπαδόπουλος (2009). Έχει συμμετάσχει στους τέσσερις συλλογικούς τόμους Ελληνικά εγκλήματα, καθώς και στα: Επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα, Είσοδος κινδύνου, Οικολογικά εγκλήματα, Το τελευταίο ταξίδι. Έχει μεταφράσει περισσότερα από πενήντα αστυνομικά μυθιστορήματα, μεταξύ άλλωνΤσάντλερ, Χάμμετ, Ελλρόυ, Χάισμιθ, Κερρ, Μπερνέτ, Μπανκς, Γούλριτζ κλπ. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Το TheTOC σε συνεργασία με τον ΙΑΝΟ, σας προσφέρουν μία συμμετοχή για το σεμινάριο «Αστυνομική Αφήγηση» με εισηγητή τον Ανδρέα Αποστολίδη. Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα για να κερδίσετε. 

Η κλήρωση θα γίνει την Πέμπτη 16 Απριλίου στις 18:00.

 

 

www.ianos.gr

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis