Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:01 | 23/07/2018

Αποδειγμένα οι σκύλοι είναι οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, που λειτουργούν και ως «φύλακες άγγελοι» και αλλάζουν την ζωή μας. Αυτοί είναι οι σκύλοι βοηθοί που εκπαιδεύονται μεμονωμένα για να είναι χρήσιμοι και να προστατεύουν άτομα με αναπηρίες, κυρίως παιδιά και κατ' εξαίρεση σε ενήλικες και άτομα της τρίτης ηλικίας.

To Nina Service Dog είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που από το 2016 αποτελεί την μοναδική σχολή εκπαίδευσης σκύλων βοηθών στην Ελλάδα. Το κόστος των εκπαιδεύσεων καλύπτεται από χορηγίες και δωρεές.

«Η εκπαίδευση είναι εξατομικευμένη σε κάθε περίπτωση. Παίρνουμε το ιατρικό ιστορικό του κάθε ατόμου και εκπαιδεύεται ο σκύλος ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Επίσης, στον οργανισμό μας, υπάρχουν και οι σκύλοι βοηθοί συνεδριών, οι οποίοι εκπαιδεύονται και πηγαίνουν επισκέψεις σε ιδρύματα, ώστε να βοηθούν περισσότερα άτομα μαζικά» αναφέρει η Έλενα Παλάγκα, η πρόεδρος του Nina Service Dog.

Σκύλοι αλλάζουν την ζωή ατόμων με αναπηρία: Ο Τζάκι της αστυνομίας και η Αλεξάνδρα από τη Θεσσαλονίκη που αναμένει σκύλο βοηθό (ΦΩΤΟ)

Ο αστυνομικός σκύλος που μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας σε ηλικιωμένους

Σε εκδήλωση του Nina Service Dog σε συνεργασία με το E-charity και το TOMS, συναντήσαμε και τον Βασίλη Αναστασιάδη, που ως αστυνομικός ήταν για 7 χρόνια ο συνοδός αστυνομικού σκύλου, του Τζάκι.

Ο Τζάκι γεννήθηκε το 2008 και το 2010 μετά από εξετάσεις επιλέχθηκε για σκύλος της αστυνομίας. Για 7 χρόνια, συμμετείχε σε αστυνομικές επιχειρήσεις και ανίχνευε ναρκωτικές ουσίες. «Μαζί με τον Τζάκι όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαμε σε πάνω από 500 έρευνες για εύρεση ναρκωτικών ουσιών. Μου προσέφερε πολλές στιγμές περηφάνιας και χαράς» δηλώνει στο Seleo, ο Βασίλης Αναστασιάδης και θυμάται κάποιες από τις καλύτερες στιγμές τους, «όταν ο Τζάκι βρήκε 60 γραμμάρια ηρωίνης θαμμένα σε καταυλισμό Αθίγγανων στην Αλεξάνδρεια. Υπήρχαν πολλές έρευνες και σε αυτοκίνητα, αλλά μια φορά θυμάμαι, ξεκινήσαμε με τον Τζάκι την έρευνα, ακριβώς από το σημείο που ήταν κρυμμένα τα ναρκωτικά».

[custom:google-ads]

Σήμερα ο Τζάκι είναι 10 ετών και μεταδίδει σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας πως «η ζωή δεν τελειώνει».

«Ο Τζάκι έχει εκπαιδευτεί και έχει πιστοποιηθεί σαν σκύλος βοηθός συνεδριών για άτομα τρίτης ηλικίας. Σκοπός είναι να περάσουμε το μήνυμα, ότι κι αν πέρασες στην σύνταξη, η ζωή δεν τελειώνει και ότι μπορούμε να βρούμε νόημα και σε άλλα πράγματα» αναφέρει ο Βασίλης Αναστασιάδης.

ninadogservice 03

ninadogservice 04

Ωστόσο, ο Βασίλης Αναστασιάδης, δεν μας κρύβει, πως ο Τζάκι, όταν σταμάτησε από την αστυνομία, το 2017, πέρασε κατάθλιψη. «Οι αστυνομικοί σκύλοι, όταν σταματούν και γυρίζουν στο σπίτι, τους πιάνει κατάθλιψη. Ο σκύλος, ψάχνοντας ναρκωτικά, ψάχνει την μπάλα του. Ήταν έτσι η εκπαίδευση, που ήταν ευχάριστο για αυτόν. Επομένως, όταν σταματάει ένας σκύλος να ασχολείται με αυτό που του αρέσει, τον πιάνει κατάθλιψη» μας εξηγεί ο αστυνομικός και εθελοντής του Nina Service Dog, Βασίλης Αναστασιάδης.

Πηγή: seleo.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis