Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:14 | 23/01/2015

 

Με τις ανακρίσεις να έχουν εισέλθει πλέον στα βαθιά για τη δράση της αποκαλούμενης και «ελληνικής μαφίας», από το περιεχόμενο των απολογιών στενών συνεργατών της συμμορίας προκύπτει ότι το δίκτυο των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν εκτός φυλακών για να κάνουν τις δουλειές τους ήταν πολύ καλά οργανωμένο.

Το συγκροτούσαν κυρίως άτομα που δεν ήταν εύκολο να κινήσουν τις υποψίες των διωκτικών αρχών, ενώ συγγενικά τους πρόσωπα ή πρόσωπα με τα οποία κατά καιρούς –κυρίως ο Παναγιώτης Βλαστός– διατηρούσαν προσωπικές σχέσεις είχαν εύκολη πρόσβαση στα επισκεπτήρια των φυλακών.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τη συντήρηση του δικτύου υποστήριξης των βαρυποινιτών, καθώς από τις απολογίες τόσο της Παναγιώτας Καρπούζου όσο και της Μαρίας Μουζακίτη (και οι δύο κατηγορούνται ως συνεργοί του Βλαστού) προκύπτει ότι η προσφορά υπηρεσιών προς τους βαρυποινίτες γινόταν πάντα με το αζημίωτο.

Γενναιόδωρος ο Βλαστός

Ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ήταν πάντα γενναιόδωρος. Χρήματα, ταξίδια, ακόμα και στο εξωτερικό, αλλά και σπίτι νοικιασμένο στη Μύκονο για διακοπές των συνεργατών του διέθετε για να τους έχει ευχαριστημένους και κυρίως για να εξαγοράζει την εχεμύθεια και την επαγρύπνησή τους.

Η Παναγιώτα Καρπούζου (συνεργάτης του Βλαστού παλαιότερα) καταθέτει απολογούμενη: «Μου είπε ο Βλαστός να κρατήσω 10.000 ευρώ για να καλύπτω ανάγκες του, όπως πληρωμή Νοva, ρούχα, παπούτσια σπορτέξ κ.λπ.».

Σε ερώτηση αν είχε άλλες παροχές από τον Βλαστό, η Καρπούζου δίδει την απάντηση ότι «από τότε που τσακώθηκα με την ξαδέλφη του, τα μόνα χρήματα που έχω πάρει είναι τον Ιούνιο του 2012, όταν ο Βλαστός μου έδωσε 3 χιλιάδες ευρώ ως δώρο για να πάω διακοπές με το παιδί μου. Μου τα έστειλε με άγνωστο πρόσωπο».

Και προσθέτει με νόημα: «Εννοείται πως όσο καιρό τού έκανα τα ρούχα και του πλήρωνα τους λογαριασμούς, με βοηθούσε πληρώνοντας τους λογαριασμούς μου και το δάνειό μου».

Ανάλογες παροχές περιγράφει στην απολογία της και η Μαρία Μουζακίτη, η γυναίκα που είχε φθάσει να κάνει μαθήματα για πιλοτάρισμα ελικοπτέρου για να βοηθήσει τον Βλαστό σε απόδραση.

«Μου είχε κάνει», αναφέρει, «σ’ εμένα και την Καρπούζου δώρο να πάμε διακοπές στην Κρήτη με τα παιδιά μας και είχε πληρώσει για να έχει σπίτι η Καρπούζου στη Μύκονο που και εγώ πήγαινα περιστασιακά».

Πάντως και οι δύο, όσο και η συνήγορος του Παναγιώτη Βλαστού, που κρίθηκε προφυλακιστέα, αρνήθηκαν στις απολογίες τους γνώση των εγκληματικών δράσεων της συμμορίας ή άλλη εμπλοκή στην υπόθεση.

Και ενώ ο πρώτος κύκλος απολογιών έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα εντάλματα σύλληψης για μέλη της συμμορίας των βαρυποινιτών αναμένεται να εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα από τις ανακριτικές αρχές.

Απολογία μετά τις κάλπες

Η ειδική ανακρίτρια Ρέα Κατσίβελη, που συντονίζει τις έρευνες για τις εγκληματικές δραστηριότητες του κυκλώματος, αναμένεται αμέσως μετά τις εκλογές –έως τότε προσαγωγές και απολογίες δεν θα γίνουν– να καλέσει σε απολογίες και τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, τον σκληρό πυρήνα των βαρυποινιτών, που μέσα από τις φυλακές συντόνιζαν το δίκτυο των συνεργατών τους για πάσης φύσεως εγκληματική δράση.

Εκτός από τους Παναγιώτη Βλαστό, Γιάννη Σκαφτούρο και Βασίλη Στεφανάκο, που κατά τη δικογραφία είναι και οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης, σε απολογία θα κληθεί επίσης και ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, τον οποίο μάρτυρες και στοιχεία τον εμπλέκουν ως ηθικό αυτουργό για τις βομβιστικές επιθέσεις που τοποθέτησαν τα μέλη της συμμορίας σε συγγενικά πρόσωπα του Ιωάννη Σμπώκου.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis