Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 11/11/2017

Όταν ο ενωματάρχης της φρουράς του Τατοΐου ειδοποιήθηκε πως κοντά στο στρατόπεδο βρέθηκε νεκρή μια νεαρή γυναίκα, μέσα σε ένα αυτοκίνητο, έσπευσε αμέσως να δει τι συμβαίνει.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Έξω από το αυτοκίνητο, που είχε προσκρούσει πάνω σ’ ένα δέντρο, είδε έναν νεαρό άνδρα καταρρακωμένο να μονολογεί «την έπνιξα με τα χέρια μου». Στην θέση του συνοδηγού κείτονταν το άψυχο κορμί ενός κοριτσιού.

[custom:google-ads]

Ο άνδρας ήταν ελαφρά τραυματισμένος και τον οδήγησαν στον σταθμό της Βαρυμπόμπης. Όπως θα έλεγε αργότερα ο χωροφύλακας που τον συνόδευσε,  ο νεαρός ήταν  σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. «Άλλοτε έλεγε "εγώ την έπνιξα με τα ίδια μου τα χέρια" κι άλλοτε σιγοτραγουδούσε "παλιοζωή, παλιόκοσμε και παλιοκοινωνία"» περιέγραψε ο χωροφύλακας.

Λίγη ώρα αργότερα, ο 29χρονος καθηγητής Παναγιώτης Ι., ο οποίος εκείνη την περίοδο υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, ομολόγησε πως στραγγάλισε την 20χρονη φίλη του Ευδοξία Λ. γιατί του ζήτησε να χωρίσουν.

Τον Μάρτιο του 1978 άρχισε η δίκη του 29χρονου στο διαρκές στρατοδικείο Αθηνών. Από τις μαρτυρίες μελών των οικογενειών θύματος και θύτη προέκυψε πως το ζευγάρι είχε ζήσει ένα μεγάλο έρωτα.

Η γνωριμία τους είχε γίνει περίπου ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ο καθηγητής πήγε στο σπίτι της μαθήτριας γυμνασίου για να της κάνει ιδιαίτερα στα μαθηματικά. Η μητέρα και τα αδέλφια του κατέθεσαν πως γνώρισαν την Ευδοξία ως νύφη τους.

«Ο δεσμός τους συνεχιζόταν έως τις 7 Δεκεμβρίου 1977 οπότε ο Παναγιώτης ήρθε από την Ορεστιάδα, όπου υπηρετούσε τη θητεία του, για να δει τον άρρωστο πατέρα του. Όταν εκείνη δεν τον περίμενε στο αεροδρόμιο υποψιάστηκε πως κάτι δεν πάει καλά και όταν τηλεφώνησε στο σπίτι της τον ενημέρωσαν ότι είχε βγει βόλτα με συμφοιτητές της στη Νομική» είπαν.

Τα αδέλφια του κατηγορούμενου μετέφεραν στο δικαστήριο όσα τους εξομολογήθηκε ο κατηγορούμενος για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την μοιραία ημέρα.  Όπως τους είπε, την επομένη πήγε με το νεαρό κορίτσι στην Βαρυμπόμπη και εκεί του ζήτησε να χωρίσουν γιατί είχε δημιουργήσει σχέση με έναν συμφοιτητή της. «Αυτό υπήρξε η αφορμή για να θυμώσει ο Παναγιώτης και να γίνει ότι έγινε. Έσφιξε δηλαδή για μια στιγμή τα χέρια του γύρω από το λαιμό του θύματος και δεν τ’ άφησε παρά μόνο όταν εκείνη έχασε τις αισθήσεις της. Μόλις συνειδητοποίησε τι είχε κάνει έβαλε μπρος τη μηχανή του αυτοκινήτου και ξεκίνησε με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το Τατόι» είπαν, συμπληρώνοντας πως ο 29χρονος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, βγήκε από το δρόμο, κι έπεσε πάνω σ’ ένα δέντρο.

Οι γονείς της άτυχης Ευδοξίας κατέθεσαν στο δικαστήριο πως αρχικά, όταν έμαθαν για τη σχέση της κόρης τους με τον καθηγητή της, αντέδρασαν.

«Ύστερα, όμως, από την επιμονή και των δύο υποχωρήσαμε» υποστήριξαν. Ήταν τέτοια η μανία του για την κόρη τους, είπαν, που το καλοκαίρι τους ακολούθησε στις διακοπές τους στην Εύβοια για να βρίσκεται κοντά της κι επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώσει ξενοδοχείο έμενε σε μία σπηλιά.

Φίλοι και συγγενείς του κατηγορούμενου καθηγητή μίλησαν για την μόρφωση και τον καλό χαρακτήρα του κατηγορούμενου.

«Δεν ήταν δυνατό κανείς να φανταστεί πως ο Παναγιώτης μπορούσε να κάνει ποτέ τέτοιο πράγμα» είπαν.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η μαρτυρία της πρώην συζύγου του κατηγορούμενου η οποία ισχυρίστηκε πως ένα βράδυ προσπάθησε να την πνίξει την ώρα που είχαν πέσει για ύπνο, γεγονός που ο 29χρονος στη συνέχεια αρνήθηκε κατηγορηματικά. Πάντως, δυο ψυχίατροι οι οποίοι εξετάστηκαν από το δικαστήριο συμφώνησαν πως ο κατηγορούμενος είχε ελαττωμένο καταλογισμό της πράξης του.

Έρωτας με την πρώτη ματιά

Κλαίγοντας με λυγμούς ο 29χρονος είπε, στην απολογία του, πως ερωτεύτηκε την Ευδοξία με την πρώτη ματιά. «Την αγάπησα παράφορα από την πρώτη φορά που της έκανα μάθημα κι εκείνη ανταποκρίθηκε αμέσως στον έρωτά μου» ισχυρίστηκε.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι όταν ήρθε από την Ορεστιάδα και η 20χρονη δεν τον περίμενε στο αεροδρόμιο, όπως έκανε πάντα, «μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά μου».

«Τηλεφώνησα στο σπίτι της και μου είπαν πως είχε βγει βόλτα με συντροφιά συμφοιτητών της. Αυτό μ’ έκανε να ανησυχήσω ακόμα πιο πολύ γιατί ποτέ δεν έβγαινε όταν εγώ ερχόμουν στην Αθήνα από την μονάδα που υπηρετούσα…» Την επόμενη ημέρα, όπως περιέγραψε ο κατηγορούμενος, πήρε το αυτοκίνητο του πατέρα του και πήγε στο σπίτι της με σκοπό να της ζητήσει εξηγήσεις. Της πρότεινε να πάνε μια βόλτα για να συζητήσουν κι εκείνη δέχτηκε και τον ακολούθησε:

ΔΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Πήγαμε στη Βαρυμπόμπη και σταθήκαμε σε μία άκρη για να τα πούμε. Χωρίς δισταγμό η Ευδοξία μου είπε πως δεν θα ξαναερχόταν μαζί μου. Μου είπε πως ήταν η τελευταία ημέρα που την έβλεπα γιατί είχε γνωριστεί με έναν συμφοιτητή της τον οποίο, μάλιστα, θα παντρευόταν. Εγώ, που την αγαπούσα υπερβολικά, δεν μπορούσα να δεχτώ ότι ήταν αλήθεια όλα αυτά που μου έλεγε και γελούσα νομίζοντας ότι αστειεύεται για να με πειράξει. Εκείνη, όμως, με βεβαίωσε πολλές φορές, ζητώντας μου μάλιστα να γυρίσουμε γρήγορα στο σπίτι, γιατί περίμενε τηλεφώνημα από τον άλλον».

Ο 29χρονος συνέχισε να κλαίει λέγοντας στο δικαστήριο: «Δεν ξέρω τι έπαθα… Θόλωσε το μυαλό μου κι άρχισα να τρέμω. Χωρίς να ξέρω ούτε που βρίσκομαι ούτε τι κάνω, άπλωσα τα χέρια μου στο λαιμό της. Δε ήθελα ούτε κι είχα σκοπό να την σκοτώσω, την αγαπούσα» κατέληξε.

Ο επίτροπος του στρατοδικείου ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου χωρίς κανένα ελαφρυντικό κάνοντας λόγο για εν ψυχρώ δολοφονία.

Τελικά, το διαρκές στρατοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχο τον 29χρονο καθηγητή για ανθρωποκτονία από πρόθεση, χωρίς κανένα ελαφρυντικό και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis