Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:59 | 10/05/2017

Να αποσύρουν άμεσα την απόφαση για παροχή οπλισμού στους Κούρδους της Συρίας απαίτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την οργή του για την εντολή που δόθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάκτηση της πόλης Ράκα από τα χέρια των τζιχαντιστών. «Η μεγαλύτερή μου ευχή είναι (οι ΗΠΑ) να ανακαλέσουν αυτό το λάθος τους, χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο Ερντογάν ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, λέγοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίζουν τους συμμάχους τους και όχι τρομοκρατικά γκρουπ, όπως έχει χαρακτηρίσει πολλάκις τους Κούρδους του PKK εντός και εκτός Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τον Τούρκο πρόεδρο να αντιδράσει πιο δυναμικά, ακυρώνοντας το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην αμερικανική ηγεσία και τον ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Υπεγράφη πριν μήνες στρατιωτική συνθήκη ΗΠΑ-Κούρδων

Να σημειώσουμε, ότι η Πεντάγωνο είχε υπογράψει, επί ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, στρατιωτική συνθήκη με τους Κούρδους Πεσμεργκά στη Συρία. Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κοινές αποστολές, με τους Αμερικανούς κομάντο να πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων, βαπτίζοντας τη δράση τους «συμβουλευτική και εκπαιδευτική».

Γιλντιρίμ: Δεν χρησιμοποιούμε τρομοκρατικά γκρουπ

Στην Άγκυρα, ωστόσο, επικρατεί αναβρασμός μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει τους Κούρδους Πεσμεργκά και να τους εκπαιδεύσει στους σύγχρονους όρους μάχης. Η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε την εντονότατη έκπληξη και δυσφορία της, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να δηλώνει ότι «η αμερικανική κυβέρνηση έχει ακόμη την ευκαιρία να λάβει υπόψιν της την τουρκική ευαισθησία για την τρομοκρατική οργάνωση του PKK και να επανεξετάσει την απόφασή της». «Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε εναντίον της χρησιμοποίησης τρομοκρατικών γκρουπ εναντίον άλλων τρομοκρατικών γκρουπ και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.

Τσαβούσογλου: Κάθε όπλο στους Κούρδους, απειλή για την Τουρκία

Πιο σκληρός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε ότι κάθε όπλο που δίνεται στους Κούρδους, αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο, ο Τούρκος διπλωμάτης τόνισε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των Κούρδων και των Αράβων συμμάχων τους.

Η αντιπολίτευση ζητά την ακύρωση του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον

Ακόμη σκληρότερη γραμμή ζητά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην Τουρκία, πιέζοντας τον Ερντογάν να ακυρώσει το προγραμματισμένο για τις 16 Μαΐου ταξίδι του στην Ουάσιγκτον. «Ο εξοπλισμός των Κούρδων με βαρύ οπλισμό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην τουρκική βουλή.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, δήλωσε την Τετάρτη ότι «βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την Τουρκία, προκειμένου και υποστηρίζουμε την ασφάλειά της στα ανατολικά σύνορα. Συζητάμε όλα τα θέματα και τις επιλογές που έχουμε».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis