Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:15 | 16/10/2017

Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Δικαιοσύνης ανήγγειλε ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, στις 10 π.μ., ο Σταύρος Κοντονής θα εγκαινιάσει τη νέα αγροτική φυλακή γυναικών στον Ελεώνα Θηβών, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος σε μία σκληρή ανακοίνωσή της περιγράφει την τραγικότητα που κυριαρχεί στις φυλακές, επιβεβαιώνει το εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών μέσα στις φυλακές, κάνει λόγο για «την κυριαρχία των σκληρών κρατουμένων» και για βία, ενώ καταγγέλλει ότι δεν επετράπη η είσοδος κλιμακίου της Ομοσπονδίας στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, στην οποία την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε σε λειτουργία την 4η από τις 5 πτέρυγες της εν λόγω φυλακής.

Κατ' αρχάς, σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνεται ότι η αγροτική φυλακή γυναικών στον Ελεώνα Θηβών η οποία πρόκειται να εγκαινιασθεί, έχει στελεχωθεί με (φυλακτικό και επιστημονικό) προσωπικό, έχουν διατεθεί οι κατάλληλοι χώροι διαμονής και έχουν προετοιμαστεί οι καλλιέργειες.

[custom:google-ads]

 Ακόμη, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι οι πρώτες 12 κρατούμενες μεταφέρθηκαν πριν από λίγες ημέρες στις εν λόγω φυλακές του Ελαιώνα.

 Από την άλλη πλευρά η Ομοσπονδία αναφέρει ότι την προηγούμενη εβδομάδα δεν επέτρεψαν να εισέλθει στις φυλακές Νιγρίτας κλιμάκιο της ΟΣΥΕ, με προφορική εντολή από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η απαγόρευση εισόδου ανάγεται στο ότι η νέα πτέρυγα που τέθηκε σε λειτουργία θυμίζει «εικόνα εγκαταλελειμμένης πόλης», ενώ «δεν υπάρχει ούτε καν νερό στα κελιά των κρατουμένων του Α’ ορόφου». Ακόμη, στις φυλακές Νιγρίτας υπάρχει τεράστια έλλειψη φυλακτικού προσωπικού, καθώς για 385 κρατούμενους υπάρχουν 45 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων 6 είναι υπαρχιφύλακες, 3 διοικητικοί υπάλληλοι και 7 φύλακες είναι αποσπασμένοι στη διοίκηση και 3 απουσιάζουν με άδεια ανατροφής τέκνου.

Στην δε πρωινή βάρδια που είναι υπεύθυνη για την φύλαξη όλων των πτερύγων και την εξυπηρέτηση 385 κρατουμένων υπάρχουν μόνο 5 φύλακες. Η αναλογία αυτή αναμένεται στο επόμενο διάστημα να αλλάξει προς το χειρότερο με το άνοιγμα μιας ακόμη πτέρυγας.
 
Μάλιστα, στο σωφρονιστικό προσωπικό της εν λόγω φυλακής οφείλονται ήδη (με τις 3 πτέρυγες σε λειτουργία) 1.515 ρεπό και 657 ημέρες κανονικής άδειας προηγουμένων ετών, ενώ με τη λειτουργία της νέας πτέρυγας θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση του ήδη καταπονημένου προσωπικού.

«Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην φυλακή Νιγρίτας-αναφέρει ο Ομοσπονδία- «σε άλλες συμβαίνουν ακόμα χειρότερα» και συνεχίζει: «Σε αντίθεση με την πραγματικότητα που παραπέμπει σε ένα εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών που ξεπερνά ακόμα και τα χαρακτηριστικά σημεία πώλησης γνωστών περιοχών των Αθηνών, σε ένα γενικό χάσιμο του υπηρεσιακού ελέγχου και την κυριαρχία των σκληρών κρατουμένων με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η βία και η εκμετάλλευση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατουμένων από αυτούς, με απειλές, εκβιασμούς και λοιδορίες ακόμη και εναντίον του προσωπικού, κάποιοι επιχειρούν να τα κρύψουν όλα αυτά είτε απειλώντας - εκβιάζοντας είτε μετακινώντας μη αρεστούς διευθυντές ή αρχιφύλακες ή άλλα στελέχη των φυλακών».

 Όλα αυτά, αναφέρουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, «επιχειρούν να τα κρύψουν υπερτονίζοντας και υπερπροβάλλοντας «δράσεις» όπως στημένες παραστάσεις από στυμμένους φίλους – ηθοποιούς και παιδικά επισκεπτήρια λες και αυτά να έγιναν για πρώτη φορά στις φυλακές».

Μάλιστα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «έχουν φτάσει σε σημείο να επαίρονται ότι με αυτά έχουν βελτιώσει και προσδοκούν ότι θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, λένε ψέματα και το ξέρουν».

 Είναι δράσεις-συνεχίζει η ανακοίνωση- «που το μόνο που εξυπηρετούν είναι οι προσωπικές τους στρατηγικές και ο τρόπος που τις προβάλουν τις καθιστούν διανοητικές πλαστογραφίες»
Κλείνοντας, αναφέρει η Ομοσπονδία: «Δεν κατανοούμε την πρακτική του υπουργείου Δικαιοσύνης να λειτουργεί νέες πτέρυγες χωρίς προσωπικό και χωρίς φύλακες, τη στιγμή που κυρίως λόγω της παράτασης του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει άμεσα θέμα υπερσυμφόρησης, ούτε καν συμφόρησης.

Η μόνη ελπίδα πλέον για εμάς τους εργαζόμενους στις φυλακές, είναι ότι όλα αυτά δεν τελούνται εν γνώση του κυρίου υπουργού Δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό καλούμε τον κ. υπουργό Δικαιοσύνης να επισκεφτεί μαζί μας μία μία όλες τις φυλακές της χώρας ξεκινώντας από τις φυλακές της Νιγρίτας, για να δει και ο ίδιος τις αληθινές συνθήκες κράτησης και το βαθμό ικανοποίησης των υπαλλήλων ή των αιτημάτων τους».

protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis