Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:45 | 29/12/2014

 

Ο κύβος ερρίφθη. Και η τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ατελέσφορη και οδηγούμεθα σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Εκτός από τους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν και 13 ανεξάρτητοι  βουλευτές.

Επί της ουσίας ούτε μία ψήφο πέραν των 168 που είχε λάβει στη δεύτερη ψηφοφορία δεν έλαβε η Συγκυβέρνηση. Η Βουλή θα διαλυθεί εντός 10 ημερών και η χώρα θα πάει σε εκλογές.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά κυβερνητική ήττα αφού αν και είχε προεξοφληθεί η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το τελικό αποτέλεσμα δεν προσέθεσε ούτε μία ψήφο παραπάνω απ' όσους έλαβε ο Σταύρος Δήμας στη δεύτερη ψηφοφορία.

Ακύρωσε έτσι και την πρόθεση του Μαξίμου, σε περίπτωση οριακού αποτελέσματος να πετάξει τον «μουτζούρη» των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που θα αποτελούσε ένα από κεντρικά προεκλογικά επιχειρήματα της ΝΔ.

Επί της ουσίας το κλίμα από το πρωί στη Βουλή και στο Μαξίμου «ήταν στραβό το έφαγε κι ο γάιδαρος» με την υπόθεση του Norman Atlantic να ρίχνει βαριά τη σκιά της στα έδρανα του κοινοβουλίου.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με την έναρξη της διαδικασίας εξέφρασε τη συμπαράσταση του σώματος στους επιβάτες του Norman Antlantic για την απίστευτη περιπέτεια και ταλαιπωρία που υφίστανται.

Στην ψηφοφορία που άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 12:00 δεν άλλαξαν τη στάση τους κανένας από τους 12 ανεξάρτητους βουλευτές που στις προηγούμενες ψηφοφορίες είχαν ψηφίσει «παρών», ούτε κανείς εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.

Έτσι η ΝΔ, στο δρόμο προς τη κάλπη, συν τοις άλλοις, θα «κουβαλά» το αποτυχημένο αποτέλεσμα των τριών ψηφοφοριών για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει τριβές και μεταξύ του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Τυπικά, το υπουργικό συμβούλιο στις 14:00 θα είναι το τελευταίο αυτής της κυβέρνησης. Απομένει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο διαλύεται και επίσημα η Βουλή. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η κυβέρνηση έχει περιθώριο 10 ημερών μέχρι να διαλύσει το Σώμα ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που της παρέχεται. Το Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολληθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο.

http://www.thetoc.gr

 

φωτο slightershow zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis