Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:34 | 07/04/2016

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε χθες το απόγευμα ο Γιάννης Μουζάλας. Τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα φανεί αν επρόκειτο για διπλωματική ασθένεια ή όχι.

Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την Μεταναστευτική πολιτική, μπήκε την Κυριακή το βράδυ στο ΝΙΜΙΤΣ παρουσιάζοντας – σύμφωνα με πηγές του υπουργείου – συμπτώματα υψηλής πίεσης και υπερκόπωσης. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι είχε νιώσει αδιαθεσία το απόγευμα της Παρασκευής και πήγε στο ιατρείο της Βουλής. Οι πληροφορίες ότι υπεβλήθη σε επέμβαση (στέντ) διαψεύδονται κατηγορηματικά από συνεργάτες του υπουργού.
Παράλληλα με την εισαγωγή του κ. Μουζάλα στο νοσοκομείο, διοχετεύθηκε η πληροφορία ότι αναλαμβάνει γ.γ. Πρώτης Υποδοχής ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης.
Οι φήμες φούντωσαν, καθώς υπήρξε η πληροφορία ότι προαλείφεται για την θέση του κ. Μουζάλα, ως αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Φήμες που διαψεύδονται αρμοδίως, ωστόσο, όπου υπάρχει καπνός, συνήθως υπάρχει και φωτιά.
Η ξαφνική αδιαθεσία του Γ. Μουζάλα μπορεί να ισχύει, ωστόσο η πολυήμερη παραμονή του στο νοσοκομείο χωρίς επέμβαση μάλλον είναι υπερβολική.

Το βέτο Καμμένου και το πρωθυπουργικό κύρος
Παράλληλα, πολλοί θυμήθηκαν την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού με αφορμή γλωσσικό ολίσθημα του τελευταίου που σε τηλεοπτική συνέντευξή του αποκάλεσε την πΓΔΜ «Μακεδονία». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δημιούργησε μίνι-κυβερνητική κρίση απειλώντας με αποχώρηση. Μετά από 2 ωρών συνομιλία με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου επέμεινε να ζητά την παραίτηση Μουζάλα. Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι θα ασχολούνταν με το θέμα όταν θα επέστρεφε από την Σύνοδο Κορυφής. Ακολούθησαν εβδομάδες αναμονής, χωρίς καμία πρωτοβουλία, με τον Π. Καμμένο να αναδιπλώνεται στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Ο Πρωθυπουργός που δεν θέλει να λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ, άφησε να ξεφουσκώσει το θέμα. Τα δεδομένα που είχε μπροστά του ήταν πολυσύνθετα: Αφενός, ήταν και παραμένει απολύτως ικανοποιημένος από την δουλειά του Γ. Μουζάλα και δεν ήθελε να «αφαιρέσει» ένα πολύτιμο «εργαλείο» από την κυβέρνησή του. Αφετέρου στο νούμερο ένα πρόβλημα της κυβέρνησης, του προσφυγικού, δεν ήθελε αναταράξεις. Από την άλλη, δεν ήθελε να διακινδυνεύσει με αποσταθεροποίηση την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά ούτε και να φανεί ότι σύρεται από τον κυβερνητικό του εταίρο, υποχωρώντας στην δημόσια αξίωσή του.

Το εφεύρημα της διπλωματικής ασθένειας
Υποστηρίζουν λοιπόν πολλοί ότι η «χρυσή τομή» βρέθηκε με το εφεύρημα της «διπλωματικής ασθένειας» Μουζάλα: Αν επικαλεστεί λόγους υγείας και αποχωρήσει, ουδείς θα τσαλακωθεί. Ούτε το πρωθυπουργικό κύρος θα τρωθεί ενώ θα ικανοποιηθεί και ο «εγωισμός» του υπουργού Αμυνας .
Κυβερνητικές πηγές δεν  αποκλείουν τα επόμενα 24ωρα ή και εβδομάδες, όταν θα γίνει ο ανασχηματισμός, ο Γ. Μουζάλας να αποτελέσει παρελθόν από την συγκεκριμένη θέση ή ίσως και από την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι, σε αυτή την περίπτωση, ποιος θα τον αντικαταστήσει.

Οι ενστάσεις για τον Οδυσσέα Βουδούρη
Το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την Μεταναστευτική πολιτική αλλά ούτε καν ο γ.γ. πρώτης υποδοχής, θα έχει την παραμικρή περίοδο χάριτος. Το πρόβλημα είναι τόσο πιεστικό που ο όποιος νέος αναλάβει θα πρέπει να ξέρει την κατάσταση «από χθες». Το όνομα του Οδ. Βουδούρη έχει ξενίσει πολλούς. Η εμπειρία του από τις «οδύσσσειες περιπλανήσεις του»  σε κόμματα έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο αλλά υπήρξε και ένθερμος υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου και της πολιτικής που εφάρμοσε. Ως βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στη συνέχεια είχε έρθει σε κόντρα με τον Φώτη Κουβέλη, αρνούμενος να αποχωρήσει όταν εκείνος τον διέγραψε, δηλώνοντας ότι «το κόμμα είμαι εγώ». Το φλερτ του με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε, όταν πλέον φαινόταν ότι έχει μπει σε κυβερνητική τροχιά. Το παρελθόν του σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι ένα επιχείρημα για να τοποθετηθεί στη θέση αυτή, ακόμη και αν πολλοί θυμούνται ότι τον είχαν διαγράψει από τους Γιατρούς του Κόσμου το 2001. Ωστόσο επειδή το μοντέλο «γιατρός, ακτιβιστής με ανθρωπιστική δράση» πέτυχε μια φορά, όπως συνέβη με την περίπτωση Μουζάλα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετυχαίνει πάντα.
Πάντως, ο Γ. Μουζάλας μόλις βγήκε από το νοσοκομείο, έσπευσε να  δώσει οδηγίες για την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, δείχνοντας ότι αν μη τι άλλο, ακόμη και αν φύγει, δεν θέλει να αφήσει εκκρεμότητες…



http://www.iefimerida.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis