Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:29 | 23/09/2019

Στα ισπανικά έγγραφα αναφέρεται ως «Ελ Γκόρδο» («Ο Χοντρός»). Στην Ισπανία βέβαια ονομάζουν έτσι και το λαχείο με το υψηλότερο κέρδος μέσα στη χρονιά, το χριστουγεννάτικό τους.

Για τις ελληνικές Αρχές η κωδική ονομασία του ανταποκρίνεται μόνο στη μία από τις δύο ιδιότητες: «Το Λίπος». Ίσως διότι κρίθηκε περιττό να επισημανθεί η αυταπόδεικτη σχέση του με το κέρδος. Όταν πια ο Λάσα Σουνανασβίλι έστησε το αρχηγείο του στη Θεσσαλονίκη, ήταν γνωστό τοις πάσι ότι το χρήμα ήταν κάτι σαν διακριτικό ταυτότητας.

Ο άνθρωπος που περιγράφεται ως ο «εγκέφαλος» της γεωργιανής Μαφίας, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τον τίτλο του εγκληματία «διεθνούς φήμης». Με εντάλματα σύλληψης σε Ισπανία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, αλλά και με τους πράκτορες του FBI να έχουν, σύμφωνα με ισπανικές πηγές, ανάμειξη στη σύλληψη του στη Βουλιαγμένη στις αρχές του 2012.

Έξι μήνες αργότερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε συμπεριλάβει τον Σουσανασβίλι στη λίστα μελών της «Brothers’ Circle», μια διεθνή εγκληματική οργάνωση με κύρια δραστηριότητα τη διακίνηση ναρκωτικών. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα είχε αναφερθεί στη δέσμευση περιουσιών των μελών της οργάνωσης.

To Λίπος: «Ο Νο. 1 κακοποιός στον κόσμο» βρίσκεται στον Κορυδαλλό

Με βάση το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, ο Σουσανασβίλι ζήτησε από τους δικηγόρους του να αποσταλεί εξώδικη διαμαρτυρία προς τον Ομπάμα, η οποία και είχε παραδοθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Κάπως έτσι προέκυψε η αμφιλεγόμενη είδηση που ήθελε τον τέως Αμερικανό πρόεδρο να χαρακτηρίζει τον Γεωργιανό ως το «Νο 1. κακοποιό του κόσμου». Ο Σουσανασβίλι υποστήριξε ότι ήταν πολιτικό το ζήτημα της ανάμειξης του ονόματός του στη «Brothers’ Circle», με ευθύνη του τότε προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Όταν ο 58χρονος σήμερα Σουσανασβίλι εμφανίστηκε στην Ελλάδα, το 2008, είχε εκτίσει ήδη ποινή φυλάκισης 11 ετών, έχοντας μπει στην παρανομία από την ηλικία των 18. Σε όλη αυτή την πορεία διήνυσε όλη την απόσταση από τον πάτο της ιεραρχίας του «ρωσόφωνου εγκλήματος», φτάνοντας στην κορυφή της.

Η πρώτη σύλληψη του στην Ελλάδα έγινε τον Ιανούαριο του ’12 σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, όπου διέμενε με ψεύτικα στοιχεία. Σε βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, που είχαν εκδοθεί από Ισπανία και Γεωργία, σύμφωνα με τα οποία διηύθυνε εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος κ.ά. εγκληματικές ενέργειες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό της δράσης του «Λίπους» είναι πως τα δικαστικά έγγραφα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης ανέφεραν ότι «κατέχει διευθυντική θέση στην οργάνωση, έχοντας τον βαθμό του «κλέφτη του νόμου» (Vor V Zakone). Ο όρος εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και αποτελεί την κορωνίδα της πυραμίδας που ξεκινάει από πορτοφολάδες και απλούς διαρρήκτες.

To Λίπος: «Ο Νο. 1 κακοποιός στον κόσμο» βρίσκεται στον Κορυδαλλό

Ο… τιμητικός τίτλος «Vor V Zakone» αποδίδεται στους πυρήνες της γεωργιανής Μαφίας, που δρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Για τη γαλλική δικαιοσύνη ο Σουσανασβίλι είναι ο γενικός αρχηγός των «Vor», ο υπεύθυνος για τη διαχείριση του εγκληματικού «δικτύου» στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στα έγγραφα του μαδριλένικου δικαστηρίου δε, υπήρχε η εκτίμηση ότι θα μπορούσε να είναι αρχηγός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρώτη σύλληψη του στην Ελλάδα έγινε με ένταλμα των ισπανικών Αρχών. Παρότι αυτές είχαν συντάξει δικογραφία 19.000 σελίδων για τη δράση του, οι ελληνικές δικαστικές αρχές αρνήθηκαν την έκδοση του στην Ισπανία. Ο Aρειος Πάγος απέρριψε δύο φορές τα αίτηματα έκδοσης του και παρέπεμψε τον κατηγορούμενο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Ισπανίας, με τη Μαδρίτη να προσφεύγει στην Eurojust (Υπηρεσία Δικαστικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης) καταγγέλλοντας τη χώρα μας πως αρνείται να συνεργαστεί στην υπόθεση.

Είχαν προηγηθεί, δύο χρόνια νωρίτερα, το 2010, οι ισπανικές κατηγορίες περί χρηματισμού Ελλήνων αστυνομικών (καταγγέλθηκε ότι εισέπραξαν 800.000 ευρώ!) προκειμένου να μη συλλάβουν τον Σουσανασβίλι, ενώ αυτός βρισκόταν σε διάσημο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Ο Ισπανός εισαγγελέας Αντόνιο Σαλίνας είχε μάλιστα γνωστοποιήσει επισήμως σε συνέντευξη Τύπου πως «δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνεργασία για τη σύλληψη του μεγάλου αρχηγού της οργάνωσης». Ήταν ο ίδιος που απέδωσε τη σύλληψη του στη Βουλιαγμένη στη συμβολή Αμερικανών πρακτόρων του FBI…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Σουσανασβίλι δικάστηκε στη Θεσσαλονίκη και το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, επιβάλλοντας του 14 χρόνια κάθειρξη. Φυλακίστηκε στα Διαβατά, όπου χαρακτηρίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες ως «αρχηγός» του σωφρονιστικού καταστήματος.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», τα μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει ο ίδιος ήταν δρακόντεια, καθώς θεωρείται υπ’ αριθμόν ένα στόχος για αντίπαλες μαφιόζικες οργανώσεις.

To Λίπος: «Ο Νο. 1 κακοποιός στον κόσμο» βρίσκεται στον Κορυδαλλό

Σωφρονιστικοί και κρατούμενοι που είχαν μιλήσει στην εφημερίδα, είχαν αναφέρει ότι Σουσανασβίλι κρατούνταν μαζί με ακόμη ένα άτομο και πως όταν προαυλιζόταν συνοδευόταν πάντα από τουλάχιστον «πέντε εύσωμους άνδρες», για λόγους ασφαλείας. Η διαμονή του στη φυλακή διέφερε από αυτή των υπολοίπων κρατουμένων. Το κελί του διέθετε air condition που είχε αγοράσει ύστερα από αίτηση που έκανε ο ίδιος και εγκρίθηκε, λόγω των προβλημάτων υγείας του.

Κρατούμενοι έλεγαν ότι ο Λάσα στα Διαβατά διέθετε μέχρι και «προσωπικό μάγειρα». Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείτο η εφημερίδα, ο 52χρονος δεν έτρωγε το ίδιο φαγητό με τους άλλους κρατούμενους, αλλά προβλεπόταν ειδικό μενού, το οποίο μαγειρευόταν από άνθρωπο του.

Το φαγητό, παρότι προερχόταν από δικό του πρόσωπο, δεν το άγγιζε εάν προηγουμένως δεν το είχε δοκιμάσει  ένας εκ των συντρόφων του, όπως τουλάχιστον είχε διαδοθεί στις φυλακές. Με τον τρόπο αυτό λάμβανε μέτρα για την αποφυγή απόπειρας δηλητηρίασής του.

Ο Σουσανασβίλι έμεινε μόλις για 1,5 χρόνο στα Διαβατά. Όχι γιατί μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή, αλλά διότι αποφυλακίστηκε (!) με περιοριστικούς όρους, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών (νόμος Παρασκευόπουλου), με την αιτιολογία ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας (κακοήθη υπέρταση και καρδιοπάθεια, αγγειακή εγκεφαλοπάθεια, ηπατίτιδα Β και C).

Με βάση έγγραφα των ισπανικών Αρχών, ο «Ελ Γκόρδο» ανέλαβε την αρχηγία της ρωσόφωνης Μαφίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ως έγκλειστος ακόμα στις φυλακές Διαβατών. Και αυτό γιατί φέρεται να διαδέχτηκε τον 75χρονο Ασλάν Οσογιάν ή «παππού Χασάν», Μεγάλο Αφεντικό της ρωσικής Μαφίας, που δολοφονήθηκε έξω από εστιατόριο της Μόσχας στις αρχές του 2013.

Διαβάστε περισσότερα στο menshouse.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis