Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 21/01/2021

Οι επικοινωνίες με τηλεφωνικές συσκευές και κάρτες μίας χρήσης, οι κινήσεις δύο τουλάχιστον «συνεργών» του, οι οικονομικές συναλλαγές για να χρηματοδοτήσει το εγχείρημά του έχουν μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά που έχει εξαφανιστεί από τις αρχές Οκτωβρίου.

Εξαφάνιση εκτός συνόρων;

Πρόκειται για ένα θέμα που θεωρείται ύψιστης προτεραιότητας για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το παρακολουθεί στενά ο κ. Χρυσοχοΐδης, που αποφεύγει ωστόσο να πει οτιδήποτε για την εξέλιξη των κρίσιμων ερευνών. Με υψηλόβαθμους ωστόσο υπηρεσιακούς παράγοντες της Κατεχάκη, που παρακολουθούν διαρκώς τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του, να μιλούν για ένα άριστα οργανωμένο σχέδιο φυγής με την αρχική προτροπή και βοήθεια ενός προσωπικού φίλου του φυγόποινου και για ένα σύστημα υπόθαλψής του που επιχειρεί να μην αφήσει κανένα ίχνος και κανένα περιθώριο εντοπισμού του.

Με συμπληρωματική δήλωση του δικηγόρου του κ. Περικλή Σταυριανάκη προς «Το Βήμα» ότι «ο εντολέας μου επιμένει στην ορθότητα της απόφασής του να εξαφανιστεί αφού θα μπορούσε να παραμείνει «χωρίς λόγο» στη φυλακή. Ομως οφείλω να πω ότι, παρότι τις πρώτες εβδομάδες της φυγής του είχα δίαυλο επαφής και συνεννόησης μαζί του, τώρα πλέον έχει κοπεί κάθε επικοινωνία». Με παράλληλες αναφορές ανθρώπων που γνώριζαν το υψηλόβαθμο μέλος του νεοναζιστικού μορφώματος ότι τις πρώτες ημέρες της εξαφάνισής του βρισκόταν ακόμη στην Ελλάδα και τώρα έχει φύγει στο εξωτερικό και βρίσκεται σε «απόλυτα ασφαλές μέρος». Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη εξετάσει και αυτό το ενδεχόμενο φυγής στο εξωτερικό, όπου η παρακολούθησή του και οι διαδικασίες σύλληψής του είναι δυσχερείς λόγω κυρίως διαδικαστικών προβλημάτων στην αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

Σχέδιο άριστα οργανωμένο

Ο 59χρονος, που ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ακροδεξιού κόμματος, φέρεται να έχει εξαφανιστεί και να αναζητείται από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άρχισε η διαδικασία σύλληψης των μελών του. Τότε υπήρχε η εικόνα ότι όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν ήδη σε διακριτική παρακολούθηση από τους αστυνομικούς. Ομως τότε δημοσιοποιήθηκε ότι ο υπαρχηγός του νεοναζιστικού κόμματος είχε εξαφανιστεί… προ πολλού, κάτι που ήδη φαίνεται να γνώριζαν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., όταν πολλές ημέρες νωρίτερα δεν τον έβλεπαν καθόλου να κινείται στην περιοχή του Παπάγου όπου ήταν το σπίτι του.

Εκ των υστέρων έχει διαπιστωθεί ότι ο πρώην βουλευτής είχε εξαφανιστεί λίγες ώρες μετά την εμφάνισή του, την 1η Οκτωβρίου, στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου, όπου έδωσε το «παρών» στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων. Μάλιστα είχε αφήσει στο σπίτι του το κινητό του τηλέφωνο – αυτό με το οποίο επικοινωνούσε κυρίως με συγγενείς, συνεργάτες κ.λπ.- το οποίο καλείτο χωρίς απόκριση. Προκειμένου πιθανόν να δείχνει ότι απλώς είναι αμελής στις απαντήσεις του και δεν το έχει κλειστό. Κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει υπόνοιες ότι σχεδιάζει να εξαφανιστεί. 

Σχέδιο διαφυγής

Εκ των υστέρων πλέον έχει γίνει αντιληπτό ότι από το περασμένο καλοκαίρι ο Χρήστος Παππάς κατέστρωνε το τελικό σχέδιο εξαφάνισής του με τη βοήθεια ενός προσωπικού φίλου του. Και οι οι δύο θεωρούσαν ότι η απόφαση για τη δράση της φιλοναζιστικής οργάνωσης θα ήταν καταδικαστική, παρά την αγόρευση της εισαγγελέως στα τέλη του 2019, που είχε προτείνει η Χρυσή Αυγή να μη χαρακτηριστεί «εγκληματική οργάνωση» και ότι «η ηγεσία της δεν είχε καμία γνώση της εγκληματικής δράσης της». Ετσι λοιπόν από τότε άρχισε να καταστρώνει με γνωστούς του ένα σύνθετο σχέδιο φυγής και εξαΰλωσης των ιχνών για διάστημα αρκετών ετών.

Με κύριο μέλημα να μη συλληφθεί στην πρώτη φάση και ακολούθως να έχει κατάλυμα και συνεχή χρηματοδότηση για να μην υπάρξει οποιοδήποτε απρόοπτο και κάποια σπασμωδική κίνηση που θα αποκάλυπτε την κρυψώνα του. Σε μια κατάσταση αφάνειας μεγάλης διάρκειας και με ομαλή καθημερινή ρουτίνα. Με τον Χρήστο Παππά να διαβεβαιώνει όλους ότι «δεν είχε προχωρήσει σε καμιά εγκληματική ενέργεια και ότι δεν θα μπει στη φυλακή όπως συνέβη από τον Σεπτέμβριο του 2013 (σ.σ. μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) έως τον Μάρτιο του 2015».

Στις τηλεφωνικές επαφές εστιάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να εντοπίσουν τον Χρήστο Παππά από τις αναλύσεις κλήσεων ατόμων που είχαν πιο συχνή επαφή μαζί του το διάστημα λίγο πριν και μετά την εξαφάνισή του, ενώ έχει υπάρξει έλεγχος σε τυχόν τραπεζικές συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί το επίμαχο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι στις περιόδους που δεν ήταν βουλευτής – με βάση τη δημοσιοποιημένη μεταγενέστερη δήλωση «πόθενς έσχες» στη Βουλή – δήλωνε εισοδήματα 5.000 έως 10.000 ευρώ ετησίως. Επιπλέον εμφανιζόταν ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος στα Ιωάννινα και πέντε αποθηκών στην ίδια πόλη, αλλά και στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, ενώ φερόταν να είχε στο όνομά του μια ατομική επιχείρηση. 

Η ΕΛ.ΑΣ. εξέτασε πληροφορίες αρχικά ότι πήρε δάνειο πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ – με τη βοήθεια άλλου προσώπου – για να υποβοηθηθεί οικονομικά, ενώ ελέγχονται τυχόν συναλλαγές μέσω οικείου του προσώπου που διαμένει σε ευρωπαϊκή πόλη. Ακόμη έχει ερευνηθεί αν έχει μετακινηθεί σε πόλεις της Γερμανίας, του Βελγίου, της Σερβίας και άλλων χωρών που είχε συγγενικά πρόσωπα, προσωπικούς φίλους ή δραστήρια μέλη της Χρυσής Αυγής που είχαν δημιουργήσει πυρήνες της οργάνωσης. Με το δεδομένο ότι στο εξωτερικό θα είχε μικρότερη αναγνωρισιμότητα και επομένως μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

Τα στελέχη της Κατεχάκη να έχουν ήδη διερευνήσει και άλλα ενδεχόμενα για τον τρόπο φυγής του και το κρησφύγετό του εντός ή εκτός Ελλάδας. Εξετάζοντας μάλιστα αν οι ισχυρισμοί για «φυγή του σε μακρινή χώρα, όπου δεν μπορεί να εντοπιστεί ή να εκδοθεί εύκολα» διατυπώνονται σκοπίμως και μπορεί η λύση του μυστηρίου να είναι πιο απλή.

Τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει ορισμένες ενδείξεις για τυχόν επικοινωνία του με «συνομιλητές» του στην Ελλάδα με συνεχή αλλαγή παλιών συσκευών (που δεν έχουν σύστημα εντοπισμού) και καρτών SIM προκειμένου να μην προσδιοριστεί πού μπορεί να βρίσκεται. Με υπηρεσιακούς παράγοντες να μιλούν για μια σύνθετη έρευνα με άγνωστες παραμέτρους, που είναι σε κρίσιμη φάση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ

in.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis