Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:51 | 22/05/2017

«Ξινά» μπορεί να αποδειχθούν τα λουλούδια που... πετούν εκτός από τα μπουζούκια και στα γλέντια των γάμων. Αυτό άλλωστε έγινε στην περίπτωση μίας νύφης που έσπασε το χέρι της στη δεξίωση του γάμου της, με τον ιδιοκτήτη του κέντρου να τα πληρώνει «ακριβά», αφού καλείται τώρα να αποζημιώσει τη νύφη.

Αντί για ροδοπέταλα η πίστα στο κέντρο διασκέδασης, όπου έλαβε χώρα το γαμήλιο γλέντι, γέμισε... παγίδες για τη σωματική ακεραιότητα όσων χόρευαν σε αυτήν.

Η... ζημιά, εκτός από το σπασμένο χέρι, ήταν 5.200 ευρώ για τον ιδιοκτήτη, το οποίο καλείται να δώσει στη νύφη ως αποζημίωση για τα ιατρικά της έξοδα, την απώλεια των εισοδημάτων της από τη δουλειά της, αλλά και για ηθική βλάβη.

Η τότε μέλλουσα νύφη με τον σύζυγό της έκλεισε ένα κέντρο διασκέδασης στα τέλη του 2010, προκειμένου να ευχαριστήσουν τους καλεσμένους του γάμου τους και να γιορτάσουν όλοι μαζί το ευτυχές γεγονός. 
Υπέγραψαν με τον ιδιοκτήτη ένα ιδιωτικό συμφωνητικό δυνάμει του οποίου ο επιχειρηματίας θα παραχωρούσε την αίθουσα στους περίπου 230 καλεσμένους, προσφέροντας φαγητό, αναψυκτικά και ποτά.

Τιμή κατ' άτομον 22 ευρώ... Οι υπογραφές έπεσαν, όπως επίσης και οι προκαταβολές, με μία επισήμανση: Νύφη και γαμπρός ζήτησαν να μην προσφερθούν λουλούδια για... πέταμα και, σύμφωνα με τους υποψήφιους νεόνυμφους και μέλλοντες ενάγοντες, εκείνος το αποδέχθηκε. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά...

Μετά τον γάμο και ενώ όλοι οι καλεσμένοι ήταν στο κέντρο και το κέφι «φούντωνε», έκαναν την εμφάνισή τους κοπέλες με πανεράκια στα χέρια τα οποία τα προσέφεραν στους καλεσμένους για να τα ρίχνουν στο ζευγάρι και στους υπόλοιπους που επιδείκνυαν το χορευτικό τους ταλέντο στην πίστα. 
Η νύφη διαμαρτυρήθηκε έντονα τόσο σε υπάλληλο του ιδιοκτήτη όσο και στον ίδιο, ζητώντας να σταματήσουν τα γαρίφαλα. Ομως δεν εισακούστηκε, αφού και οι καλεσμένοι φαίνεται ότι όσο έβλεπαν τα πανέρια με τα λουλούδια τόσο επιδίδονταν στο προσφιλές «πέταγμα».

Πάτησε λουλούδι
Γύρω στη μία το πρωί και ενώ το γλέντι είχε ανάψει, η νύφη, η οποία βρισκόταν στην πίστα, πάτησε ένα λουλούδι, με αποτέλεσμα να πέσει με το αριστερό μέρος του σώματός της και να τραυματίσει το αριστερό της χέρι. Παρά τους έντονους πόνους που αισθανόταν, συνέχισε να παρευρίσκεται στον χώρο της δεξίωσης, προκειμένου να μη χαλάσει το κέφι των καλεσμένων, στους οποίους, όπως ήταν φυσικό, η πτώση της νύφης είχε προκαλέσει ανησυχία. Το πρωί της επόμενης ημέρας και με τους πόνους να είναι αφόρητοι, επισκέφθηκε το νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου υποβλήθηκε σε ακτινογραφίες και διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί ρωγμώδες κάταγμα στον καρπό. 

Επειδή δε είχε δημιουργηθεί στο ύψος του καρπού του χεριού της οίδημα, οι γιατροί της έβαλαν νάρθηκα, της συνέστησαν να πίνει παυσίπονα, ενώ της έδωσαν άδεια από τη δουλειά της και συνέστησαν επανεξέταση.

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, το ζευγάρι θα έφευγε για γαμήλιο ταξίδι στην Ταϊλάνδη, το οποίο δεν μπορούσε να αναβάλει, ούτε όμως και να απολαύσει λόγω της κατάστασης τους χεριού της. Με την επιστροφή της από το ταξίδι, η κοπέλα επισκέφθηκε και πάλι το νοσοκομείο, όπου της τοποθετήθηκε πλέον γύψος για δύο εβδομάδες, ενώ της χορηγήθηκε περαιτέρω άδεια από την εργασία της, αφού δεν μπορούσε να δουλέψει. Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε βάρος του ιδιοκτήτη, με το δικαστήριο να κρίνει ότι «η πτώση και ο τραυματισμός της ενάγουσας οφείλεται σε υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη, ο οποίος όχι μόνο ενήργησε αντίθετα τόσο προς την αρχική δέσμευσή του για μη διάθεση λουλουδιών όσο και προς τις σχετικές εντολές της ενάγουσας κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για διακοπή της διάθεσης αυτών, αλλά, αν και διέθετε κατά τον ανωτέρω τρόπο τα λουλούδια, τα οποία έπεφταν στο πάτωμα, με αποτέλεσμα, από τη συμπεριφορά του αυτή να δημιουργείται κίνδυνος πτώσης των ατόμων που χόρευαν στην πίστα σε περίπτωση που πατούσαν τα λουλούδια, δεν φρόντισε, όπως είχε υποχρέωση, να τα απομακρύνει και να διατηρεί τον οικείο χώρο καθαρό, διαμορφώνοντας συνθήκες ασφάλειας στα άτομα που τον χρησιμοποιούσαν».

Για το Εφετείο, το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο έκρινε ορθά τα πραγματικά περιστατικά, «βλέποντας» υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη και επιδικάζοντας αποζημίωση στη νύφη για την ηθική βλάβη που υπέστη, «λόγω της στενοχώριας και της απογοήτευσης που δοκίμασε και μάλιστα κατά τη δεξίωση του γάμου της, του πόνου, της εν γένει σωματικής και ψυχικής της ταλαιπωρίας κατά το γαμήλιο ταξίδι, αλλά και κατά το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την αφαίρεση του γύψινου νάρθηκα. 

Υπαιτιότητα
Για την αποκατάσταση της ηθικής της βλάβης η ενάγουσα δικαιούται χρηματική ικανοποίηση. 
Το ποσό αυτής πρέπει να ορισθεί σε 5.200 ευρώ, το οποίο το παρόν Δικαστήριο κρίνει δίκαιο και εύλογο, λαμβανομένων υπόψη των κατά νόμο στοιχείων και ειδικότερα των ανωτέρω συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα ο τραυματισμός της ενάγουσας, την έκταση και τις συνέπειες αυτού (τραυματισμού), την αποκλειστική υπαιτιότητα του εναγομένου, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των μερών».

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis