Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:46 | 11/04/2015

Ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ είναι 54 ετών. Οι Ελληνες πελάτες ήταν πάντα η αδυναμία του. Οταν ερχόταν στη χώρα μας για λογαριασμό της τράπεζάς του, Ντρέσντνερ Μπανκ, τι έκανε; Παραλάμβανε χρήματα από «πελάτες», που ήθελαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, και τα έδινε σε άλλους που χρειάζονταν για «άτυπες» πληρωμές στο εσωτερικό. Ετσι ένα στέλεχος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου πούλησε το σπίτι του στα βόρεια προάστια έναντι ενός εκατ. ευρώ, αλλά δήλωσε μόλις τα μισά. Τα άλλα μισά δόθηκαν στον Οσβαλντ, που τα διέθεσε σε στέλεχος της Siemens, κατηγορούμενο στη μεγάλη δίκη που θα αρχίσει εντός του έτους. Στη συνέχεια έστειλε από λογαριασμό με το όνομα οικογενειακού ιδρύματος που διατηρούσε το εν λόγω στέλεχος, 500.000 ευρώ, στον δικαιούχο Γερμανό αρχαιολόγο που δεν είχε ιδέα για τις δραστηριότητες του private banker...

Ανακριτές και συνήγοροι των κατηγορουμένων της Siemens ονόμασαν τη μέθοδο «συμψηφισμό» και κατ’ αυτούς τη γνώριζαν αποκλειστικά το στέλεχος της Siemens και ο Ελβετός τραπεζίτης. Ο Οσβαλντ, όπως κατέθεσε ο συνεργάτης του Φάνης Λ., ο οποίος επίσης εργαζόταν στην ίδια τράπεζα, συναντιόταν με τον Πρόδρομο Μ. τέσσερις με πέντε φορές τον χρόνο. Ηταν η εποχή που η Ντρέσντνερ Μπανκ ήταν δύο βήματα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Γενεύης και όλοι οι Ελληνες που έφθαναν στην πόλη, την επέλεγαν για τις δουλειές τους.

Pecunia non olet

Οταν το στέλεχος της Siemens άνοιξε λογαριασμό στη γερμανική τράπεζα, το τμήμα του Οσβαλντ έγραψε ότι «του αρέσουν τα ακριβά πούρα και έχει εξοχικό σπίτι στις Σπέτσες». Pecunia non olet – «τα λεφτά δεν μυρίζουν». Δεν ήταν μόνο το σύνθημα του Οσβαλντ αλλά όλης εκείνης της ιδιότυπης βιομηχανίας για μια εποχή. «Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τις τράπεζες, αλλά τουλάχιστον τα βάζουμε με τους τραπεζίτες», είπε στην «Κ», πριν από μήνες, στέλεχος της Αρχής για τον έλεγχο των τραπεζών της Ελβετίας.

Ο Οσβαλντ είναι ο δεύτερος τραπεζίτης που συλλαμβάνεται στη χώρα μας. Προηγήθηκε ένας ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης της UBS που συνελήφθη για τη σχέση του με τη διαχείριση των λογαριασμών του Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι ίδιοι οι Ελβετοί είχαν αρνηθεί να εκδώσουν τον Οσβαλντ, που είναι και Γάλλος υπήκοος, στην Ελλάδα.

To στέλεχος της Siemens Πρόδρομος Μ. βρέθηκε να έχει διοχετεύσει μέσω των λογαριασμών που είχε ανοίξει ο Οσβαλντ και το τμήμα του στην Ντρέσντνερ 45 εκατ. ευρώ σε δύο ιδρύματα και δύο παναμικές εταιρείες. Ο Οσβαλντ μίλησε για τη σχέση του με το στέλεχος της ελληνικής Siemens μόνο στην ελβετική εισαγγελία, ενώ ο Πρόδρομος Μ., καταθέτοντας στην ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας το 2006, ανέφερε ότι «όλα τα χρήματα είναι της Siemens». Στην ίδια κατάθεση στην εισαγγελέα Κλάιρ Ντάαμς, ωστόσο, δεν γίνεται σαφές γιατί τα χρήματα της γερμανικής εταιρείας είχαν μεταφερθεί σε δύο οικογενειακά ιδρύματα ενώ είχαν χρησιμοποιηθεί και θυρίδες. Η Siemens ζητάει να μάθει λεπτομέρειες για τη σχέση του Πρόδρομου Μ. με την Τράπεζα, επειδή, ωστόσο, αρνείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την ακριβή δική της σχέση με τους συγκεκριμένους λογαριασμούς, ο γενικός εισαγγελέας Λίναρντ Οξνερ αρνείται να της δώσει πρόσβαση στη συγκεκριμένη δικογραφία. Η Siemens δεν θα αναγνωρίσει τελικά την πατρότητα αυτών των χρημάτων, που θα «περάσουν» όλα στο ελβετικό κράτος.

Μετά την Ντρέσντνερ, από την οποία έφυγε το 2005, ο Οσβαλντ μαζί με τον ελληνικής καταγωγής Φάνη Λ., επίσης συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση Siemens, πήγε στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas όπου διαχειριζόταν ελληνικούς λογαριασμούς. Οι δυο τους έπεισαν πελάτες τους να τους ακολουθήσουν. Ενας από αυτούς ήταν και ο Αντώνιος Κάντας, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του ελληνικού Πενταγώνου. Εως τον Φεβρουάριο ο Οσβαλντ δούλευε για τη μικρή ελβετική τράπεζα Migros.

http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis