Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:29 | 02/06/2016

Την ατζέντα της επόμενης μέρας από την ψήφιση του μνημονίου θα προσπαθήσει να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο σε μία προσπάθεια να υπερβεί την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση από την κοινωνική κατακραυγή μετά την εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός στην σημερινή  συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 3:00 μ.μ. στη Bουλή θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει έναν απολογισμό δράσης της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα όπου θα τονίσει ότι η ψήφιση των μέτρων που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι είναι ο τελευταίος κάβος που περνά η κυβέρνηση. Αναμένεται να τονίσει ότι έχει ήδη αλλάξει σελίδα ο τόπος περιγράφοντας το …ροζ success story το οποίο εντάσσεται στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη- Κοινωνική Πολιτική και θεσμικές αλλαγές».

Παρουσιάζοντας την γκάμα των 10 νομοσχέδιων που θα ψηφιστούν στη Bουλή εντός του καλοκαιριού ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης και από την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων να πετάξει την μπάλα στο γήπεδο της κοινωνική πολιτικής, της οικονομικής ανάπτυξης και των θεσμικών αλλαγών μεταξύ των οποίων θα τεθούν το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Με έντονη αντιδεξιά ρητορική και με επίθεση στην ΝΔ ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι με την ανακοίνωση των 10 νομοσχεδίων θα προσπαθήσει να θέσει για μία ακόμη φορά την διαχωριστική γραμμή δεξιά – αριστερά θυμίζοντας με κάθε ευκαιρία την αποχώρηση της ΝΔ από την χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την απαγόρευση συμμετοχής βουλευτών και υπουργών σε εταιρείες στο εξωτερικό. 

Δύο απόψεις στην κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούν δύο απόψεις για την επόμενη μέρα της συμφωνίας. Η πρώτη την οποία υποστηρίζουν στελέχη όπως ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Ν. Βούτσης και ο Π. Κουρουμπλής, υποστηρίζει την προώθηση των κοινωνικών πολιτικών προκειμένου να καταγραφεί το θετικό πρόσημο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Με δεδομένο όμως ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων μία ομάδα υπουργών μεταξύ των οποίων είναι ο Ν. Παππάς, ο Αλ. Φλαμπουράρης, ο Χρ. Σπίρτζης και ο Γ. Κατρούγκαλος εκτιμούν ότι η συνταγματική αναθεώρηση και η συζήτηση για την αλλαγή των θεσμών αποτελούν προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Υποστηρίζουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα στο συγκεκριμένο πεδίο και πως εάν ανοίξει η συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης θα μπορέσει να στριμώξει την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι διευρύνοντας τις πιθανότητες συνεργασιών δημιουργώντας μέτωπο με την ΝΔ. σε αυτό το πλαίσιο και με ορίζοντα τριμήνου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την καλοκαιρινή πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης η οποία θα επιδιώξει να δραπετεύσει από την σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου μεταφέροντας το πεδίο της συζήτησης στην ψήφο των ομογενών και την αλλαγή των εκλογικών περιφερειών όπου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα 10 νομοσχέδια που προετοιμάζει η κυβέρνηση είναι: 

1.    ο αναπτυξιακός νόμος 
2.    το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί ένα νέο, καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας 
3.    οι διατάξεις για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων 
4.    σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις
5.    σχέδιο νόμου για τις αδήλωτες καταθέσεις και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
6.    νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο "νέος Καλλικράτης"
7.    Νομοσχέδιο για το σύνολο της εκπαίδευσης
8.    σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο καπνικών .
9.    Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση – και στο βάθος για τον εκλογικό νόμο 
10.    προγραμματίζεται και η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

 

 

 

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis