Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:37 | 30/01/2021

Στο πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης για την έμπρακτη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από το μέτρο αναστολής καταβολής των ενοικίων, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο 38ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, επισημαίνοντας ότι η ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών ευχαριστεί τους ιδιοκτήτες- εκμισθωτές για το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που έχουν επιδείξει.

Η Κυβέρνηση, επισήμανε, σχεδίασε εφαρμόζει και διαρκώς εμπλουτίζει ένα πλέγμα μέτρων το οποίο κάθε φορά προσαρμόζεται στην διάρκεια και το εύρος της επιβάρυνσής τους.

Συγκεκριμένα:

-Για φορολογικές οφειλές που έληγαν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020, δόθηκε άτοκη αναστολή μέχρι τέλος Αυγούστου 2020, με δυνατότητα έκπτωσης 25% για εμπρόθεσμη καταβολή.

-Για την απώλεια από την είσπραξη μισθωμάτων της περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο 2020 προβλέφθηκε η αποζημίωση μέσω συμψηφισμού με νέες φορολογικές οφειλές (βεβαιωμένες από τον Ιούλιο 2020 και μετά).

Μέχρι σήμερα, για την περίοδο Μαρτίου - Αυγούστου 2020 έχουν γίνει συνολικά 338.528 αιτήσεις από 514.806 εκμισθωτές.

Για τους δικαιούχους που υπέβαλαν ορθά τις δηλώσεις τους (71%), έχουν ήδη γίνει συμψηφισμοί ύψους 42.841.382 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, εφόσον το δικαιούμενο ποσό δεν έχει πλήρως συμψηφιστεί μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες θα ωφεληθούν στις αμέσως επόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία και για όσους ιδιοκτήτες (6% των αιτήσεων, 19.680 ιδιοκτήτες) ζητήθηκε η διόρθωση της δήλωσής τους.

Τέλος, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να αποσταλεί και τυπικά η αιτιολόγηση για το υπόλοιπο 23% των αιτήσεων (79.306 περιπτώσεις) που δεν πληρούσαν τα νόμιμα κριτήρια, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα αιτιολογημένης προσβολής της απόφασης και επανεξέτασης.

-Για την περαιτέρω άμεση ελάφρυνση των ιδιοκτήτων, από τον Νοέμβριο 2020 και μετά θεσμοθετήθηκε η καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό του 50% της απώλειας από την είσπραξη μισθωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου και ήδη έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 19,2 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο, σε 176.404 ΑΦΜ, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες πρέπει να προβούν σε συμπλήρωση της αίτησής τους με έγκυρο αριθμό IBAN Λογαριασμού.

Για τους δικαιούχους του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, η διαδικασία θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο, με όσο το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς.

-Ειδικότερα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, θα αποζημιωθεί το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος αντί της απώλειας.

Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών οριοθετήθηκε ότι η διαδικασία αποζημίωσης ξεκινά πλέον ρητά 15 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Covid» και ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας.

Όπως ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας, τα ανωτέρω ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Τα δε ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης (ενώ φέτος, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης).

Ο κ.Σταϊκούρας επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν την αγορά ακινήτων και θα προωθήσουν την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, να μειώσει το ύψος του χρέους και να συνεισφέρει καθοριστικά στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου της κυβέρνησης από όταν ανέλαβε για την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη μείωση τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, μεσοσταθμικά, ήδη από το 2019 στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των δικαιώματων επί ακινήτων φυσικών προσώπων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων.

Μιλώντας για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, επισήμανε ότι οι προσπάθειες των Κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σημειακές παρεμβάσεις έγιναν, παρόλα αυτά ποτέ αυτές δεν εντάχθηκαν σε ένα στρατηγικό πλάνο. Εντός του 2021 θα είναι έτοιμο, για πρώτη φορά στη χώρα, ένα στρατηγικό πλάνο προστασίας, επαγγελματικής διαχείρισης και επενδυτικής αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που θα καλύπτει οριζόντια όλο το Δημόσιο τομέα και τις εταιρείες Δημοσίου συμφέροντος, ανέφερε.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis