Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:40 | 05/05/2015

Το πρόσφατο συμβάν επανέφερε στην επιφάνεια το «αιώνιο» πρόβλημα του οπλοστασίου που διατηρείται στις φυλακές, αλλά και τον υπόγειο πόλεμο μεταξύ των «φυλών» για τον έλεγχο των φυλακών.

 

ΑΛΒΑΝΟΙ
Ελέγχουν ναρκωτικά και εκβιασμούς

Θεωρούνται από τις πιο σκληρές «αδελφότητες», που κάνουν κουμάντο στις φυλακές. Σωφρονιστικές πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι ελέγχουν σε σημαντικό ποσοστό τα ναρκωτικά και τους εκβιασμούς σε βάρος κρατουμένων για καλύτερες συνθήκες κράτησης στις φυλακές. Επίσης, αναλαμβάνουν και «συμβόλαια εξόντωσης» κατά περίπτωση, έναντι υψηλών αμοιβών. Η ανθρωπογεωγραφία της συγκεκριμένης φυλής δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί διότι, όπως τονίζουν δικαστικοί κύκλοι, δεν ακολουθούν το παραδοσιακό μοντέλο μαφίας.

Χωρίζονται σε «φατρίες» με αρχηγούς που αναδεικνύονται στη θέση τους, ανάλογα με τη δύναμη που διαθέτουν και την «πυγμή» που επιδεικνύουν σε «τσαμπουκάδες», αλλά και στις διεκδικήσεις των κρατουμένων. Παραδοσιακά συμμαχούν με μέλη της ελληνικής μαφίας, κυρίως με τα άτομα που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας, αναλαμβάνοντας συμβόλαια θανάτου. «Είναι αδίστακτοι, ειδικά όταν εμπλέκονται «υψηλά μεροκάματα» και επειδή οι περισσότεροι εκτίουν ποινή ισοβίων δεν έχουν τίποτα να χάσουν», εξηγεί στο «Εθνος» σωφρονιστικός υπάλληλος. Οι πιο πολλοί είναι φυλακή καταδικασμένοι για δολοφονίες, «σκληρά» ναρκωτικά και όπλα.

ΕΛΛΗΝΕΣ
Το διευθυντήριο της μαφίας

Τον πρώτο λόγο στις φυλακές τον έχει η ελληνική μαφία. Διοικείται από λίγα άτομα, τα οποία εκτίουν μεγάλες ποινές και ό,τι γίνεται στις φυλακές περνάει πρώτα από την έγκρισή τους. Πρόσφατα, σημαντικές αποκαλύψεις για τη δράση της Greek Mafia είχαν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν από εκβιασμούς «επώνυμων» κρατουμένων, μέχρι τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών σε ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς.

«Δεν υπάρχει έγκλημα που να μη γνωρίζουν ποιοι εμπλέκονται ή που να μην έχουν αναμειχθεί», τονίζει με νόημα κρατούμενος για το διευθυντήριο των φυλακών. Μολονότι αποτελούσαν κάποτε τον μεγαλύτερο πληθυσμό στις φυλακές, σιγά σιγά τα κελιά γεμίζουν με αλλοδαπούς. Από τους Ελληνες κρατουμένους, λίγοι είναι πραγματικά οι «σκληροί» που ελέγχουν τα όσα γίνονται πίσω από τα κάγκελα. Οι περισσότεροι είναι «μέσα» για οικονομικές απάτες, για «μπραβιλίκια», ναρκωτικά και ένα μικρό ποσοστό που είναι δράστες ανθρωποκτονιών, ληστειών και άλλων βαριών αδικημάτων.

ΑΣΙΑΤΕΣ
Διεκδικούν μερίδιο από τα ναρκωτικά

Ενας αρκετά σημαντικός πληθυσμός υπηκόων ασιατικών χωρών βρίσκεται πια στις ελληνικές φυλακές. Οι Πακιστανοί φαίνεται πως έχουν πάρει το «προβάδισμα» έναντι άλλων αλλοδαπών και διεκδικούν μερίδιο από τη διακίνηση ναρκωτικών στις φυλακές, ενώ όπως όλα δείχνουν έχουν σχηματίσει αρκετά μεγάλες κοινότητες με αποτέλεσμα να επιδιώκουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς να πρέπει να υποχωρούν σε εκβιασμούς άλλων «φυλών», όπως είναι οι Αλβανοί.

Αραβες, Αφγανοί, Ινδοί, Φιλιππινέζοι, Ιρακινοί και Μπαγκλαντεσιανοί είναι μειονότητα στα κελιά και συνήθως τάσσονται υπέρ της φυλής με την οποία τα έχουν «βρει» στη συγκεκριμένη φυλακή που είναι κρατούμενοι. Κυρίως, οι Ασιάτες κρατούμενοι υποτάσσονται στους Αραβες. Συνήθως είναι έρμαια και αναγκάζονται να εκτελέσουν τις εντολές του αρχηγού της δυνατής φυλής, η οποία τους έχει υπό την προστασία της, είτε γιατί μένουν στα ίδια κελιά και φοβούνται να τους πάνε κόντρα, είτε γιατί έχουν άλλο όφελος. Συνήθως είναι ήπιοι και δεν δημιουργούν προβλήματα.

ΡΩΣΟΦΩΝΟΙ
Σκληροί και με αυστηρή ιεραρχία

Σε τρεις κατηγορίες χωρίζεται η φυλή των ρωσόφωνων κρατουμένων. Από τις πιο δυνατές φυλές, με περιορισμένη αλλά αδιαμφισβήτητη δύναμη, είναι αυτή των Ρώσων. Πρόκειται για ιδιαιτέρως «σκληρούς» κρατουμένους που λειτουργούν υπό τη μορφή πυραμίδας, στην κορυφή της οποίας είναι ο αρχηγός, τον οποίο όλοι σέβονται και από κάτω είναι οι «λοχαγοί», που έχουν καταφέρει να «φορούν» τα αστέρια (τατουάζ) στο στήθος.

Δεύτερη κατηγορία είναι οι Ουκρανοί, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Ρώσους και χαρακτηρίζονται επίσης πολύ σκληροί. Και οι δύο κατηγορίες διέπονται από τον δικό τους αξιακό και ηθικό κώδικα και σίγουρα δεν ανήκουν στα άτομα που συγχωρούν την προδοσία, όπως επισημαίνει βαρυποινίτης.

Οι Γεωργιανοί έχουν αυτονομηθεί και αποτελούν καθόλου αμελητέα δύναμη εντός των φυλακών. Ειδικότητά τους μέχρι πρόσφατα ήταν οι κλοπές και οι διαρρήξεις. Ομως, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. λένε ότι έχουν αλλάξει τακτική και έχουν μπει για τα καλά στη σκληρή εγκληματικότητα, πραγματοποιώντας σκληρές ληστείες, όπως ήταν η συμμορία με τα σίδερα που βασάνιζε τα θύματά της.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
Με πρόσβαση σε «υπηρεσίες»

Ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι κρατούμενοι που κατηγορούνται για συμμετοχή σε υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως τα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «17 Νοέμβρη». Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε διάφορες «υπηρεσίες» εντός των φυλακών, ενώ πλέον έχει φανεί πως συνεργάζονται και με ποινικούς, κυρίως Ελληνες και Αλβανούς.

ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ
Οι... ήπιοι διακινητές

Ηπιοι -ίσως περισσότερο από όλους τους άλλους- εμφανίζονται γενικά οι Αφρικανοί. Οι Νιγηριανοί, συνήθως έχουν καταδικαστεί για ναρκωτικά, αφού χρησιμοποιούνται έξω ως βαποράκια της ηρωίνης. Οταν περνούν το κατώφλι των φυλακών, συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν, να διακινούν ναρκωτικά για άλλους.

Μαρία Ψαρά - Λευτέρης Μπιντέλας

 

ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Σοκ από το «οπλοστάσιο» στα κελιά

Το εκρηκτικό πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό συνέβαλαν καθοριστικά -σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης- στην έκταση του προχθεσινού μακελειού στις φυλακές Κορυδαλλού, που κρύβει όμως πίσω του οικονομικό εκβιασμό αλλά και προσπάθεια ελέγχου της πτέρυγας από συμμορίες «σκληρών» αλλοδαπών κρατουμένων.

Την ίδια στιγμή η έρευνα αστυνομικών και υπαλλήλων εντόπισε στα κελιά ολόκληρο «οπλοστάσιο» αυτοσχέδιων μαχαιριών, κινητά τηλέφωνα κ.λπ. Σοκαρισμένοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μιλούσαν για σφαγή χωρίς προηγούμενο ανάμεσα σε 150 άτομα, υπογραμμίζοντας ότι οι ίδιοι μπορούν να εγγυηθούν μόνο την υποτυπώδη λειτουργία των φυλακών, καθώς το σωφρονιστικό σύστημα έχει καταρρεύσει και αντιστοιχούν μόλις δύο υπάλληλοι για κάθε πτέρυγα 300-500 ατόμων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο των δύο κρατουμένων και τον τραυματισμό άλλων 18 (οι τρεις παραμένουν νοσηλευόμενοι σε κρατικά νοσοκομεία ενώ οι 10 στο νοσοκομείο των φυλακών), ενώ χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο. Πέρα από τις αιτίες που κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη σύρραξη, ο Ν. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «σημασία έχουν και οι συνθήκες που οδήγησαν σε ένα τέτοιο συμβάν, καθώς ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις».

 

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis