Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:08 | 20/01/2016

Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να συμπεριφέρεται όπως θέλει.

Να ντύνεται, να μιλάει, να διασκεδάζει, να χρησιμοποιεί το σώμα του όπως του αρέσει. Αρκεί να μην παραβιάζει την ελευθερία του άλλου. Δεν είναι κάποια δικιά μου ιδέα, αλλά αυτά κηρύσσει η ελληνική, η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια νομοθεσία, καθώς κι ένα σωρό συμβάσεις. Και τα ανθρώπινα διακαιώματα (κανονικά θα έπρεπε να) είναι αδιαπραγμάτευτα. Δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία. Δεν μπαίνει σε ψηφοφορία αν θέλουμε να φτιάξουμε ή όχι διαβάσεις τυφλών στα πεζοδρόμια.

Όμως, τι συμβαίνει με διάφορα περιστατικά: όταν ένας οπαδός του ολυμπιακού φοράει κασκόλ ΔΕΝ παραβιάζει την ελευθερία του οπαδού του παναθηναϊκού όταν τον βλέπει.

Εάν ο παναθηναϊκός θέλει εκείνη την ώρα να σπάσει στο ξύλο τον ολυμπιακό, είναι ΘΕΜΑ του παναθηναϊκού να λύσει το πρόβλημά του. Το ίδιο ισχύει και με το άτομο (άνδρας ή γυναίκα, θα τον πούμε όπως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται) της φωτογραφίας στο μετρό που φορούσε ψηλοτάκουνες γόβες. Εάν έχουμε θέμα ότι δεν μας αρέσει η εμφάνισή του, τότε είναι πρόβλημά μας να το λύσουμε. Παρομοίως, όσοι ενοχλούνται με την αισθητική των μπουζουκιών και την "λαϊκούρα" του όλου πράγματος, είναι δικό τους θέμα. Αυτά που αναφέρω δεν είναι κάποιο δευτερεύον θέμα.

Πλήθος περιστατικών bullying στα σχολεία και στις γειτονιές, υψηλά τα ποσοστά βίας έναντι των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να ανήκει κανείς σε ευάλωτη ή διακριτή κοινωνική ομάδα για να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του άλλου. Δεν θα φορούσα ποτέ ψηλοτάκουνες γόβες και να έβγαινα έξω, όσα χρήματα και να μου έδινε κανείς. Και δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έχω κολλήματα. Τα έχω με κάποιες συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, με συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις. Αλλά, δεν είναι δικό τους θέμα, δεν θ' αλλάξουν αυτοί. Είναι δικό μου θέμα να μην ενοχλούμαι.

Ας προσπαθήσουμε να μην κοροϊδεύουμε και να γελοιοποιούμε τον άλλον (άλλο πράγμα η σάτυρα, όπου ιδίως σε δημόσια πρόσωπα εξαιρείται). Ας σταματήσουν οι ρετσινιές: ο Φώτης ο μπάτσος, ο Τάσος ο χοντρός, η Γεωργία η κοντή, ο Θανάσης ο ταρίφας, η Δήμητρα η λεσβία.

Μην τους κάνετε παρέα άμα δεν θέλετε, αλλά αφήστε τους να είναι αυτό που είναι. Με την υπενθύμιση κιόλας ότι το να απευθύνεστε στον διαφορετικό από σας με λέξεις όπως: "ρε μπάτσε, ρε στραβέ, ρε κουλέ, ρε κραγμένε" διαπράττετε πλημέλλημα κατ' έγκληση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον αντιρατσιστικό νόμο.

Και με το γεγονός πως αναρτώντας φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πχ. με μετανάστες κι από κάτω λεζάντα με ρητορικές μίσους, ενισχύετε και δίνετε πάτημα σε άλλους που θέλουνε να πάνε ακόμα παραπέρα. Όχι στην μισαλλοδοξία, στον φανατισμό, στην στερεοτυπική αντιμετώπιση. Ναι στην ανθρώπινη ποικιλομορφία, στην ανοχή απέναντι στο διαφορετικό, στον πλουραλισμό, στην αλληλοκατανόηση.

 

*Το κείμενο που ακολουθεί αναρτήθηκε στο Fb από τον συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. κ. Φωτεινό Παγιαύλα

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis