Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:49 | 20/05/2015

Τον Απρίλιο του 2008 ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ντόπινγκ στην Ελλάδα. Και μάλιστα αφορούσε ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά... καμάρια μας. Την εθνική ομάδα της Αρσης Βαρών, που είχε φέρει μεγάλες επιτυχίες τα περασμένα χρόνια.

Τότε σε αιφνίδιο έλεγχο 11 αρσιβαρίστες της εθνικής ομάδας βρέθηκαν θετικοί σε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ που διεξήχθη από τη WADA στις 7 Μαρτίου στην Ελλάδα.

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου, αλλά και η Ομοσπονδία με ανακοίνωση της που ανέφερε «Η Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών (ΕΟΑΒ) ανακοινώνει ότι σε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ που διενεργήθηκε από την WADA με αντολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, εκτός αγώνων, στις 7 Μαρτίου του 2008, βρέθηκαν θετικά, τα πρώτα δείγματα 11 Ελλήνων αθλητών και αθλητριών. Θα ζητηθεί η εξέταση και του δεύτερου δείγματος, όπως ακριβώς προβλέπεται από τους κανονισμούς και κατόπιν το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτήσει, ειδική εξεταστική επιτροπή, που θα επιληφθεί του θέματος.

Σήμερα, ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου, ως υπεύθυνος της προετοιμασίας των αθλητών και αθλητριών της εθνικής ομάδος, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΒ.
Το Δ.Σ. έθεσε τον κ. Ιακώβου σε διαθεσιμότητα μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης που αποτελεί άμεση και κατεπείγουσα προτεραιότητα της ΕΟΑΒ».

Ο τότε προέδρος της ΕΟΑΒ, Νίκος Σκιαδάς αποποιείται κάθε ευθύνης, «δίνοντας» τον Ιακώβου ότι έκανε μόνος του την παραγγελία χωρίς έγκριση της ομοσπονδίας. Την ίδια στιγμή ο Χρήστος Ιακώβου δηλώνει ότι είχε πάντα την απόλυτη έγκριση της ΕΟΑΒ για κάθε παραγγελία και «καρφώνει» τη διοίκηση ότι σιωπά στην κατασυκοφάντηση που δέχεται.

Ο κ.Ιακώβου πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην εκπομπή «Καρντάσιανς» και μίλησε για το σκάνδαλο, κάνοντας αρκετές αποκαλύψεις για το πως φτάσαμε στο σημείο μια ολόκληρη εθνική ομάδα να βρίσκεται ντοπέ.

«Όπως είπαμε πριν όλες οι ομάδες παίρνουν βοηθήματα. Τα βοηθήματα αυτά, το ιατρικό team που είχαμε έκανε μια λίστα ότι θα πάρουμε αυτά κι αυτά, ανάλογα με την κουβέντα που είχα εγώ με τον γιατρό ότι θα κάνω αυτές τις προπονήσεις, αυτές τις ώρες, ανάλογα θα μου δώσει πράγματα για να μπορέσει η ομάδα να αντέξει την προπόνηση.

Επί χρόνια από το 2001 πολλά πράγματα τα παίρναμε χονδρική και κάποια από φαρμακεία. Είναι αμινοξέα. Αργινίνη, τυροσίνη, κρεατίνη. Είναι όλα αυτά που βοηθάνε αντί θα φας πέντε μπριζόλες. Δεν μπορεί να φάει ένας 60 κιλά 5 μπριζόλες, η προπόνηση που κάνει όμως θέλει περισσότερη ενέργεια. Εμείς τα παίρναμε από έναν συγκεκριμένο έμπορο στην Ελλάδα, κάποια στιγμή μας λέει εμένα δε με συμφέρει να σας τα φέρω αυτά, το σταματώ. Κάνουμε μια κουβέντα με τον γιατρό και λέω τι θα κάνουμε που θα τα βρούμε αυτά;

Εγώ είχα έναν γνωστό μου λέει μπορώ να σου τα βρω από εργοστάσιο στην Αγγλία. Μας τα έφερε η πρώτη παρτίδα εντάξει, η δεύτερη δόση που ήρθε αρχές του 2008 είχε μέσα αυτή την ουσία. Ήταν κλειστά, με χαρτιά, με σφραγίδες. Έτσι την πάθαμε. Οι περισσότεροι στον κόσμο την πάτησαν έτσι. Εξαφανίστηκαν φίλοι και γνωστοί μετά το σκάνδαλο».

 

Η αθωωτική απόφαση το 2014

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Ιακώβου, ο Βαλέριος Λεωνίδης και ο Βίκτορας Μήτρου, απαλλάχθηκαν όλων κατηγοριών, αφού δεν αποδείχθηκε ότι κάποιος εξ αυτών είχε γνώση του περιεχομένου των παράνομων σκευασμάτων που παραγγελθεί και έρθει από την Κίνα, με αποτέλεσμα να ελεγχθούν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες 11 από τους 13 αθλητές της εθνικής ομάδας που μετείχαν τότε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ο Εισαγγελέας της έδρας είχε ήδη προτείνει στην αγόρευσή του, την αθώωση των εμπλεκομένων, λέγοντας πως «η ζημιά έχει γίνει από την Κίνα. Από εκεί έγινε η παραγγελία και ήρθε στην Ελλάδα λάθος παρτίδα με παράνομα σκευάσματα. Το ερώτημα παραμένει: υπήρχε σκοπιμότητα ή απλώς έτυχε. Η εθνική ομάδα άρσης βαρών βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα».

Πηγή βίντεο: zappit

iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis