Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:46 | 10/03/2015

Για την οργάνωση που θα γινόταν αργότερα γνωστή ως Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, όλα ξεκίνησαν στις 21 Ιανουαρίου 2008 μία ώρα περίπου μετά τα μεσάνυχτα, όταν πολυτελή αυτοκίνητα της αντιπροσωπείας της Πόρσε στο Χαλάνδρι παραδίδονταν στις φλόγες. Το ίδιο βράδυ και σε διάστημα 20 λεπτών πραγματοποιούνται δέκα ακόμα εμπρηστικές επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η Σ.Π.Φ. ξεκίνησε την δράση της με οργανωμένες εμπρηστικές επιθέσεις ενώ, γρήγορα άρχισε να χρησιμοποιεί εκρηκτικούς μηχανισμούς και να θεωρείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία το κύριο μέτωπο του αντάρτικου πόλης και η νέα γενιά τρομοκρατών. Οι κατηγορίες που βαραίνουν την οργάνωση, κυμαίνονται από ληστείες, εμπρησμούς, εκρήξεις και σαμποτάζ μέχρι την τελευταία κατηγορία για απόπειρα απόδρασης από τον Κορυδαλλό. Εδώ και εφτά ημέρες τα δέκα φυλακισμένα μέλη της Σ.Π.Φ., τα οποία έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη των πράξεών τους, καθώς και η Αγγελική Σπυροπούλου, κάνουν απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Μοναδικό αίτημα είναι η αποφυλάκιση της μητέρας των φυλακισμένων Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου, καθώς και της συζύγου του Γεράσιμου Τσάκαλου, οι οποίες προφυλακίστηκαν κατηγορούμενες για συμμετοχή στην οργάνωση. Χτες, ομάδα αναρχικών σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς πείνας πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς μιλάει στο VICE για τις τελευταίες εξελίξεις.

VICE: Σε τι κατάσταση βρίσκεσαι σήμερα ύστερα από οχτώ ημέρες απεργίας πείνας;
Xρήστος Τσάκαλος: Είναι η όγδοη ημέρα απεργίας πείνας και λογικό είναι να υπάρχει εξάντληση και κόπωση. Οι γιατροί είναι προβληματισμένοι, καθώς υπάρχει σημαντική και σχετικά γρήγορη απώλεια βάρους. Μόνο τις πέντε πρώτες ημέρες έχασα πέντε κιλά. Αν χάσω το 10% του σωματικού μου βάρους, θα υπάρξει πρόβλημα στα ζωτικά όργανα. Βέβαια, το μυαλό μου είναι στην υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε. Το σωματικό το έχω αφήσει, να σου πω την αλήθεια.

Τι συνέβη μετά την αποκάλυψη του αποκαλούμενου σχεδίου «Γοργοπόταμος»;
Όπως γνωρίζουν όλοι, πριν δυο μήνες αποκαλύφθηκε ένα σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού. Εμείς, ως Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε την πλήρη ευθύνη. Εμείς οργανώσαμε, σχεδιάσαμε αλλά και εξοπλίσαμε αυτό το σχέδιο. Επίσης, είναι και κάτι για το οποίο δεν μετανιώνουμε. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Προφανώς και θα γινόταν η απόδραση και θα ήταν μια απόδραση που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα. Πιστεύω, ότι ένας κρατούμενος έχει ηθικό χρέος να αναζητήσει την ελευθερία του, η οποία άλλωστε δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται.

Ας φτάσουμε όμως στο σήμερα. Την προηγούμενη Δευτέρα συνελήφθη μια φίλη της μάνας μου και ένας φίλος του αδερφού του Γιώργου Πολύδωρου (σ.σ. μέλος της Σ.Π.Φ.). Τότε, η μάνα μου, όπως και ο αδερφός του Γιώργου εμφανίζονται αυτοβούλως στο γραφείο του ειδικού εφέτη ανακριτή για να καταθέσουν. Ο ανακριτής αρνείται να τους δεχτεί λέγοντάς τους, ότι θα τους καλέσει τις επόμενες ημέρες. Βγαίνοντας, ωστόσο, από το γραφείο του και στα σκαλιά του Εφετείου, σταματάνε την μάνα μου τέσσερις αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής λέγοντάς της να τους ακολουθήσει. Εκεί, της ανακοινώνεται, ότι έχει βγει ένταλμα σύλληψης. Την ίδια στιγμή, στο πατρικό μου σπίτι στην Σαλαμίνα γίνεται έρευνα της Αντιτρομοκρατικής – παράνομα στην αρχή, χωρίς την παρουσία Εισαγγελέα. Για να μην μακρηγορώ, μπαίνουν οι μπάτσοι μέσα στο σπίτι και συλλαμβάνουν την Αγγελική που μέχρι εκείνη την στιγμή καταζητούνταν, όπως επίσης και την σύζυγο του αδερφού μου.

Αυτή τη στιγμή η μάνα μου δεν βρίσκεται φυλακή, επειδή η Αγγελική φιλοξενήθηκε για μερικές μέρες στο πατρικό μου σπίτι. Βρίσκεται στη φυλακή, γιατί κατηγορείται ως μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς

Οι κατηγορίες που σχηματίστηκαν σε βάρος της μητέρας σου και της συζύγου του αδερφού σου είναι βαρύτατες. Πώς οδηγήθηκαν σε αυτές τις συλλήψεις;
Η μάνα μου εδώ και τέσσερα χρόνια με επισκέπτεται στην φυλακή. Γνώριζε, ότι με την Αγγελική έχουμε προσωπική σχέση. Κάποια στιγμή εγώ προσωπικά, είχα πει στην Αγγελική, ότι εάν βρεθεί σε δύσκολη θέση, είναι κυνηγημένη και δεν έχει που να πάει, να πάει στο σπίτι της μάνας μου. Έτσι κι έγινε. Η Αγγελική ήταν καταζητούμενη αρκετό καιρό και κάποια στιγμή, δεν γνωρίζω ακριβώς πότε, είδε, ότι δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα και επέλεξε να κάνει, αυτό που της είχα πει. Τι να έκανε δηλαδή η μάνα μου; Να της έκλεινε την πόρτα στα μούτρα;

Η σύζυγος του αδερφού μου με την μάνα μου έχουν πολύ καλές σχέσεις. Είναι και οι δυο στη φιλοζωική εταιρεία και φροντίζουν πολλά ζώα στο κτήμα που έχουμε σπίτι μας στην Σαλαμίνα. Όταν λοιπόν πήγε η μάνα μου να καταθέσει, ζήτησε από την Εύη να ταΐσει τα ζώα. Γι' αυτό και η Εύη συνελήφθη στο αγρόκτημα, έξω από το σπίτι.

Ακόμα και οι ίδιοι οι δικαστές κατάλαβαν την γελοιότητα της υπόθεσης, γι' αυτό και η κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία έπεσε σε βαθμό πλημμελήματος. Ακόμα και σύμφωνα με το νομικό οπλοστάσιο του κράτους, η κατηγορία για την υπόθαλψη εγκληματία, εφόσον εμπεριέχει συγγενικό ή συναισθηματικό δεσμό, είναι πλημμέλημα. Και ως πλημμέλημα θα δικαστεί. Αυτή τη στιγμή η μάνα μου δεν βρίσκεται φυλακή, επειδή η Αγγελική φιλοξενήθηκε για μερικές μέρες στο πατρικό μου σπίτι. Βρίσκεται στη φυλακή, γιατί κατηγορείται ως μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Μα πόσο παράλογο είναι αυτό; Μια 60χρονη μάνα να είναι μέλος μιας ένοπλης οργάνωσης. Ακόμα όμως και για αυτή την κατηγορία, για την οποία προβλέπεται φυλάκιση 5 ή 10 χρόνων, υπάρχει μια βασική και απαράβατη κιγκλίδα. Για να κριθεί κάποιος προφυλακιστέος πρέπει να συντρέχουν δυο λόγοι. Καταρχάς να είναι ύποπτος φυγής και δεύτερον για να αποφευχθεί η τέλεση του ίδιου αδικήματος. Ποιανού αδικήματος; Να οργανώσει η μάνα μου ή η σύζυγος του αδερφού μου την Σ.Π.Φ.;

Πού βασίζεται αυτό το κατηγορητήριο;
Αυτό το κατηγορητήριο δεν βασίζεται πουθενά. Το κατηγορητήριο για την σύζυγο του αδερφού μου αναγράφει «σε χρόνο αόριστο και σε τόπο αόριστο παραδόθηκαν από την Εύη γράμματα στην Αγγελική Σπυροπούλου». Το αντιλαμβάνεσαι αυτό; Δεν παραδόθηκαν καλάσνικοφ. Γράμματα - λένε - ότι παραδόθηκαν. Κάτι, το οποίο είναι αναληθές.

Βέβαια, η αστυνομία γνωρίζει την αλήθεια. Όλη η αλληλογραφία που γινόταν με τους ανθρώπους έξω, δηλαδή με τους συνεργούς μας γινόταν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με διπλή αποκρυπτογράφηση. Δηλαδή, εμείς στέλναμε τα μηνύματα και οι άνθρωποι τα λάμβαναν στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές συσκευές. Και το αντίστροφο. Η ηλεκτρονική αλληλογραφία δεν γινόταν με διαμεσολαβητές τρίτους ανθρώπους. Ποτέ δεν θα διακινδυνεύαμε να βάλουμε δικούς μας ανθρώπους να συναντήσουν άτομα που είναι στην παρανομία.

ΠΗΓΗ:vice.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis