Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:54 | 14/06/2015

 Στη συνομιλία που έχει με συνεργάτη του, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσλάβουν βουλευτή της Χρυσής Αυγής ως υποπλοίαρχο για το περιβόητο πλοίο! Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για τον προφυλακισμένο βουλευτή Α' Πειραιά Νίκο Κούζηλο.

Μπορεί η συνεργασία τελικά να μην έκλεισε και ο χρυσαυγίτης βουλευτής να μην οδήγησε το πλοίο της ηρωίνης στην Αίγυπτο, όμως μέσα από τους διαλόγους προκύπτει πως ο Ν. Κούζηλος είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης πρωταγωνιστών της υπόθεσης. Μάλιστα, στις συνομιλίες αναφέρεται ότι ο χρυσαυγίτης τούς ενημερώνει για επιθέσεις που γίνονται και αν συμμετείχε ή όχι η Χρυσή Αυγή.

«Πήρα εγώ αμέσως τον Νίκο (σ.σ.: εννοεί τον Κούζηλο) κι έπιασε τα τηλέφωνα και λέει ούτε ένας... -Πάντως να ξέρεις ότι αυτοί... είναι στημένοι έτσι σαν στρατιώτες... πώς είναι ρε παιδί μου οι χρυσαυγίτες... κουρεμένοι, έτσι, κατάλαβες; Για να περάσουν αυτό το μήνυμα... -Σε κάποιο ουδέτερο γήπεδο... εκτός αν κατεβάσουν πραγματικά τους χρυσαυγίτες να τους τσιμπήσουν αυτούς... να τους λιώσουνε για να μάθουνε... να μην το ξανακάνουνε», σημειώνεται σε άλλο σημείο των διαλόγων.

 Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι ο Νίκος Κούζηλος, εμποροπλοίαρχος στο επάγγελμα, γνώριζε πολύ καλά τους παλαιότερους και πρόσφατους ιδιοκτήτες του πλοίου. Οσο το NOOR ONE ονομαζόταν ΚΥΘΝΟΣ, ο χρυσαυγίτης ήταν υποπλοίαρχός του. Ως αποτέλεσμα, είχε στενή σχέση με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, ο οποίος τον σύστηνε στους συνεργάτες του ως «απολύτως έμπιστο, ως άνθρωπό του», αλλά και με τον ίδιο τον Αιμ. Κοτσώνη που βάσει των συνομιλιών ήταν από τότε μέτοχος στο πλοίο.

Επεισόδια και ξύλο
Σε διάλογο που επίσης καταγράφεται και πρωταγωνιστεί ο Αιμίλιος Κοτσώνης, ο ίδιος αναφέρεται σε «μια ομάδα 10 ατόμων που πήρε μαζί του και έπαιξαν ξύλο με Παναθηναϊκούς στην Κωνσταντινούπολη». Δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη συνομιλία ακολουθεί ένας διάλογος για τον «Νίκο», που σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές είναι ο Κούζηλος, φαίνεται να προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτιζε ο χρυσαυγίτης βουλευτής σε «οργανωμένα» επεισόδια.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Α' Πειραιά Νίκος Κούζηλος σήμερα βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό με τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Α' Πειραιά Νίκος Κούζηλος σήμερα βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό με τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

«Αυτοί οι οποίοι κάνανε τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό ήτανε πάλι... δεν ήτανε Θύρα 13, ήταν έτσι, μαυροντυμένοι, ξέρεις...», λέει ο Αιμίλιος Κοτσώνης στον συνομιλητή του «Τάκη».

«Αναρχία, είναι αναρχία. Μου το είπε ο Νίκος, αναρχία είναι», απαντάει εκείνος. «Εν τω μεταξύ, βαράγαν τον κόσμο ε; Ανελέητα». «Ναι ρε παιδί μου, ο Νίκος, από ομάδα φιλάθλων δηλαδή, δύο υποψήφιους είχε (σ.σ.: στη Χρυσή Αυγή), ήταν από τη Θύρα 7», τονίζει ο Τάκης. Στη συνέχεια της συνομιλίας αναφέρεται σε απόπειρα ξυλοδαρμού σε βάρος δημοσιογράφου, ο οποίος θεώρησε ότι έγινε από μέλη της Χρυσής Αυγής. «Κι εγώ ανησύχησα και ο Νίκος ανησύχησε και μάλιστα μου ζήτησε και ο Νίκος το τηλέφωνό σου να μιλήσετε... να σου πει ότι δεν έχουν ιδέα. Δεν έχει πάει ούτε ένας που να ξέρει. Που να το ξέρει ο Νίκος», λέει ο Τάκης. «Μα ρε παιδί μου την ώρα που μας το λέει, ήμουνα με τον (...) Λέει ο (...) ούτε μία στο εκατομμύριο λέει δεν είναι Χρυσή Αυγή. Από πού κι ως πού;», σχολιάζει ο Αιμ. Κοτσώνης.

Τα ντοκουμέντα από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του προφυλακισμένου Αιμίλιου Κοτσώνη στις οποίες αναφέρεται το όνομα του «Νίκου».

Τα ντοκουμέντα από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του προφυλακισμένου Αιμίλιου Κοτσώνη στις οποίες αναφέρεται το όνομα του «Νίκου».

«Ναι, καμία σχέση. Κι άμα βρεθούμε να πιούμε ένα καφέ με τον Νίκο να σ' το πει. Γιατί αυτοί είναι εδώ τώρα γιατί έχουν κινητοποιήσεις για τα δικά τους προβλήματα εδώ... θα πηγαίναμε στην Κωνσταντινούπολη...», λέει ο Τάκης, «δένοντας» τον προηγούμενο διάλογο με τον Νίκο Κούζηλο.

«Να ξέρεις ότι πολλές φορές τώρα εσείς θα έχετε πάρα πολύ... Πώς να το πω, προβοκάτσια», απαντάει ο προφυλακισμένος. «Λόγω της δύναμης που έχει το κόμμα», συνεχίζει.

Σε άλλο διάλογο, στον οποίο μιλούν δύο πρόσωπα που δεν έχουν κατηγορηθεί για καμία υπόθεση, αναφέρονται στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. «Ο Σ. ρωτά τον Μ. αν ο Κασιδιάρης είναι Ολυμπιακός της Θύρας 7. Ο Μ. του απαντά ότι του έχουν πει πως ερχότανε παλιά. Σχολιάζουν την αντίδρασή του σε τηλεοπτική εκπομπή και το κλείνουν». Η ημερομηνία της συνομιλίας είναι 19/6/2012 και παραμένει άγνωστο τι μπορεί να σημαίνει αυτή η αναφορά.

Η «εξερεύνηση» στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι οι διάλογοι που δημοσιεύτηκαν από τις συσχετισμένες πλέον μεγάλες δικογραφίες «καίνε» τον Αιμίλιο Κοτσώνη, που επιμένει να αρνείται την κατηγορία ότι ήταν πάντα μέτοχος στο πλοίο «Νουρ» και πως η εταιρεία συστήθηκε για τη μεταφορά ναρκωτικών, όπως κατηγορείται.

Ομως, μέσα από τις συνομιλίες φαίνεται ότι ήταν μέτοχος από το 2012. Σε άλλες συνομιλίες φαίνεται ο πρώην ιδιοκτήτης του πλοίου να μιλάει με τον Αιμ. Κοτσώνη και να συζητούν για κιβώτια φορτίου - παρόλο που και οι δύο ισχυρίζονται στις καταθέσεις τους ότι ασχολούνται αποκλειστικά με τη μεταφορά καυσίμων. Οι ανακριτικές Αρχές έχουν πεισθεί ότι η συνομιλία αφορά μία ακόμη παράνομη δραστηριότητα, αυτήν της μεταφοράς λαθραίων τσιγάρων.

Το ενδεχόμενο να ανοίξει η έρευνα με αφετηρία τη συγκεκριμένη συνομιλία είναι ανοιχτό, προκειμένου να ερευνηθούν οι εμπλεκόμενοι να δώσουν εξηγήσεις. Σε αυτό το κλίμα, αναμένεται να εξεταστεί και ο ρόλος του Νίκου Κούζηλου, ως «έμπιστου» υποπλοιάρχου των «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η επίθεση στο στέκι «Ρεσάλτο» και η δράση στην Ιχθυόσκαλα

Ο Νίκος Κούζηλος ήταν εμποροπλοίαρχος και εξελέγη βουλευτής της ΧΑ Α' Πειραιά στις εκλογές του 2012. Μάλιστα, σύμφωνα με χρυσαυγίτικα έγγραφα, ξεμπάρκαρε μόλις εξελέγη βουλευτής. Στις δημοτικές εκλογές που ακολούθησαν ήταν υποψήφιος της ΧΑ στον Πειραιά.

Σήμερα βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό με τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Παρόλο που ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, στα χέρια των Αρχών υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες από την επίθεση στο στέκι «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι 25/01/2014 με πέτρες και καπνογόνα. Στη συγκεκριμένη επίθεση φαίνεται να συμμετείχε ο Νίκος Κούζηλος αν και γνώριζε ότι υπάρχει έρευνα για τέτοιες επιθέσεις, γεγονός που κάνει τις Αρχές να θεωρούν πως είναι ύποπτος τέλεσης κι άλλων εγκληματικών πράξεων.

Αίσθηση είχε προκαλέσει η συνεπωνυμία του με τον παραπεμφθέντα προϊστάμενο της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ. Ο Δήμος Κούζηλος είχε απομακρυνθεί από τη συγκεκριμένη θέση μετά τις συλλήψεις των στελεχών της ΧΑ από την Αντιτρομοκρατική. Δεν έχει ποτέ διευκρινιστεί τι οδήγησε στην έξοδο τον μακρινό συγγενή του Νίκου Κούζηλου, αλλά η «εκκαθάριση» του τότε υπουργού Ν. Δένδια αφορούσε την υπόθεση της εγκληματικής δράσης της ΧΑ.

Ως χρυσαυγίτης βουλευτής Πειραιά, ο Νίκος Κούζηλος συνεργαζόταν στενά με τον Γιάννη Λαγό, βουλευτή ΧΑ της Β' Πειραιά. Στόχος του ναζιστικού μορφώματος στις «κόκκινες» περιοχές ήταν να τις «καταλάβουν», προκειμένου να καμφθεί κάθε συνδικαλιστική δράση στους σχετικούς κλάδους και να οργανωθούν εργοδοτικά σωματεία. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αλλά και η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες. Σε ομιλία του στο Πέραμα εκείνες τις μέρες, ο Γ. Λαγός είχε πει: «Εχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για θέματα που υπάρχουν εδώ στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι. Για όλα αυτά τα θέματα με τους Αιγύπτιους, που μπαίνουν κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια τους όπως θέλουν, τα παίρνουν απ' όπου θέλουν και γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, εμείς τους λέμε ότι από εδώ και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και στους Ελληνες πολίτες».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Νίκος Κούζηλος είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, μαζί με αντιπροσωπεία της ΧΑ. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ναζιστικού μορφώματος, ο βουλευτής Α' Πειραιά «άκουσε με προσοχή τα προβλήματα του προσωπικού που εργάζεται στον χώρο». Ακολούθησε δεύτερη, ενισχυμένη επίσκεψη παρουσία και του Γιάννη Λαγού. Ερωτήματα προκύπτουν από την αποκάλυψη που είχε κάνει το «Εθνος της Κυριακής» σχετικά με έτερο ξάδελφο του βουλευτή Νίκου Κούζηλου, ο οποίος απασχολείται στην Ιχθυόσκαλα ως επόπτης. Η τοποθέτησή του σημειώθηκε 18 ημέρες μετά τη δεύτερη επίσκεψη της ΧΑ, «κατ' εφαρμογή της παραγράφου 7 του άρθρου 7 του Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Κανονισμού Προσωπικού του ΟΚΑΑ (όπου υπάγεται η Ιχθυόσκαλα), σύμφωνα με την οποία στις πρώτες τοποθετήσεις που θα διενεργηθούν μετά την έγκρισή του, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση, η πλήρωση των θέσεων ευθύνης από ήδη υπηρετούντες στην ΟΚΑΑ ΑΕ υπαλλήλους με μειωμένα τυπικά προσόντα».

Στην εν λόγω παράγραφο δεν διευκρινίζεται ποια είναι τα μίνιμουμ μειωμένα τυπικά προσόντα. Ομως στον κανονισμό αναφέρεται πως τα ελάχιστα γενικά προσόντα που απαιτούνται για την κάλυψη των θέσεων εργασίας, όπως είναι και του επόπτη, είναι σπουδές τις οποίες ο Ν. Κούζηλος δεν έχει.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
[email protected]

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis