Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 17/02/2015

Το παρασκήνιο πίσω από τη διαρροή του επίμαχου προσχεδίου δήλωσης που φέρεται ότι παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί στον Έλληνα υπουργό οικονομικών αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος του Channel 4 Paul Mason, μέσα από το προσωπικό του blog.

Υπενθυμίζεται ότι ο Bρετανός δημοσιογράφος ήταν εκείνος που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας μέσω twitter προσχέδια της ανακοίνωσης, την οποία ο κ. Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να υπογράψει όπως δήλωσε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Mason, στις 1 το βράδυ ώρα Ελλάδας έλαβε έγγραφο που όπως του είπαν ήταν το επίμαχο draft του Πιερ Μοσκοβισί. Το έγγραφο -αναφέρει ο βρετανός δημοσιογράφος- που είχε την ένδειξη 18.20 βρισκόταν σε προφανή αναντιστοιχία με όσα είχαν προταθεί στην Ελλάδα. Δημοσίευσε το έγγραφο μέσω Facebook και Scirbd.

Εν συνεχεία -αναφέρει ο Mason- μια διαφορετική πηγή τον πληροφόρησε ότι το εν λόγω κείμενο ήταν ένα πρώτο draft και ότι το τελικώς συμφωνηθέν κείμενο περιείχε την ένδειξη «close of business» (κλείσιμο της υπόθεσης).

«Είχε ουσιαστικές διαφορές (σσ. με το πρώτο και ήταν ακόμη πιο αποδεκτό από την ελληνική πλευρά» αναφέρει ο Mason.

Και προσθέτει:

«Όχι μόνο το έγγραφο υπήρχε, αλλά έγραφε: “Τα παραπάνω σχηματίζουν τη βάση για μια παράταση της τρέχουσας δανειακής συμφωνίας, που θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου (4 μηνών) προγράμματος, ως ένα μεταβατικό στάδιο για ένα νέο συμβόλαιο ανάπτυξης για την Ελλάδα, που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε αυτήν την περίοδο”».

Δεδομένου ότι αυτό ήταν ακριβώς που ζητούσαν οι Έλληνες, μπορεί να εξηγήσει κανείς το σοκ όταν αντικαταστάθηκε από μια πολύ πιο σκληρή μορφή λέξεων.

Υπάρχουν ωστόσο ανοιχτά μέτωπα. Ο Μοσκοβισί ως μέλος της Κομισιόν είναι εκεί για να συμβουλεύει και δεν είναι εκείνος που έχει τα χρήματα. Οι Έλληνες διαπραγματεύονται με το Eurogroup, όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, κανένα από τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έφεραν υπογραφές. Είναι πιθανόν οι δύο πλευρές να έφυγαν με λανθασμένες αντιλήψεις από τις συναντήσεις των προσχεδίων, καταλήγει ο Mason.

Πηγή:7imeres.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis