Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:15 | 27/03/2015

Τούρκοι βουλευτές ψήφισαν σήμερα 69 από τα 132 άρθρα του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την αστυνομία, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των εξουσιών του Σώματος.

Ανάμεσα στα μέτρα που υιοθετήθηκαν σήμερα περιλαμβάνονται πάντως μερικά απ' αυτά που έχουν επικριθεί περισσότερο από τους αντιπάλους του καθεστώτος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι θέλει να κάνει την Τουρκία ένα αστυνομικό κράτος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι αστυνομικοί μπορούν να διεξάγουν έρευνες σε κατοικίες ή οχήματα με βάση απλές υποψίες ή να κρατούν υπόπτους επί 48 ώρες, αντί των 24 ωρών που μπορούσαν να τους κρατούν ως τώρα, χωρίς επίβλεψη από δικαστικό. Προβλέπει επίσης ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για διαδηλωτές που έχουν στην κατοχή τους μολότοφ ή πυροτεχνήματα.

Η κυβέρνηση κατέθεσε αυτό το νομοσχέδιο μετά τις βίαιες φιλοκουρδικές ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα τον περασμένο Οκτώβριο και στοίχισαν τη ζωή σε σαράντα ανθρώπους.

Η ψήφισή του πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα επειδή πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου και εξαιτίας των δύσκολων ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται για τον τερματισμό της εξέγερσης των Κούρδων.

Ισχυρός άνδρας της Τουρκίας από το 2003, ο Ερντογάν ελπίζει ότι το κόμμα του θα κερδίσει στις εκλογές αυτές τα δύο τρίτα των 550 βουλευτικών εδρών, μια πλειοψηφία που του είναι απαραίτητη για να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του Συντάγματος ώστε να ενισχύσει της εξουσίες του ως αρχηγού του κράτους.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis