Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:46 | 23/09/2018

Άνδρας πέρασε 17 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

Ο Ρίτσαρντ Άντονι Τζόουνς, καταδικάστηκε το 1999 για ληστεία γυναίκας σε χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ. Μολονότι είχε ισχυρό άλλοθι, αφού βρισκόταν σε ένα πάρτι γενεθλίων, όπου υπήρχαν πολλοί μάρτυρες κατέληξε να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί, λόγω της… ομοιότητάς του με τον πραγματικό δράστη της ληστείας.

Αφέθηκε ελεύθερος πέρυσι και τώρα κινείται δικαστικά κατά της πολιτείας του Κάνσας, αξιώνοντας 1,1 εκατ. δολάρια ως ηθική αποζημίωση και την επίσημη αναγνώριση της αθωότητάς του.

[custom:google-ads]

 

Τι ακριβώς συνέβη

Το 1999, ένας άνδρας αποπειράθηκε να κλέψει την τσάντα μιας γυναίκας, στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ του Κάνσας. Η γυναίκα, αντιστεκόμενη σθεναρά και κρατώντας την τσάντα της, έπεσε στην άσφαλτο, γρατζουνώντας τα γόνατά της. Τελικά, ο άνδρας κατάφερε να της κλέψει το κινητό. Λόγω του τραυματισμού της γυναίκας το συμβάν καταχωρήθηκε όχι ως πλημμέλημα αλλά ως κακούργημα.

Οι αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν τον δράση ως ισπανόφωνο ή αφροερικανό, με μακριά μαλλιά τραβηγμένα πίσω. Είπαν επίσης πως τον έλεγαν Ρικ.

Ένας αυτόπτης σημείωσε και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγε ο δράστης και το οποίο εντοπίστηκε στη συνέχεια έξω από το σπίτι του Ρικ.

Με τη φωτογραφία από τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων, οι αρχές αναζήτησαν στα μητρώα τους κάποιον Ρίτσαρντ ή Ρικ με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το παρεμφερές όνομα και η συγκλονιστική ομοιότητα του πραγματικού δράστη με τον άνθρωπο που τελικά κατηγορήθηκε ως δράστης οδήγησαν στη σύλληψη του Ρίτσαρντ Τζόουνς. Ο ίδιος, ωστόσο, τόσο τη στιγμή της ληστείας αλλά και την επόμενη μέρα βρισκόταν στο πάρτι γενεθλίων της συντρόφου του.

Το άλλοθι του και οι πλείστες καταθέσεις δεν έπεισαν το δικαστήριο, που εστίασε στο ποινικό μητρώο του φερόμενου ως δράστη κι έτσι καταδίκασε τον Τζόουνς σε 19 χρόνια κάθειρξη.

Ο Τζόουνς άσκησε έφεση και έχασε ξανά.

Μετά από έρευνες, αφού άνοιξε ξανά η υπόθεση, εντοπίστηκε ο αληθινός δράστης ο Ρίκι Λι Άμος, με ομοιότητα θεαματική με τον Τζόουνς, ο οποίος έμενε στην διεύθυνση που είχε συνδεθεί με το έγκλημα.

Το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του Τζόουνς, στις 8 Ιουνίου ου 2017. Ωστόσο, ήδη το έγκλημα είχε παραγραφεί κι, έτσι, ο πραγματικός δράστης δεν διώχθηκε ποτέ.

Πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή λόγω... ομοιότητας με τον πραγματικό δράση

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis