Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:14 | 04/03/2020

Δύο κέντρα κράτησης μεταναστών προς απέλαση σε περιοχές, που διαθέτουν αεροδρόμιο, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένονται να γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες.  Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τα άτομα που εισέρχονται από την Κυριακή στην Ελλάδα θα κρατούνται σε κέντρα άμεσης επιστροφής που θα είναι κοντά σε αεροδρόμια, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα, και όχι στα νησιά. Αυτά τα άτομα μέχρι την άμεση επαναπροώθησή τους δεν θα μπαίνουν στα κέντρα υποδοχής».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται κλειστές δομές σε ξερονήσια, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως «κατά τη συνάντηση που είχαμε με τις τοπικές Αρχές τούς ζητήσαμε να υποδείξουν χώρους που θα μπορούν να φιλοξενήσουν κλειστές δομές. Περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Θα δούμε πώς θα κινηθούμε, πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι αν δεν υπάρξει εναλλακτική λύση θα εξακολουθήσει να υπάρχει η Μόρια, το ΒΙΑΛ και το Βαθύ».

Αναφερόμενος εξάλλου στην ανακούφιση των νησιών μίλησε για ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τη διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και την αυστηροποίηση των διατάξεων για την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης.

«Προβλέπεται επίσης η αποχώρηση μη δικαιούχων στέγασης από Δομές Φιλοξενίας και η διακοπή των υλικών παροχών προς αυτούς. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από μη δικαιούχους», επισήμανε.

Ο κ. Πέτσας διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη νεκρού και τραυματισμένων μεταναστών, φήμες που διασπείρει η τουρκική πλευρά.

Αφού χαρακτήρισε την Τουρκία «επίσημο διακινητή μεταναστών» ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διαφύλαξη και προστασία των συνόρων μας σε στεριά και θάλασσα. «Έχουμε διαμηνύσει παντού, ότι εμείς θα διαφυλάξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Από το πρωί της Παρασκευής, αμέσως μετά τα αρνητικά για την Τουρκία γεγονότα στο Ιντλίμπ, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια και μαζική, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Πρόκειται μια οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την κυβέρνηση και τις αρχές της γειτονικής χώρας. Πιστοποιούν την αλήθεια αυτή: Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας ότι άνοιξαν τα σύνορα. Η συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, της Αδριανούπολης και αλλού και η δωρεάν οργανωμένη μεταφορά τους στα σύνορα, με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής. Οι μαρτυρίες μεταναστών - όπως καταγράφονται από διεθνή δίκτυα - ότι έλαβαν οδηγίες να κατευθυνθούν στα σύνορα από τουρκικές Αρχές. Τα μηνύματα που πήραν στα κινητά τους οι μετανάστες για δήθεν ανοιχτά σύνορα. Η δημοσιοποίηση από την τουρκική κρατική τηλεόραση χάρτη με διαδρομές προς τον Έβρο και τα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Η χρήση από τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια δακρυγόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός χθες παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ «κατήγγειλε ευθέως την Τουρκία, ότι - παραβιάζοντας τη Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση - αντί να εμποδίζει τις παράνομες εισόδους προς την Ελλάδα ενθαρρύνει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

lawandorder.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis