Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:31 | 10/12/2015

Ποιος απειλεί να «αλώσει» τα Εξάρχεια; Ποια συμφέροντα θέλουν να δι­ώξουν από την περιοχή τους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους; Ποι­ος «στρατολογεί» τους «εισαγόμενους» κουκουλοφόρους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και πολλοί ανήλικοι; Ποιοι επιμένουν να στοχοποιούν τους αντιεξουσιαστές ως υποκινητές των επεισοδίων; Τι κρύ­βεται πίσω από τη «λογική» της αστυνομίας για «περιορισμό των κου­κουλοφόρων» στην «πλατεία» προκειμένου να αποτραπούν τα επεισό­δια στο κέντρο της Αθήνας;

Τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή το βράδυ μετά το τέλος της πορείας μνήμης για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν μια ακόμη ψηφίδα στο παζλ του χάους που ηθελημένα επιβάλλουν κάποιοι στην περιοχή. Για να ξεχαστούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Περπατώντας τη Δευτέρα το πρωί στη Στουρνάρη και ανηφορίζοντας προς την πλατεία, βλέ­πεις τα ταλαιπωρημένα πρόσωπα των κατοίκων και των καταστηματαρχών, τα οποία μαρτυ­ρούν μια ακόμη εφιαλτική νύχτα... Οι περισσό­τεροι ξενύχτησαν για να προστατέψουν τα σπί­τια και τις περιουσίες τους έχοντας να αντιμε­τωπίσουν τη βροχή μολότοφ και χημικών που έπνιξαν για ώρες τα Εξάρχεια.

«Τρέμουμε»

Στην οδό Θεμιστοκλέους η Μαίρη Θεολό­γου στέκεται έξω από ό,τι απέμεινε από το κα­τάστημα με ρούχα που διατηρούσε στην περι­οχή επί 42 χρόνια. Όταν βγήκε στη σύνταξη, το κατάστημα πέρασε στον γιο της, που ζούσε απ' αυτό μαζί με την οικογένειά του. Την Κυριακή το πρωί είδε τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη από την καταστροφική μανία των κουκουλοφόρων.

«Δύο νεαροί έριξαν βενζίνη και έβαλαν φω­τιά. Μέσα το κατάστημα είχε ρούχα, όλα εύ­φλεκτα. Από την πυροσβεστική μάς είπαν ότι δεν μπορούσαν να στείλουν κάποιο όχημα για να σβήσει τη φωτιά αν δεν υπήρχε κάλυψη από τουλάχιστον δύο διμοιρίες των ΜΑΤ» λέει στο «Π» η κυρία Θεολόγου.

«Εδώ και 20 χρόνια, όποτε υπάρχει κάποια μεγάλη συγκέντρωση, τρέμουμε για τις περιουσίες μας. Και το χειρότερο είναι πως δεν μας βοηθάει κανείς. Όποια κυ­βέρνηση, όποιος υπουργός και αν είναι στα πράγματα, ομάδες που δεν έχουν καμιά σχέση με την πλατεία Εξαρχείων κρύ­βονται πίσω από την "ανω­νυμία'' της κουκούλας - ενώ στην πραγματικότητα γνωρί­ζουν όλοι ποιοι είναι και ποιοι τους καθοδηγούν» υποστηρίζει ιδιοκτήτρια αποθήκης με ανα­λώσιμα ηλεκτρονικών υπολο­γιστών στην οδό Σολωμού, η οποία προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία της (σ.σ.: τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

«Τους αστυνομικούς τους ενδιαφέρουν το κτήριο του Πολυτεχνείου και το πολυκατά­στημα που βρίσκεται στη συμβολή της Σολω­μού με την Μπουμπουλίνας. Τα μικρομάγαζα ας καούν. Έχουμε φθάσει στο σημείο να λέμε μεταξύ μας πως ίσως να ήταν προτιμότερο να μην υπάρχουν καθόλου διμοιρίες στα Εξάρ­χεια, για να μη βρίσκουν αφορμή οι ταραξίες» λέει στο «Π» ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρολογείου στην οδό Μπόταση που γλίτωσε μόνο με μια σπασμένη τζαμαρία. Την Κυριακή το βρά­δυ είδε μπροστά στα μάτια του δεκατετράχρονα παιδιά να αναποδογυρίζουν ένα αυτοκίνητο και να του βάζουν φωτιά για να το χρησιμοποι­ήσουν ως οδόφραγμα κατά των αστυνομικών.

«Την Κυριακή γύρω στα είκοσι παιδιά, που δεν θα πρέπει να ήταν μεγαλύτερα από 14 ετών, ει­σέβαλαν στην πολυκατοικία και προσπάθησαν να σπάσουν τις εισόδους των διαμερισμάτων για να βρουν καταφύγιο. Και απέξω οι διμοιρίες των ΜΑΤ να πετούν δακρυγόνα και χημικά αδι­αφορώντας για τους ενοίκους των 45 διαμερι­σμάτων, αν έχουμε άρρωστους, ηλικιωμένους και παιδιά. Και αυτό το φαινόμενο επαναλαμ­βάνεται κάθε φορά το ίδιο» καταγγέλλει η κυ­ρία Ε.Χ., η οποία ζει στην οδό Οικονόμου, έναν δρόμο κάθετο στην πλατεία Εξαρχείων.

Και οπαδοί...

Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι των Εξαρχείων που δέχονται να μιλήσουν επωνύμως. Φοβού­νται. Όχι τους αντιεξουσιαστές, αλλά τις συμ­μορίες των εμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι - όπως λένε - «έχουν καταλύσει την πλατεία», και τους οργανω­μένους οπαδούς ομάδων ποδοσφαίρου, οι οποίοι στρατολογούν τις ομάδες των νεαρών κουκουλοφόρων που ξεκινούν τον πετροπόλε­μο με τους αστυνομικούς τους τελευταίους μήνες στα Εξάρχεια.

«Πιστεύω πως είναι σχέδιο. Πώς να κατα­στρέψουν τα Εξάρχεια, να μη μείνει τίποτα εδώ πέρα. Να καταστραφούν τα Εξάρχεια ολοσχερώς. Απευθύνουμε έκκληση, για ακόμα μια φορά, στο κράτος και την αστυνομία να μας προστατέψουν. Πολλοί θέλουμε να σηκωθούμε και να φύγου­με. Αλλά να πάμε πού; Άλλωστε κανένας δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει σπίτι εδώ με τα όσα συμβαίνουν» υποστηρίζει η κυρία Θεολόγου.

Για τρία κακουργήματα, μεταξύ των οποί­ων συμπεριλαμβάνονται αυτά της έκρηξης, του εμπρησμού και των διακεκριμένων φθορών κατηγορούνται 13 από τους 16 συλληφθέντες των επεισοδίων της περασμένης Κυριακής. Ανάμεσά τους και έξι ανήλικοι μεταξύ 13 και 17 ετών. Από τους τρεις οι οποίοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, ένας καταδικάστηκε σε τριετή ποι­νή φυλάκισης με αναστολή.

Ο 23χρονος νεαρός υποστήριξε ενώπιον των δικαστών ότι δεν είναι αναρχικός και συμμε­τείχε στα επεισόδια εξαιτίας της οργής που του έχει προκαλέσει η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τελευταίο χρονικό δι­άστημα.

ΜΙΧAΛΗΣ ΛΑΓAΝΗΣ

topontiki.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis