Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 21/02/2017

Ομάδα 30 ατόμων, έχοντας ως ορμητήριο τα Εξάρχεια, έκανε επιδρομή σε κατάστημα ειδών κάμπινγκ στη Χαριλάου Τρικούπη, ανάμεσα σε Πανεπιστημίου και Ακαδημίας. Ακινητοποίησε τον φύλακα και τον ιδιοκτήτη, αφαίρεσε σλίπινγκ μπαγκ και ρούχα συν τα χρήματα από το ταμείο και επέστρεψε ανενόχλητη στο άβατο της πλατείας. Ο καθηγητής του Παντείου Αγγελος Συρίγος είδε κάποιον να βάφει με σπρέι τον τοίχο του κτιρίου. Του είπε ότι αυτό απαγορεύεται. Ο νεαρός σταμάτησε να βάφει τον τοίχο και έστρεψε το σπρέι στον καθηγητή. Μετά τον χτύπησε με μπουκάλι στο πρόσωπο και, όταν έπεσε κάτω, μαζί με άλλους δύο άρχισαν να τον χτυπούσαν με κλωτσιές. 

Η κυβέρνηση αντέδρασε αστραπιαία. Στην περίπτωση της επίθεσης στον καθηγητή το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» την επίθεση, επισημαίνοντας ότι «οι πράξεις βίας δεν έχουν καμία θέση όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά και σε κανέναν άλλο χώρο» και ότι «ο διάλογος δίνει διεξόδους και οδηγεί όλους μας ένα βήμα μπροστά». Πιθανόν επειδή με την παρατήρησή του ο καθηγητής δεν άφησε διέξοδο για διάλογο στερώντας από τους τρεις νεαρούς καλλιτέχνες του γκράφιτι τη δυνατότητα να κάνουν «ένα βήμα μπροστά». Ταυτόχρονα ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας μίλησε με σκληρή γλώσσα. Εκτός από το ότι «καταδίκασε απόλυτα» την επίθεση στον καθηγητή, του ευχήθηκε περαστικά για να καταλάβουν οι συμμορίες των πανεπιστημίων με ποιου την πλευρά είναι. 

Στην περίπτωση της καταστροφής των ακυρωτικών μηχανημάτων, η κυβέρνηση πήρε μέτρα κατά των υπαιτίων. Οταν ο πρόεδρος των τεχνικών της ΟΣΥ Αποστόλης Ραυτόπουλος είπε «ζούμε σε ένα αναρχοκρατούμενο κράτος που δεν υπάρχει καμία ασφάλεια ούτε για τον πολίτη, ούτε τον επιβάτη, ούτε τον οδηγό. Κυρίως οι οδηγοί είναι έρμαια στις ορέξεις του καθενός», ο Νίκος Τόσκας τον έβαλε στην θέση του. Χαρακτήρισε τις καταστροφές των ακυρωτικών «μεμονωμένες περιπτώσεις» εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει ανομία». Αφού 100 μηχανήματα τον μήνα δεν είναι ούτε 2.500 τον χρόνο και δεν υπάρχει νόμος που να λέει ότι η δολοφονία του ακυρωτικού είναι αδίκημα. 

Στην περίπτωση του ντου στο κατάστημα με τα είδη κάμπινγκ ο Νίκος Τόσκας δεν πήρε θέση. Οπως είναι γνωστό, το Εξαρχιστάν έχει αναγνωριστεί από την κυβέρνηση σαν ανεξάρτητο κράτος. Το υπουργείο Εξωτερικών θα επιδώσει νότα στις συλλογικότητες του Εξαρχιστάν. 
Από την ημέρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέπληξε τον υπεύθυνο αστυνομικό για την ασφάλεια της Βουλής, επειδή δεν άφηνε τους εκπροσώπους του «Ρουβίκωνα» να μπουν στο προαύλιο, η κυβέρνηση έδειξε ποιοι είναι τα παιδιά και ποιοι τα αποπαίδια. Παιδιά είναι αυτά που καταστρέφουν τα ακυρωτικά, γράφουν στους τοίχους και «απαλλοτριώνουν» τα εμπορεύματα των μαγαζιών. Τα αποπαίδια περιμένουν από το κράτος να τους υπερασπίσει. Ενα κράτος που το σώμα του βρίσκεται στο Μαξίμου, αλλά η ψυχή του στην Κουμουνδούρου και τα Εξάρχεια. 


Το Τάμα του Εθνους

Στο μεταξύ, ο κόσμος καίγεται και 16 βουλευτές της Ν.Δ., κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ότι «η εκπλήρωση του Τάματος του Εθνους και των Ηρώων του Εθνους για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού συνεχίζει να αποτελεί ηθική και συμβατική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας». Προσθέτοντας ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από δωρεές Ελλήνων και φιλελλήνων. 

Δεν θα μας παρεξηγήσει

Η εξήγηση ότι το Τάμα του Εθνους προκύπτει από την υπόσχεση που είχε δώσει το 1829 η Εθνοσυνέλευση του Αργους για να ευχαριστήσει τον Θεό για την επιτυχία της Επανάστασης του 1821 πιθανότατα ισχύει. Ισχύει όμως ότι το Τάμα του Εθνους έχει συνδεθεί στη λαϊκή συνείδηση με τη δικτατορία του ’67 και ότι το εξάμβλωμα που σχεδιαζόταν να κατασκευαστεί είχε περάσει ως ευχαριστίες του Εθνους για την σωτηρία του Παπαδόπουλου μετά την απόπειρα του Παναγούλη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Ωρες μετά την κατάθεση της ερώτησης, οι 16 βουλευτές απέσυραν τις υπογραφές τους. Αν ο Σωτήρας είχε την υπομονή να περιμένει 188 χρόνια για το Τάμα του, ελπίζουμε ότι δεν θα μας παρεξηγήσει σαν Εθνος αν περιμένει λίγο ακόμα. 

 

Αντώνης Πανούτσος

 

protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis