Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 14/03/2018

Πριν δύο χρόνια περίπου, μας είχε ανακοινωθεί το όνομα του νέου Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ήταν αυτό του Παναγιώτη Κοτρίδη. Το όνομα κάτι μου έλεγε, αλλά ήμουνα σίγουρος ότι δεν τον είχα συναντήσει ποτέ. Μετά από την πρώτη μας γνωριμία έμαθα ότι είναι ο γιός του παλαιού παίκτη του Ολυμπιακού, Μπάμπη (Χαράλαμπου) Κοτρίδη.

Άξιος Αξιωματικός, αγαπητός στους συναδέλφους του, στην κοινωνία της Σάμου. Τυχερός μέσα στην ατυχία του. Γνώρισε την αποδυνάμωση της Υπηρεσίας του λόγω της επάνδρωσης του αεροδρομίου της Σάμου με έμπειρο προσωπικό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, του έτυχε η αναρρωτική άδεια λόγω εγχείρησης στο μηνίσκο, αλλά τυχερός διότι δίπλα του είχε ένα πολύ καλό επιτελείο με στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ένα εμπειρότατο Εθελοντικό Κίνημα.

00Kotridis01

Θυμάμαι την αγωνία του όταν στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ στην Αντιπεριφέρεια Σάμου στις 29 Μαρτίου 2017 είχε πεί:

«Πολλά άτομα, ικανά άτομα αποχώρησαν για να μπουν στις υπηρεσίες της Fraport στα αεροδρόμια. Δυστυχώς τα άτομα για να κάνουν ακόμα και μια βάρδια είναι λίγα. Ακόμα κι εγώ θ’ αναγκαστώ να κάνω τον τηλεφωνητή. Όχι ότι το θεωρώ υποτιμητικό – άλλωστε από εκεί ξεκίνησα κι εγώ – αλλά θέλω να καταλάβετε το πρόβλημα. Απαντήστε μου τι θα γίνει αν κληθούμε ταυτόχρονα ν’ αντιμετωπίσουμε μια πυρκαγιά, μια διάσωση μεταναστών κι ένα περιστατικό σε αστική περιοχή; Σίγουρα θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Προσωρινή λύση μέχρι να γίνουν οι νέες τοποθετήσεις, οι εθελοντές. Οι εθελοντές που είμαι υπερήφανους γι’ αυτούς, που ξέρω ότι τη δύσκολη στιγμή θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν».

Το Samostoday του έθεσε μερικές ερωτήσεις και παρακάτω μπορείτε να διαβάστε τι μας είπε:

Samostoday: Πως ένιωσε ο Παναγιώτης Κοτρίδης όταν έμαθε πριν δύο χρόνια περίπου ότι μετατίθεται στη Σάμο ως Διοικητής;

Παναγιώτης Κοτρίδης: Ξαφνιάστηκα, γιατί δεν περίμενα να μετατεθώ, λόγω της θέσης της οποίας είχα στο κέντρο επιχειρήσεων, αλλά παράλληλα πείσμωσα και είπα ότι όπου και να πάω θα τα καταφέρω και θα προσφέρω ότι μπορώ. Ελπίζω να τα κατάφερα.

Samostoday: Είχατε πληροφορίες για το εθελοντικό κίνημα που υπάρχει στη Σάμο; Όταν το γνωρίσατε από κοντά πως νιώσατε;

Παναγιώτης Κοτρίδης: Μόλις έμαθα για τη μετάθεσή μου, άρχισα να συλλέγω πληροφορίες για τη Σάμο, τόσο από συναδέλφους που είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν στο νησί, όσο και από αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Έτσι έμαθα και για το τεράστιο εθελοντικό κίνημα της Σάμου. Όταν τους γνώρισα από κοντά αισθάνθηκα ποιο δυνατός, που ήξερα ότι θα έχω τόσα παλικάρια και πλέον φίλους στο πλάι μου. Πραγματικά αισθάνομαι δέος για όλους του εθελοντές.

00Kotridis03

Samostoday: Πιστεύετε ότι η αλλαγή του Διοικητή της ΠΟΥ Σάμου κάθε χρόνο πριν την αρχή της αντιπυρικής περιόδου είναι σωστή; Ή είναι στο πλαίσιο των μεταθέσεων που σχεδιάζει το αρχηγείο;

Παναγιώτης Κοτρίδης: Οι μεταθέσεις γίνονται Μάρτιο και Μάιο κάθε έτους. Το ότι κάθε χρόνο γίνεται αλλαγή της Διοίκησης, σίγουρα δεν είναι καλό, αλλά είναι και αναπόφευκτο, μέχρι οι Σαμιώτες Αξιωματικοί να φτάσουν στο βαθμό του Πυράρχου, ώστε να μπορούν ν’ αναλάβουν τη Διοίκηση της Υπηρεσίας, αυτό το πρόβλημα θα υπάρχει. Ούτε η αλλαγή κάθε δύο χρόνια λύνει το πρόβλημα, γιατί την επόμενη χρονιά που θα έρθει νέος διοικητής δεν θα γνωρίζει το νησί.

Samostoday: Έχει αρκετό χρόνο ο νέος Διοικητής να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας, καθώς επίσης να γνωρισθεί με τις αρχές και το προσωπικό (μόνιμους – εποχικούς – εθελοντές) για το σωστό σχεδιασμό της αντιμετώπισης της κατάστασης, δεδομένου ότι η καθημερινότητα πολλές φορές δεν επιτρέπει και πολλές ενέργειες;

Παναγιώτης Κοτρίδης: Όποιος έχει διάθεση τα καταφέρνει όλα. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα, άρχισα να γυρίζω με το όχημα, να μαθαίνω τις περιοχές, αλλά και να έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο. Αν έχεις καλή οργάνωση και μεθοδικότητα, θα τα καταφέρεις. Εμένα με βοήθησε πολύ η εφτάχρονη εμπειρία μου στο κέντρο επιχειρήσεων της Αθήνας.

Παναγιώτης Κοτρίδης: «Θα σας θυμάμαι πάντα με αγάπη»

Samostoday: Βιώσατε την αποδυνάμωση της ΠΥ Σάμου, λόγω της γνωστής επάνδρωσης του αεροδρομίου με προσωπικό που ήταν ιδιαίτερα έμπειρο. Αυτό ήταν κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στη λειτουργία της Υπηρεσίας;

Παναγιώτης Κοτρίδης: Κάθε συνάδελφος είναι μέρος της αλυσίδας. Η για οποιοδήποτε λόγο απώλεια συναδέλφου, μικραίνει και αποδυναμώνει την αλυσίδα. Σίγουρα η αποδυνάμωση της υπηρεσίας δημιούργησε πολλά προβλήματα στην υπηρεσία, η οποία καλείται ν’ ανταποκριθεί σε πολλαπλά συμβάντα με πολύ λίγο κόσμο. Έφυγαν έμπειρα άτομα και το κυριότερο Σαμιώτες που γνώριζαν καλά τις περιοχές και αναγκάστηκε το Αρχηγείο να στείλει Πενταετής πυροσβέστες απ’ όλη την Ελλάδα, που ήρθαν για πρώτη φορά στο νησί. Τα περισσότερα βράδια, αναγκαζόμουν να μένω μέσα στην υπηρεσία για να υπάρχει ένα επιπλέον άτομο στην υπηρεσία της πρώτης εξόδου.

Samostoday: Η απογοήτευση και η ευχαρίστηση είναι μέσα στην καθημερινότητα και πόσο μάλλον στη ζωή του Διοικητή που διαχειρίζεται ανθρώπινες ζωές. Ο Παναγιώτης Κοτρίδης μπορεί να μας πει μια ευχάριστη και μια δυσάρεστη στιγμή που βίωσε στη Σάμο;

Παναγιώτης Κοτρίδης: Η ποιο δυσάρεστη στιγμή ήταν σίγουρα η μεγάλη πυρκαγιά που είχαμε στις 8-7-2016 και έκαψε ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού. Ευτυχώς οι ευχάριστες στιγμές είναι πολλές και συνεχίζονται μέχρι και τώρα και δεν είναι άλλες από τον σεβασμό την αγάπη που μου δείχνουν όχι μόνο οι συνάδελφοι μου, αλλά και οι απλοί Σαμιώτες που με συναντούν στο δρόμο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο που μπορεί να πάρει κάποιος Αξιωματικός.

00Kotridis05

Samostoday: Μεγάλο θέμα και το έχετε επισημάνει η θέση του ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στις παρυφές της πόλης Σάμου, κοντά σε δασική έκταση. Υπάρχει κίνδυνος και αν ναι, τι πρέπει να γίνει και από ποιους.

Παναγιώτης Κοτρίδης: Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβα, ήταν ένα θέμα που μου δημιουργούσε και μου δημιουργεί μεγάλη ανησυχία. Και μόνο του ότι στοιβάζεται ένας τόσος μεγάλος αριθμός ατόμων σ΄έναν τόσο μικρό χώρο, αποτελεί και από μόνο του ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο. Πόσο μάλλον όταν βρίσκεται μέσα σε δασική έκταση. Για όλους τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν έχω ενημερώσει με παρουσιάσεις που έχω κάνει, τόσο τους τοπικούς φορείς, σε ΣΝΟ, όσο και τους υπεύθυνους της εγκατάστασης και τις ΜΚΟ. Το τι πρέπει να γίνει; Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Samostoday: Η οικονομική κρίση «χτύπησε» την Υπηρεσία σας;

Παναγιώτης Κοτρίδης: Η υπηρεσία είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Όπως και σε όλη την κοινωνία υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, έτσι και στην υπηρεσία υπάρχει πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελεστούν προϋπολογισμοί, που αφορούν τόσο στα οχήματα, όσο και την λειτουργία των γραφείων.

00Kotridis06

Samostoday: Υπήρξε τελικά καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους;

Παναγιώτης Κοτρίδης: Υπήρξε πολύ καλή συνεργασία και τους ευχαριστώ πάρα πολύ.

Samostoday: Από τη νέα σας θέση μπορείτε να βοηθήσετε τα νησιά μας όταν χρειασθεί;

Παναγιώτης Κοτρίδης: Από τη νέα μου θέση, δεν θα μπορώ να παίρνω αποφάσεις που να έχουν σχέση με την πυρασφάλεια του νησιού, αλλά σαν Παναγιώτης Κοτρίδης, θα κάνω ότι είναι δυνατόν και περνάει από το χέρι μου.

00Kotridis08

Samostoday: Ο Παναγιώτης Κοτρίδης «τι θα πάρει» μαζί του, φεύγοντας από τη Σάμο;

Παναγιώτης Κοτρίδης: Θα πάρει μαζί του την πολύ μεγάλη εμπειρία που απέκτησε ως εφόδιο για την συνέχεια της σταδιοδρομίας του, τις πολλές και όμορφες στιγμές που πέρασε στο νησί, τους πολλούς φίλους που έκανε και ξέρει ότι όποτε και να έρθει στη Σάμο, θα υπάρχουν πολλοί που τον περιμένουν με αγάπη.

Σίγουρα θα επισκεφτώ το νησί, για να μπορέσω να χαρώ όλες τις ομορφιές του, όπως δεν μπόρεσα ως Διοικητής.

«Θα σας θυμάμαι πάντα με αγάπη»…

00Kotridis02

Αυτός ήταν ο Παναγιώτης Κοτρίδης, ο Πύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης. Η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος τον επέλεξε να μετατεθεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων στην Αττική στις 15 Μαρτίου, παραδίδοντας τη Διοίκηση στον Πύραρχο κ. Δημοσθένη Ραγκαβά.

Έχω την αίσθηση ότι έγινε ιδιαίτερα αγαπητός και έβαλε κι αυτός το δικό του λιθαράκι στον πήχη της πετυχημένης διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου. Η Σάμος είναι σίγουρο ότι απέκτησε ακόμα έναν φίλο, όπως φίλοι της είναι όλοι οι πρώην Διοικητές που πέρασαν από το νησί.

Του ευχόμαστε να έχει υγεία και ν’ αναρριχηθεί στα υψηλότερα σκαλοπάτια της Διοίκησης του Πυροσβεστικού Σώματος…

Αλέξης Κομνηνός

samostoday.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis