Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:44 | 22/02/2017

Στις 7 Ιουνίου θα ξεκινήσουν φέτος "για πρώτη φορά" οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (και στις 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ) και θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιουνίου, ενώ τα αποτελέσματα με τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 29 του ίδιου μήνα.

Φέτος οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ' τάξης των λυκείων θα προηγηθούν και θα ξεκινήσουν στις 11 Μαΐου, ενώ θα πάρουν τα αποτελέσματα στις 31 Μαΐου και θα έχουν μία εβδομάδα χρόνο προκειμένου να προετοιμασθούν για τις Πανελλαδικές. Η αλλαγή αυτή έγινε επειδή οι Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν πλέον αποσυνδεθεί από τις απολυτήριες και αφορούν αποκλειστικά την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα.

 

Η φετινή χρονιά έχει πολλές διαφοροποιήσεις όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων τόσο για τα λύκεια όσο και για τα γυμνάσια και τα Επαγγελματικά Λύκεια. Η διενέργεια των απολυτηρίων τον Μάιο για τους μαθητές της Γ' Λυκείου επιτρέπει να δοθεί πριν από την κατάθεση των μηχανογραφικών δεύτερη ευκαιρία για λήψη απολυτηρίου σε όσους δεν μπορέσουν να προαχθούν.

Μετεξεταστέοι

 

Με τον νόμο 4452 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή προβλέπεται στο τέλος Ιουνίου εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ' τάξης αλλά και των υπόλοιπων τάξεων. Με τον ίδιο νόμο καθιερώνεται για πρώτη φορά τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, η οποία τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ετσι τους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β' ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα. Στα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 22 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ στις 21 Ιουνίου.

 

Οσον αφορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει το αναλυτικό πρόγραμμα με τα μαθήματα που θα εξετάζονται κάθε μέρα, τον φετινό αριθμό των εισακτέων και ένα πιθανό διάστημα για την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων.

Πάντως με δεδομένο ότι φέτος οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν με μεγάλη καθυστέρηση συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές (πέρυσι ξεκίνησαν 16 Μαΐου), οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει και μια ανάλογη καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σε ό,τι αφορά το γυμνάσιο, στη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόζονται ορισμένα πρώτα μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση του διδακτικού χρόνου (μαθήματα έως τέλος Μαΐου) και στον περιορισμό του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του σχολείου, καθώς και στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας (Θεματική Εβδομάδα, συνθετικές και δημιουργικές εργασίες).

Ανάλογες αλλαγές μελετώνται για την επόμενη σχολική χρονιά στη Β' και τη Γ' Λυκείου (τάξεις που θα συνεχίσουν με το ισχύον σήμερα σύστημα), π.χ. μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται στις προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις και αξιοποίηση των συνθετικών εργασιών στη διαδικασία αξιολόγησης. Παράλληλα, βέβαια, εξελίσσεται η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη ριζική αναμόρφωση του λυκείου και, προτού τελειώσει η σχολική χρονιά, το υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει σχετικά τους αποφοίτους του γυμνασίου.

Νικολίτσα Τρίγκα

ethnos.gr

 

Κέντρα Ξένων Γλωσσών ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ: Εκμάθηση ξένων γλωσσών για ενήλικες σε απίστευτα καλές τιμές

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis