Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:14 | 24/09/2018

Μια “μαύρη” Κυριακή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μια “μαύρη” Κυριακή για το Ηράκλειο η χθεσινή, αλλά πάνω από τις στάχτες και τα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Κνωσού ορθώνεται ένα βαθύ... αχ. Αχ ανακούφισης για το ότι αποσοβήθηκε μια... τραγωδία! 
Στο μυαλό όλων, όταν ξέσπασε στις 8 χθες το πρωί η μεγάλη φωτιά, άρχισαν να γυροφέρνουν οι τραγικές εικόνες από το Μάτι Αττικής.

Η θέα, άλλωστε, των πυκνών καπνών όχι κάπου μακριά στην ύπαιθρο, αλλά τόσο κοντά μας, μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, οι εκκωφαντικοί ήχοι από τα πυροσβεστικά οχήματα και τα ελικόπτερα που πετούσαν συνεχώς πάνω από το Ηράκλειο, κάνοντας τη μια ρίψη μετά την άλλη, ήταν ένα πρωτόγνωρο σοκ για το Ηράκλειο, που ευτυχώς δεν εξελίχθηκε σε ένα δεύτερο... Μάτι!

 
Προφανώς και ήταν σημαντικό ευτύχημα ότι ήταν Κυριακή και όχι μια καθημερινή ημέρα, που η κίνηση είναι πολύ πιο αυξημένη στην περιοχή. 

Προφανώς όμως και οι φορείς, μετά την τραγωδία στην ανατολική Αττική, ήταν πιο υποψιασμένοι, πιο προετοιμασμένοι.

[custom:google-ads]

Χθες το Ηράκλειο έφτασε στο νήμα από μια ασύλληπτη τραγωδία! Τα εύφλεκτα υλικά στο σημείο και σε χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στα οποία ευτυχώς δεν έφτασαν οριακά οι φλόγες μετά από ηρωική μάχη κατάσβεσης, ο αρκετά πυκνοκατοικημένος χαρακτήρας της περιοχής και η παρουσία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και του πολυσύχναστου αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού εκτόξευσαν την αγωνία και τα αντανακλαστικά όλων στο “κόκκινο”! Ακόμα και των ιδιωτών, που έσπευσαν στο “πιτς φιτίλι” να συνδράμουν, ανταποκρινόμενοι στο σήμα του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη... 


Είδαμε, λοιπόν, έγκαιρα να επιστρατεύεται στη μάχη της κατάσβεσης οτιδήποτε ήταν διαθέσιμο. Είδαμε να ρίχνονται στη μάχη κοντά στους 100 πυροσβέστες, με πάνω από 20 οχήματα και 3 ελικόπτερα, τα 2 δικά μας Kamov εδώ στην Κρήτη και το γιγάντιο Ericson, που ήρθε, έστω και με καθυστέρηση, από την Αθήνα. Είδαμε να συγκαλούνται συντονιστικές συσκέψεις εν ριπή οφθαλμού. 


Είδαμε, μέσα σε ένα σκηνικό πανικού, να διασώζονται υποδομές, ακόμα και αρχεία στις φλεγόμενες εγκαταστάσεις. Είδαμε να μεταφέρεται πετρέλαιο στα ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη και να λειτουργούν οι γεννήτριες στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, όπως μας επιβεβαίωσε ο αρμόδιος εκ μέρους του Πανεπιστημίου Χαράλαμπος Κυριακάκης.

Και το κυριότερο... Είδαμε έγκαιρη εκκένωση των φοιτητών από τους χώρους της φλεγόμενης φοιτητικής εστίας, που ήταν και το μεγάλο “στοίχημα”. 


Βεβαίως, οι περιπέτειες για τους 69 φοιτητές έχουν συνέχεια. Οι ίδιοι έχουν μείνει άστεγοι και μεταφέρθηκαν προσωρινά χθες στο κλειστό γυμναστήριο στη πανεπιστημιούπολη των Βουτών. Έχουν ανάγκη από αρωγή, από ρούχα, τρόφιμα κ.λπ., με την τοπική κοινωνία να δείχνει μεγάλη από χθες ευαισθητοποίηση.

Η στέγασή τους είναι ένας δύσκολος γρίφος, στον οποίο ενδέχεται να έχουμε τις πρώτες απαντήσεις σήμερα κιόλας από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Ο υπουργός έρχεται σήμερα για να ανακοινώσει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου και την άμεση βοήθεια στους φοιτητές που επλήγησαν, για τη στέγασή τους και την αποκατάσταση των καταστροφών στις εστίες.

Στο Ηράκλειο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς χθες το πρωί, λίγα λεπτά πριν τις 8, σε κτηριακή εγκατάσταση του Πανεπιστημίου Κρήτης και επεκτάθηκε γρήγορα... Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζονται δύο ενδεχόμενα αναφορικά με τον ακριβή τόπο εκδήλωσης της φωτιάς.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες ο Γιάννης Λεονταράκης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου, η φωτιά ξεκίνησε από υπόγειο χώρο που χρησιμοποιείται ως αποθήκη από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Ας σημειωθεί ότι πάνω από τον εν λόγω χώρο στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του Βενιζελείου, ενώ σε άλλο χώρο τού εν λόγω κτηρίου αρχεία της ΔΟΥ Ηρακλείου. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο η φωτιά να ξέσπασε σε υπόγειο χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ή στα μαγειρεία της φοιτητικής στέγης.

Όλα αυτά αναμένονται να ξεκαθαρίσουν με την πολύτιμη συνδρομή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο στελέχη της Διεύθυνσης φτάνουν σήμερα στο Ηράκλειο από την Αθήνα, προκειμένου να ρίξουν φως στις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά.


Η φωτιά επεκτάθηκε τάχιστα στις φοιτητικές εστίες, ωστόσο λειτούργησαν άμεσα τα συστήματα πυρασφάλειας. Οι φοιτητές εκκένωσαν τις εστίες, ωστόσο, για αρκετά μεγάλο διάστημα, μέχρι να επιβεβαιωθεί το ότι και οι 69 φοιτητές, οι οποίοι διαμένουν σε αυτές, έχουν εγκαταλείψει το κτήριο, υπήρξε τεράστια αγωνία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρύτανης του Π.Κ. Οδυσσέας Ζώρρας, υπήρξε εξαρχής συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του συμβάντος και γι’ αυτό «δε θρηνήσαμε θύματα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν φοιτητές».

Ξεκίνησαν  μετρήσεις και δειγματοληψίες για την εκτίμηση της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας


Πάντως, όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχουν ξεκινήσει από χθες Κυριακή το μεσημέρι «μετρήσεις και δειγματοληψίες για την εκτίμηση της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα κτήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσό.

Δειγματοληψίες πραγματοποιούνται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και στο 20ό Δημοτικό Σχολείο και θα συνεχιστούν για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο. Συμπληρωματικές μετρήσεις για εκτίμηση της ρύπανσης σε όλο τον αστικό ιστό και την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου πραγματοποιούνται στο κτήριο της Πυροσβεστικής στο κέντρο του Ηρακλείου και στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών.

Ευρεία σύσκεψη για την πυρκαγιά


Το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών, που έχουν “ξεσπιτωθεί” μετά την καταστροφή των φοιτητικών εστιών, βρέθηκε στο επίκεντρο βραδινής σύσκεψης που έγινε στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης. 
Η σύσκεψη ήταν, ούτως ή άλλως, προγραμματισμένη από μέρες. Πήρε ωστόσο άλλες διαστάσεις μετά το χθεσινό συμβάν.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ξεκάθαρο με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως είναι σώοι και αβλαβείς και οι 69 φοιτητές που έμεναν στη φοιτητική εστία που παραδόθηκε στις φλόγες και πως είχαν ήδη μεταφερθεί στο κλειστό γυμναστήριο του Πανεπιστημίου στις Βούτες, όπου και είχαν συγκεντρωθεί στρώματα, σεντόνια, ρουχισμός και είδη πρώτης ανάγκης.

Αυτή βεβαίως είναι μια προσωρινή λύση, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως τόνισε ο πρύτανης, να είναι ήδη σε συζητήσεις με το αρμόδιο Ίδρυμα για τις φοιτητικές εστίες, ενώ βρισκόμαστε και εν αναμονή της καθόδου του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος έρχεται σήμερα στο Ηράκλειο με πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της στέγασης των άστεγων πλέον φοιτητών.

Σημειώνεται ότι με εντολή του υπουργού Παιδείας κατέβηκε ήδη κλιμάκιο του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, που διαχειρίζεται ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δημήτρη Ζέρβα.

Ο κ. Ζώρας έκανε γνωστό πως από τους 60 φοιτητές, οι 30 θέλησαν τελικά να διαμείνουν χθες το βράδυ στο κλειστό γυμναστήριο. Ο ίδιος άφησε αιχμές για επιπόλαιες διαρροές περί φιλοξενίας των φοιτητών σε τουριστικά καταλύματα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στέγασης και για ακόμα 60 φοιτητές, πρωτοετείς, που δεν έχουν έρθει ακόμα στο Ηράκλειο...

Πηγή: neakriti.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis