Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:34 | 04/03/2015

«Θα είναι καταστροφή να μαζευτούν χίλιοι άνθρωποι στην Ομόνοια. Θα έχω κάνει λάθος. Θα έχουμε κάνει λάθος...».

Αυτή είναι η απάντηση του κ. Πανούση στην ερώτηση του «ΘΕΜΑτος» γιατί από την Αμυγδαλέζα οι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται με πούλμαν και συνοδεία περιπολικού στην Ομόνοια, όπως αποκάλυψε με φωτογραφικά ντοκουμέντα το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσέθεσε ότι, έστω και συμβολικά, ήταν λάθος αυτή η κίνηση και ότι δεν έπρεπε να κατέβουν στην Ομόνοια, για «να μην τους δίνουμε ιδέες», ενώ δήλωσε άγνοια για τη μεταφορά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι θα ψάξει το θέμα, για να διαπιστώσει τι πραγματικά γίνεται με την απελευθέρωση των μεταναστών από το κέντρο κράτησης των Θρακομακεδονων, λίγα μόλις μέτρα από την Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια.
    

Το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης

ΘΕΜΑ: Πριν από δύο εβδομάδες, σε συνέντευξή σας στο ΘΕΜΑ είχατε ερωτηθεί σχετικά με την τύχη των μεταναστών που βγαίνουν προοδευτικά από την Αμυγδαλέζα και είχατε απαντήσει ότι δεν θα πάνε στο κέντρο της Αθήνας. Στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, υπήρχε ρεπορτάζ όπου ακολουθήσαμε τη διαδρομή των μεταναστών. Μια ομάδα περίπου 30 ατόμων έφυγαν από την Αμυγδαλέζα με πούλμαν και με συνοδεία περιπολικού πήγαν στο κέντρο στην Ομόνοια. Οταν ρωτήσαμε αυτούς τους ανθρώπους που θα πάνε, οι περισσότεροι δήλωναν άγνοια. Δεν ήξεραν πού θα πάνε. Επίσης, όταν τους ρωτήσαμε αν θα εργαστούν, μας απάντησαν πως δεν υπάρχει τέτοια προοπτική. Τι ακριβώς γίνεται; Ποια είναι η εικόνα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Το θέμα της εργασίας, για να τους δοθεί όχι μέσα από τους τρόπους τους δικούς τους, διότι πολλοί από αυτούς έχουν και δεν μιλάω για παρανομίες, έχουν έναν τρόπο κάποιοι συντοπίτες τους εν πάση περιπτώσει, κάποιοι ομοεθνείς ή κάποιοι συγγενείς να βρουν έναν τρόπο. Διότι κάποιοι δουλεύουν από τους άλλους. Οπότε αυτοί που δουλεύουν, παίρνουν και έναν άλλο που είναι φίλος τους ή ξέρω εγώ, απο την ίδια περιοχή, στην εργασία. Εγώ δεν είχα πει αυτό. Εγώ είχα πει να τους δώσουμε περιορισμένο δικαίωμα εργασίας. Δηλαδή να μπορεί αυτός να πάει να δουλέψει επίσημα. Να μην έχουμε Μανωλάδες. Να μην έχουμε πορτοκάλια... Η αγροτική γη έχει ανάγκη απο χέρια. Άρα, αυτοί οι άνθρωποι και αυτοεκτίμηση να έχουν και κάπου να βρίσκουν τα λεφτά και οι ίδιοι να νιώσουν ότι δεν υπάρχει λόγος να κλέψουν.

ΘΕΜΑ: Πάντως, από τους 30 με τους οποίους μιλήσαμε, κανένας δεν είχε εργασία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι πήραμε ένα μέτρο. Αυτό το μέτρο που πήραμε έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία και τις καταδίκες που έχουμε. Η πορεία του μέτρου θα ερευνηθεί. Θα ερευνηθεί και διοικητικά, αν θέλετε, αν τους έχει επιβληθεί όρος περιοριστικός, θα ερευνηθεί και προφανώς ποινικά αν πάνε να κάνουν κανένα έγκλημα και θα ελεγχθεί και το ίδιο το μέτρο.

Αλλά μην μου πείτε τώρα ότι παίρνεις ένα μέτρο σε λιμνάζοντα ύδατα, σε κακοφορμισμένες ιστορίες, σε ταπεινωτικές μεταχειρίσεις και σε μια εβδομάδα δεν πέτυχε. Μου το είπατε, να είστε βέβαιοι ότι σε μία ώρα θα το ψάξω, να δω αν πράγματι έχει συμβεί αυτό, δεν διαφωνώ ότι δεν είναι αξιόπιστο αυτό που λέτε, να το δούμε γιατί μαζεύονται στην Ομόνοια. Διότι δεν πρόκειται να μαζευτούν χίλιοι άνθρωποι στην Ομόνοια. Θα είναι καταστροφή. Θα έχω κάνει λάθος. Θα έχουμε κάνει λάθος. Θα το αποτρέψουμε, θα το δούμε πως θα γίνει. Αλλά σε μια εβδομάδα δεν πέτυχε; Το άλλο από το '12 καταστρέφουν τα πάντα; Δεν είπαμε και σπουδαία πράγματα. Αλλά μέσα σε μια εβδομάδα... Α! Δεν πέτυχε;

ΘΕΜΑ: Ναι, αλλά ο οδηγός του πούλμαν και το περιπολικό δεν ενήργησαν αυτοβούλως. Είχαν λάβει εντολές να τους αφήσουν στην Ομόνοια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Αυτό που λέτε είναι σωστό. Αλλα εσείς πώς το βλέπετε; Να άφηναν έναν στην Κηφισιά και τον άλλο στο Μαρούσι; Δύο να κατεβαίνουν στο Ηράκλειο... Εσεις πως το βλέπετε; Κάπου έπρεπε να τους αφήσει. Δεν τους αφήνει στην Ομόνοια, λέγοντας: «Παιδιά, εδώ θα μένετε θα περνάμε να σας βλέπουμε». Ναι, μπορεί να έχετε δίκιο. Συμβολικά να έχετε δίκιο και να το κάναμε. Να μην έπρεπε να κατέβουν στην Ομόνοια. Να μην τους κατεβάζουμε, για να μην τους δίνουμε την ιδέα. Αλλα, αν είναι να μαζευτούν, θα μαζευτούν. Το θέμα είναι να μην μαζεύονται. Πάντως, σας ευχαριστώ, γιατί όλα αυτά θα ελεγχθούν.

protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis